IZ PRVE RUKE OD HRVATA

Anegdota; evo zašto je mladi Nowitzki odbio Magica Johnsona!

15.08.2015 u 21:49

Bionic
Reading

Dirk Nowitzki dobio je od zagrebačke publike u Areni, na prijateljskoj utakmici Hrvatska-Njemačka (74:72), daleko najveći aplauz, što i ne čudi jer je riječ o jednom od najvećih europskih košarkaša svih vremena i igraču koji iza sebe ima 17 NBA sezona. Međutim, malo je poznato da je u njemačkom Würzburgu prije odlaska u NBA igrao uz Hrvata Ivu Nakića koji se nekoliko puta prisjetio anegdota tada tinejdžera Nowitzkog…

Ivo Nakić, Riječanin koji je najpoznatiji po transferu iz Cibone u beogradski Partizan 1986. (u Cibonu se vratio ratne 1992. ali su mu navijači često zviždali te je otišao 1993. u Španjolsku), jednom prilikom ispričao nam je nekoliko anegdota o Nowitzkom s kojim je igrao 1998. godine u Würzburgu…

'U klub je nazvao Magic Johnson, legenda LA Lakersa koji je tada imao velik utjecaj u klubu kao manjinski vlasnik, i želio je razgovarati s  Dirkom Nowitzkim, odnosno, malo bolje ga upoznati, uoči drafta. Rekli smo mu da nazove kasnije i da ćemo ga dovesti. Međutim, kada smo nazvali Dirka, samo mi je kratko rekao: Ivo, ne mogu večeras! Obećao sam djevojci da je vodim u kino', sa smiješkom nam je ispričao Nakić kako bi najbolje dočarao o kako jednostavnom mladiću se radilo.

Većina košarkaša vjerojatno bi otkazala sve dogovoreno da ih osobno nazove Magic Johnson i da za njih interes pokažu Los Angeles Lakersi – ali ne i Nowitzki!

Nakić nam je ispričao da se od malih nogu vidjelo da je veliki radnik i da želi biti najbolji u svom poslu, a radne navike na njega su prenijeli roditelji, bivši sportaši, kojima je pomagao u gostionici koju su imali u Würzburgu.

'Često smo znali vidjeti Dirka kako dolazi na trening umoran jer je, kako je rekao, pola dana roditeljima pomagao istovarivati gajbe s pićem', dodao je Nakić, nekada sjajni strijelac koji je igračku karijeru završio 2001. u slovenskoj Pivovarni Laško. Danas radi kao košarkaši menadžer i vjerojatno traži novog Nowitzkog…

Čak i činjenica da je u lipnju 1998. Nowitzki izabran na NBA draftu kao deveti pick prve runde od Milwaukee Bucksa, koji su ga ubrzo zamijenili s Dallasom (genijalan potez Dona Nelsona!), nije ga promijenio.

I nakon 17 NBA sezona, u kojima se nametnuo kao jedan od najboljih krilnih centara ikada, igra s jednakom strašću. Činjenica da je nakon četiri godine opet odlučio igrati za reprezentaciju, dovoljno govori o kakvom se sportašu radi. Većina njegovih vršnjaka odavno je u igračkoj mirovini, ali Nowitzki, unatoč tome što je zaradio ogroman novac (212 milijuna dolara samo od Dallasa, bez sponzora!), što ima titulu NBA prvaka s Dallasom (2011) te titulu MVP-a lige (2007) iznova dokazuje o kakvoj se veličini radi.

Iskren, jednostavan i pristupačan. Nakon utakmice u zagrebačkoj Areni, u to se moglo uvjeriti 50-ak ljubitelja košarke kojima je podijelio autogram. Takav igrač i osoba zaista se rijetko rađa.

Nakon Würzburga Nowitzki je krenuo put NBA lige, a Nakić u Krku iz Novog Mesta gdje je, uz tadašnju mladu zvijezdu Slovenije Matjaža Smodiša, osvojio povijesnu titulu prvaka Slovenije. Prisjetio se Nakić u razgovoru s Tvrtkom Puljićem iz SN-a i dana kada mu je Dirkov otac kazao da bi 'volio da mu sin bude dobar košarkaš kao on'.

To je samo još jedan primjer kako treba u karijeri ići korak po korak. Pošten rad svima se kad-tad vrati, a Dirk to najbolje zna…