tko će voditi 'kauboje'?

[ANKETA] Traži se nasljednik Line Červara; ovo su glavni kandidati za novog izbornika hrvatske rukometne reprezentacije

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 26.01.2021 12:17
  • Objavljeno 26.01.2021 u 12:04
Bionic
Reading

Završila je duga i prebogata izbornička karijera Line Červara (70), a čelnici Hrvatskog rukometnog saveza sada u najkraćem mogućem roku moraju imenovati novog izbornika. Kao i uvijek, kandidata ima dovoljno, samo je pitanje tko je najidealniji izbor u ovim teškim trenucima za hrvatski rukomet?

Novi izbornik hrvatske rukometne reprezentacije odmah će se naći 'u vatri'. Naime, već u ožujku 'kauboje' čekaju kvalifikacije za plasman na Olimpijske igre u Tokiju, naša skupina igra se u Francuskoj, a protivnici su nam, osim domaćina još Portugal i Tunis.

Novi izbornik praktički neće imati vremena za 'slaganje' reprezentacije, morat će kvalifikacije odraditi s aktualnim kadrom i dojam je kako će baš ta činjenica presuditi u izboru nasljednika Line Červara.

Kao najlogičniji kandidat u ovoj trenutnoj situaciji ističe se aktualni Červarov pomoćnik Hrvoje Horvat. Mladi stručnjak trenersku karijeru više nego uspješno 'brusi' na klupi našičkog Nexea, a posljednjih je godina prvi Červarov suradnik i apsolutno je 'unutra' kad je u pitanju stanje u reprezentaciji. Nije nevažno istaknuti kako ga igrači iznimno cijene i vjeruju mu, a to bi uoči izazova koji nas očekuju moglo presuditi. Uz sve to, Horvat bi zbog svojih godina mogao biti i dugoročno rješenje na klupi 'kauboja', izbornik koji bi nakon Olimpijskih igara u Tokiju (ako ih izborimo!) mogao započeti izgradnju nove reprezentacije...

Jedan od 'jakih' kandidata je i bivši izbornik Slavko Goluža. Od 2017. godine popularni je Keta trener slovačkog Tatrana iz Prešova, uspješno gradi karijeru u inozemstvu, a kao izbornik je osvojio tri brončane medalje, ima 'hat-trick' na EP-u, SP-u i Olimpijskim igrama. Jedan je od najboljih hrvatskih rukometaša, a uz to je i dugogodišnji Červarov pomoćnik. Navodno čelnici HRS-a baš Golužu preferiraju kao novog izbornika...

  • +33
Hrvatska - Danska, SP u rukometu 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Horvat i Goluža najistaknutiji su kandidati, ali kad bi se pitalo hrvatsku javnost, onda bi 'kauboje' vodili ili Irfan Smajlagić ili Veselin Vujović. Njih su dvojica već neko vrijeme 'ljubimci' navijača, no treba biti realan i reći kako u stvari Pipe i Vujo nisu ni blizu reprezentaciji.

Smajlagić je već godinama 'na ledu', barem što se čelnika HRS-a tiče, a ni trenerska karijera mu baš ne ide u prilog. Naime, Smajlagić je posljednji angažman imao kao izbornik reprezentacije Irana 2016. godine. Prije toga je trenirao Čakovec (2002. godine), bio je asistent Lini Červaru od 2003. do 2006. godine, s mladom reprezentacijom je osvojio zlato na EP-u 2006., na SP 2009. godine u Zagreb je stigao kao izbornik Egipta, a od klubova je vodio Bosnu iz Sarajeva, Zamet i rukometašice zagrebačke Lokomotive.

Jasno, iz konkurencije za novog hrvatskog izbornika ne treba izbaciti ni još neka jaka rukometna imena. Prije svih su to Ivica Obrvan, Goran Perkovac, Nenad Kljaić, Zlatko Saračević, a neki kao realne kandidate vide i Petra Metličića/Ivana Balića koji rade fantastičan posao u svojoj rukometnoj Akademiji Balić-Metličić.

Realno, sve su to hrvatski rukometni velikani, no čelnici HRS-a imaju strašno nezahvalan zadatak. Novi izbornik 'kauboja' u samom startu ima najveći mogući izazov, s ovom razbijenom i demoraliziranom reprezentacijom mora izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju. A vremena za 'rekuperaciju' i 'galvanizaciju' praktički nema. Zbog toga će se neki od gore navedenih kandidata sami 'eliminirati' iz izbora, a onaj koji se prihvati posla može očekivati samo 'krv, znoj, suze i - kritiku nikad zadovoljne hrvatske rukometne javnosti'.