samo za tportal

Antonio Čolak igra u životnoj formi; sada nam otkriva kako se osjećao kada je utišao 50.000 Škota, čemu se Rijeka može nadati protiv PAOK-a, a ima i poruku za izbornika Dalića

14.08.2021 u 11:08

Bionic
Reading

Hrvatski napadač rođen u Njemačkoj, 27-godišnji Antonio Čolak, odlaskom na sjever Europe doživio je 'nogometni preporod'. U rujnu 2020. godine iz Rijeke je otišao u PAOK, osiguravši klubu s Rujevice četiri milijuna eura. Međutim, u Grčkoj se nije naigrao, ali pronašao je klub u kojem potvrđuje svoju klasu, u švedskom Malmöu

Kad bismo u ovom trenutku trebali izdvojiti nekog od hrvatskih nogometaša, a da igra u vrhunskoj formi, jedan od njih svakako bi bio Antonio Mirko Čolak. Naravno, ovom 27-godišnjem napadaču rođenom u njemačkom Ludwigsburgu, kojeg smo dosad tek jednom gledali u hrvatskom dresu (op.a. u prijateljskoj utakmici protiv Turske), u prilog ide činjenica da je njegov Malmö u punoj natjecateljskoj formi, jer u švedskom prvenstvu odigrano je već 14 kola.

A u tih 14 kola, Čolak je zabio sedam golova, od čega su čak četiri bila početna na utakmici, što je svakako veliki doprinos vodećoj momčadi švedske lige i koja brani naslov prvaka.

Pridodamo li tome Čolakovih pet golova u sva tri dosadašnja pretkola Lige prvaka, protiv Rige, HJK-a i Glasgow Rangersa, onda je jasno zašto je baš Čolak najzaslužniji za proboj Malmöa u play-off Lige prvaka. Ovog tjedna zabio je oba gola u gostujućoj pobjedi kod Rangersa, zatvorivši tako vrata škotskom velikanu ovog elitnog natjecanja.

'Igrali smo više od jednog poluvremena s igračem manje. Naravno, pred punim Ibroxom odnosno 50.000 suparničkih navijača, kad se igra u Glasgowu, to je uistinu nešto posebno. Uz sve to gubili smo, ali uspjeli smo preokrenuti, a sa svoja dva gola koja sam zabio zbilja sam se osjećao fenomenalno. To je jako veliki uspjeh za naš klub. Naravno, i za mene, a mislim da je to jedna od mojih najboljih utakmica u karijeri', javio se s juga Švedske za tportal sjajno raspoloženi Antonio Čolak.

Kako je utišao 50.000 Škota

Uspjeli ste proći Glasgow Rangers, sada vas čeka okršaj s Ludogorecom. Vjerujem da ste puni optimizma i očekivanja da možete proći i bugarsku momčad?

'Da, naravno. Još nas dvije utakmice dijele od skupina Lige prvaka. To je veliki san i naš cilj. Znali smo da je dugačak put do Lige prvaka, ali znali smo da imamo kvalitetu, da smo u formi, s obzirom na to da nam je prvenstvo već gotovo na sredini sezone te da možemo pratiti taj intenzitet igranja svaka tri dana. Mislim da ako budemo pravi u te dvije utakmice da imamo jako velike izglede za plasman u skupine Lige prvaka'.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Odlazak iz PAOK-a na posudbu u Malmö bio je pun pogodak. Kako ste se osjećali kada niste dobili priliku u solunskom klubu pa ste morali na sjever Europe. Jeste li bili razočarani?

'Neću ništa novog reći kada kažem da je svaki nogometaš razočaran kada ne igra. Tako je bilo i kod mene. Nažalost, u nogometu ima i takvih trenutaka. Pogotovo kad se u klubu događaju promjene, od trenera ili nekih drugih ljudi, onda se mijenja situacija i igračima. Nije mi bilo jednostavno, jer tek sam došao u PAOK, pripreme nisam praktički ni odradio, pa je došlo do promjena u klubu, i nisam dobio priliku. No, ja sam puno radio na sebi, svi koji me poznaju, znaju da sam pozitivac i znao sam da ću dobiti novu priliku, da će mi se negdje otvoriti. No, bilo mi je žao zbog reprezentacije, jer tek što sam došao u neki vidokrug, ispao sam iz njega. Ali znao sam, ako ću dobiti priliku, bilo u PAOK-u, bilo sada u Malmöu, gdje sam se odmah dokazao, da bi onda mogao dobiti priliku i u reprezentaciji. Znam svoju kvalitetu, znam da mogu zabijati, a nakon svih ovih golova pun sam samopouzdanja, spreman sam i jako sam sretan i zbog uspjeha s klubom'.

Još uvijek ste igrač PAOK-a. No, imate li želju vratiti se u Grčku, ipak je riječ o velikom klubu, ili bi radije ostali u Švedskoj?

'I Malmö je jako velik klub, skoro svake godine se bori za naslov, često igra i u Europi. Sjećam se da su se i s Dinamom borili prije desetak godina za ulazak u Ligu prvaka. Zato ne bi uopće uspoređivao veličinu ovih klubova. Što se budućnosti tiče, nikad se ne zna. Ja trenutno uživam, živim dan za danom, zadovoljan sam u Malmöu, vidim da su i oni sretni sa mnom. Znam da bi htjeli da ostanem, ali vidjet ćemo što će biti. Moja je jedina želja da nastavim igrati ovako dobro i da zabijam što više golova. A onda ćemo svi biti zadovoljni'.

Očekujete li poziv nekoga s Rujevice, jer sada Rijeku očekuju ogledi s vašim, nominalnim vlasnicima?

'Moguće. Naravno, oni koji imaju moj broj slobodno neka se jave'.

Kakvi su izgledi ove Rijeke? Naravno, ako smijete biti iskreni?

'Bit će jako zanimljive utakmice. Naravno, za Rijeku će biti puno teže neko protiv Hiberniana. Želi li proći, Rijeka će morati dati i više od svog maksimuma. Znam kakvu kvalitetu ima PAOK, kakvi tamo individualci igraju, pa bi zato njima dao ulogu apsolutnog favorita. Ali već smo vidjeli u europskim utakmicama da uvijek postoji mogućnost iznenađenja. Rijeci će za prolazak trebati odlična igra, ali i puno sreće. No, neka pobjedi bolji'.

Malmö je grad i klub Zlatana Ibrahimovića, gdje je imao čak i spomenik. No, u jednom trenutku navijači su se jako naljutili na njega. Kakav sada ima status u klubu? Ipak je on Zlatan?

'Iskreno, otkad sam ovdje nitko nije spomenuo njegovo ime. Ipak je on vlasnik drugog kluba, Hammarbyja, koji je i veliki suparnik Malmöa. Dakle, bez obzira na to što je on Zlatan, ovdje ga nitko ne spominje.'

Svi mi maštamo o igranju za reprezentaciju

S ovim golovima u Ligi prvaka, ali i onima u nacionalnom prvenstvu, opet ste se našli na radaru izbornika Zlatka Dalića. Nadate li se pozivu za rujanske kvalifikacije?

'Vjerujem da sam stalno bio na radaru, jer već sam bio u krugu reprezentacije. Ali znam da poziv ili priliku mogu zaslužiti samo ako dobro igram. S toga sam i svjestan da sam, zbog perioda u kojem nisam igrao, izostavljen s popisa. Naravno, svi mi maštamo o igranju za reprezentaciju. Pa tako i ja. S time da sam sada spreman, pun samopouzdanja i nadam se da ću dobiti poziv. No, pričekajmo par dana, pa da vidimo hoću li biti te sreće'.

Konkurencija je jaka, jer sada se razigrao i Marko Livaja, Andrej Kramarić je zabio dva gola u prvoj službenoj utakmici, tu su još i Ante Budimir, Bruno Petković, možda i Ante Rebić.

'Mi smo jedna od najboljih reprezentacija na svijetu. Naravno da je onda i konkurencija velika. Takva treba i biti. Ja sam jako sretan da sam u tom krugu kandidata. Kao što sam već rekao, želim se dokazati. Ako ću dobiti priliku, dat ću sve od sebe i ostavit ću srce na terenu', završio je Antonio Čolak.