POVRATAK FORMULE 1

Australija otkriva tajnu tko će zagorčavati život Lewisu Hamiltonu u 2018. godini!

20.03.2018 u 11:33

Bionic
Reading

Utrkom na stazi Albert Park u Melbourneu započinje nova sezona Formule 1, a njezina prva stanica otkrit će nam mogu li Ferrari i Red Bull ugroziti Mercedes, a Valtteri Bottas poput Rosberga prije dvije godine ugroziti aktulanog prvaka Lewisa Hamiltona...

Sve je spremno za početak nove sezone elitnog autombilističkog natjecanja, no tko kao jasni favorit kreće u 2018. godini i dalje ostaje nepoznanica.

  • +5
Formula 1, testiranje u Barceloni Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Naime, zimska testiranja u Barceloni nisu nam dala jasan odgovor. Ferrari je bio najbrži kao i prošle godine u isto vrijeme, što mu kasnije nije pomoglo u duelu sa 'srebrnim strijelama' koje ponovo skrivaju svoju pravu brzinu i otkrit će je tek u subotu, tijekom kvalifikacija za Veliku nagradu Australije.

Nepoznanica u Formuli 1 ostaje pregršt. Znamo da će Mercedes i Ferrari biti brzi, ali ne i tko ima prednost te može li se Red Bull uključiti u borbu za pobjede. Nejasno je i gdje su McLaren i Renault, blizu vodećima ili ipak značajno udaljeni, dok za ostale možemo sa sigurnoću reći da nemaju potencijal uključiti se u borbu za titulu.

U svakom slučaju, Lewis Hamilton mora nakon tri titule u zadnje četiri godine biti favorit uoči prvih F1 obračuna u 2018. godini, no netko bi mu svakako mogao zagorčati život. Hoće li to biti Sebastian Vettel ili možda Max Verstappen? Može li Valtteri Bottas iznenaditi i napraviti Britancu isto što i Nico Rosberg 2016. godine? Kakvi su izgledi veterana Kimija Raikkonena i među navijačima omiljenog Daniela Ricciarda?

Jasan odgovor na ova pitanja nećemo dobiti već ove nedjelje, ali bit će puno lakše davati prognoze za ostatak sezone nakon uvodnih 58 australskih F1 krugova.

U Melbourneu se Formula 1 vozi od 1996. godine. Ustalila se ova 5.3km dugačka ulična staza kao utrka otvaranja elitnog automobilističkog natjecanja, a vozači većinom sipaju komplimente na račun grada, organizacije i samog Albert Parka. Najuspješniji u povijesti ove utrke bio je Michael Schumacher koji je slavio četiri puta, dok od aktivnih vozača nitko nije dominirao u Australiji. Tek po dvije pobjede imaju Sebastian Vettel, Lewis Hamilton i Kimi Raikkonen. Prošle godine svjedočili smo trijumfu Ferrarija koji je odlično otvorio sezonu, no tijekom jeseni je Mercedes ipak došao na svoje i rastužio Talijane.

Albert Park jedna je od rijetkih staza u F1 koja se nije mijenjala kroz godine. Sastoji se od 16 zavoja, od kojih su tri dvostruka te ju krase dva sjajna kompleksa zavoja, središnji i završni, veliki izazov i užitak za sve vozače.

Autor: Youtube

Izdvajamo prvi neugodni zavoj koji se prolazi u trećoj brzini s oko 145km/h, u kojem je u prošlosti znalo biti pregršt sudara, posebno u prvom krugu. Vozačima najveći gušt je brza kombinacija zavoja 11 i 12, u kojoj treba održati brzinu većom od 200km/h i prolazi se u šestoj brzini, a jako je važan izlazak, jer ako netko ode preširoko, bolid iza dobiva priliku preteći ga na ravnom dijelu koji slijedi.Odlična je i završnica kruga, posebno predzadnji najsporiji zavoj koji se prolazi u drugoj brzinom 85km/h i mora ga se jako precizno pogoditi. Slijedi ubrzanje i atraktivan posljednji desni nakon kojeg jurnjava završava startno-ciljnom ravninom.

DRS zone bit će kao i prošlih godina, na startno-ciljnoj ravnini i uoči zavoja broj 3, ali dodana je još jedna u završnom dijelu kruga pa se nadamo pretjecanjima kojih nije bilo puno prošle godine. Vozači će na raspolaganju imati mekane, supermekane i ultramekane nove Pirelli gume i bit će zanimljivo vidjeti kako će to utjecati na taktiku tijekom utrke. Po dva ulaska u boks su najizglednija, no netko će sigurno pokušati ići i samo jednom. Što se vremenske prognoze tiče, tijekom kvalifikacija mogući su pljuskovi, a nedjeljna utrka trebala bi se voziti po suhoj stazi.

Nadamo se troboju Mercedesa, Ferrarija i Red Bulla na vrhu, no moguća je i dominacija jednog vozača. Već u petak na prvim treninzima saznat ćemo kojeg.

Kvalifikacije u subotu počinju u 7 sati ujutro po hrvatskom vremenu, a novost je pomicanje starta nedjeljne utrke za 15 minuta pa će bolidi jurnuti sa startnog bloka u 6 sati i 15 minuta. Pravi ljubitelji Formule 1 taj trenutak sigurno neće propustiti!