Argo Jadranska pustolovna

Argonauti iz Bjelovara ispisali povijest; u kajaku napravili ono što još nikome nije uspjelo pa dočekani kao heroji u svom gradu

29.10.2020 u 14:49

Bionic
Reading

Hrabri Argonauti iz Bjelovara, koji su uz jadransku obalu preveslali od Prevlake do Savudrije ukupno 650 km za svega sedam dana, vratili su se u svoj grad. Napravili su u kajaku pothvat kakav dosad nije viđen

Iako skromno, zbog poštivanje svih epidemioloških mjera, u središnjem gradskom parku organizirano je fotografiranje Argonauta za prvu Bjelovarsku novo – milenijsku fotografiju u režiji poznatog hrvatskog milenijskog fotografa Šime Strikomana. No, malo je reći kako su dočekani kao heroji...

Novo – milenijska fotografija jer je bez puno ljudi, a zapravo riječ je o posebnoj scenografiji koju je izradio sam autor Strikoman. Podsjetimo, Argo – Jadranska pustolovina 2020 nazvana 'Jadranom bez daha' projekt je u kojemu se nastojalo što više puta spomenuti i promovirati Bjelovar koji je, a to je činjenica, sve do danas bio jedino županijsko središte koje nije imalo milenijsku fotografiju.

Preveslano je 650 km u rekordnom roku od sedam dana

Iznimno lijepo vrijeme, koje se ne pamti u mjesecu listopadu u komadu, omogućilo je bjelovarskim Argonautima da svoju pustolovnu završe na najljepši mogući način.

'Odradili smo veslačku turu koju smo si zacrtali i osjećaj je jednostavno predivan. Strah nas je bilo vremenskih neprilika, ali svih dana i noći vrijeme je bilo na našoj strani. Zaista smo imali sreće i na tome smo nebu i bogovima neizmjerno zahvalni. Sada ćemo se malo odmoriti, a zatim se spremamo za nove, velike projekte.' Kazao je Tomislav Smrček dodavši:

'U cijeloj priči je najteža bila organizacija. Pripremamo se za utrku na Havajima, no prije nje trebamo odraditi jednu do dvije utrku na Atlantiku, da vidimo kakvi smo na tom području. Bez Maratona lađa ne možemo i na Neretvu ćemo ići ponovno. Od kolega veslača smo za projekt 'Jadranom bez daha' dobili brojne čestitke i veliku podršku, a neki su nas i ispratili u Metkoviću. Mi još nismo svjesni što smo napravili.'

Pothvat je podržao i ovjekovječio poznati fotograf i režiser Šime Strikoman. On je zanimljivom instalacijom ovjekovječio dolazak Argonauta u Bjelovar. Izuzetno sretan jer rijetko koga fotografira u tjedan dana čak dva puta.

'Bio sam oduševljen ovom idejom i odmah sam prihvatio poziv Argonauta. Prvu fotografiju smo snimili u Rogoznici s članovima Udruge Plava krila, nakon čega smo se dogovorili da milenijsku fotografiju snimimo i u Bjelovaru. Sada imamo 720 takvih fotografija, za koje sam potrošio sedam automobila te oko milijun i 500 tisuća kilometara. U snimanju milenijskih fotografija je sudjelovalo oko pola milijuna ljudi u šest država, a Bjelovar je 220. grad po redu', kazao je Strikoman.

Projekt je pozdravio i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak te se dečkima zahvalio i čestitao na projektu ali i promociji Grada.

Nove avanture Argonauti najavljuju ovaj puta daleko izvan granica Hrvatske, ovaj projekt samo je dio trenažnog ciklusa koji planiraju za najprestižniju kanu utrku na svijetu na Havajima, Molokai Hoe.