emotivni granit xhaka

Arsenalova zvijezda otkrila kako je njegov otac premlaćivan u beogradskom zatvoru

20.11.2017 u 19:23

Bionic
Reading

Švicarski nogometni reprezentativac albanskih korijena, Granit Xhaka, već je drugu sezonu igrač velikog Arsenala. No, tek prošle subote otkrio je engleskim novinarima torturu koju je proživljavao njegov otac

Uoči derbija s Tottenhamom, kojeg je Arsenal riješio u svoju korist 2:0, Granit Xhaka otrkio je u intervjuu za The Guardian kako je njegov otac Ragip tri i pol godine proveo u zatvoru kao politički zatvorenik.

  • +10
Premier liga, Arsenal - Tottenham Izvor: Reuters / Autor: Reuters/Paul Childs

'Koliko ja znam, njegovih prvih nekoliko mjeseci u zatvoru bili su u redu. Ali onda su počela premlaćivanja', pojasnio je Švicarac.

Ragipa Xhaku uhitili su jer je 1986. godibe sudjelovao u demonstracijama protiv vlasti u Beogradu. Osudili su ga na šest godina, a bio je smješten u ćeliju s još četvoricom muškaraca a dvenvno je van ćelije smio bboraviti tek deset minuta.

'Njegova me priča, kao sina, duboko dirnula. Ponekad ga zamolim da mi je ponovno ispriča, mislim da mi još nije otkrio sve. U nekim trenucima osjećam kao da još nešto taji odnosno da ne znam cijelu istinu. Možda je toga bilo previše i želio je poštedjeti djecu sve te žalosti', kazao je Granit i dodao:

'On je bio ponosan Kosovar i mislio je da taj narod ima pravo postojati. Ustao je za njegova prava, bila su to temeljna demokratska prava kao što je glasovanje. Nije se radilo samo o njemu. Uhićene su i druge osobe, uključujući i njegova ujaka kojega su zatvorili nekoliko godina prije. S time da je on kažnje s 15 godina zatvora. Bilo je to strogo politički'.

Majka Granita i njegova brata Taulanta, koji je također nogometaš, ali je odlučio igrati za Albaniju, upoznala je njihova oca samo tri mjeseca prije nego što je završio u zatvoru. No, bez obzira, čekala ga je više od tri godine.

'Imam nevjerojatno puno poštovanja za svoju majku, nikad nisam čuo za ženu koja bi nakon samo tri mjeseca veze u tako mladim godinama imala strpljenja čekati. Nevjerojatna je osoba', poručio je Granit Xhaka.