U SREDIŠTU POZORNOSTI

Atletičarka koju optužuju da je muško pronašla način kako da izigra zabranu i izbori nastup na Igrama u Tokiju

15.03.2020 u 12:39

Bionic
Reading

Južnoafrička atletičarka Caster Semenya želi izigrati zabranu Svjetskog atletskog saveza te će pokušati izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju (24. srpnja – 9. kolovoza)

Ova atletičarka dvostruka je olimpijska pobjednica (2012., 2016.) na 800 metara, a tri puta je u istoj disciplini osvajala i svjetsko zlato (2009., 2011., 2017.). No u središu pozornosti je zbog teških optužbi pojedinih suparnica sa atletske staze te dijela navijača da je zbog muškobanjasta izgleda, dubokog glasa i naglog napretka hermafrodit, ili muškarac, pa je prolazila razna testiranja, a jedno vrijeme se uopće nije natjecala.

Njezinim slučajem ozbiljno se pozabavila Međunarodna atletska federacija (IAAF) te joj je naredila da ako se želi nastaviti natjecati, morat će uzimati terapije za suzbijanje testosterona, jer se smatra da sportašice s razlikama u seksualnom razvoju poput Semenyje imaju prednost u odnosu na konkurenciju.

Atletska federacija Južnoafrikanki je zabranila nastup na SP-u 2019. u Dohi, ali i sada na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju u disciplinama između 400 metara i jedne milje, jer nije uzimala preporučenu terapiju.

No Semenyja se dosjetila kako da izigra stroga pravila te će se pokušati kvalificirati na Igre u disciplini 200 metara, jer se zabrana ne odnosi na sprinterske discipline.

  • +5
Atletičarka Caster Semenya Izvor: EPA / Autor: JOHN G. MABANGLO

'Moj san je oduvijek bio natjecati se na najvišoj razini i tako sam u ostvarivanju toga promijenila disciplinu i natjecat ću se na 200 metara. Ova odluka nije bila laka, ali kao uvijek veselim se izazovu i radit ću naporno kako bi se kvalificirala za Tokio. Hvala mojem timu koji me podržao zadnjih nekoliko mjeseci kao i svim Južnoafrikancima koji vjeruju i stoje uz mene', poručila je Semenyja.

Za nastup na Igrama ova atletičarka trebala bi istrčati vrijeme od 22,80 sekundi na 200m, a njezin najbolji rezultat je trenutačno 24,26 pa njezin san ne izgleda baš ostvariv.

Inače, Semenyja se u veljači vratila na atletsku stazu u utrci na 300 metara u Johannesburgu te je pobijedila s nacionalnim rekordom 36,78.