HRVATSKA VODI 2:0

Ančić i Čilić razbili nervozne Čileance

06.03.2009 u 16:54

Bionic
Reading

Mario Ančić pobjedom 6:3, 6:3, 7:6(4) protiv Nicolasa Massua donio je prednost Hrvatskoj nad Čileom u 1. kolu svjetske skupine Davis Cupa. Drugi bod Hrvatskoj donio je Marin Čilić koji je sa 6:1, 6:2, 6:1 dobio Capdevillea

Mario Ančić donio je prvi i veliki bod Hrvatskoj u dvoboju protiv Čilea u prvom kolu svjetske skupine Davis Cupa, dok je za drugi zaslužan Marin Čilić. Bio je to drugi međusobni ogled Ančića i Nicolasa Massua, a prvi je također dobio naš tenisač. Čilić i Capdeville igrali su prvi put.

Ančić je odlično otvorio meč. Bez ikakvih problema je držao svoj servis, a praktički na svaki suparnikov servis je radio veliki pritisak.

Prvu priliku za 'break' Ančić je iskoristio u četvrtoj igri, što mu je u konačnici bilo dovoljno za osvajanje prvog seta. Ančić je kod vodstva 5:2 imao četiri prilike da breakom okonča prvu dionicu meča, no kod prve je poslao lagani forhend u mrežu, dok se potom Massu odličnom igrom uspio izvući. Ipak, kada je servirao za set, Ančić je bio uvjerljiv i bez izgubljenog je poena stigao do 6:3.

U drugom setu na break smo morali čekati do pete igre, a tada je naš igrač iskoristio svoju prvu priliku za oduzimanje servisa suparniku. Kod 5:3 Ančić je još jednom ostvario break i nakon nešto više od sat i pol igre poveo sa 2:0 u setovima.

Treći set ponudio je više neizvjesnosti. Ančić kod svog vodstva 2:1 nije uspio iskoristiti nijednu od dvije break lopte, da bi u sljedećoj igri jedini put u meču izgubio servis, i to poslavši na break-loptu smeč u aut. Ipak, kada je Massu kod svog vodstva 5:4 servirao za set, Ančić je uspio vratiti izgubljeni servis te odvesti treću dionicu dvoboja do tie-breaka. Ančić je ključni potez u odlučujućoj igri izveo kod svog vodstva 5:4, kada je odličnim udarcima s osnovne linije napao Massua koji nije mu mogao parirati, te je stigao do dvije meč-lopte. Iskoristio je odmah prvu.

Nakon njih na teren u porečkoj dvorani Žatika izašli su prvi hrvatski reket Marin Čilić i drugi čileanski Paul Capdeville. Bio je to njihov prvi međusobni dvoboj, a usprkos uvjerljive pobjede vjerojatno neće ostati u lijepom sjećanju našem igraču i to prvenstveno zbog skandaloznog i nesportskog ponašaja čileanskog igrača tijekom većeg dijela susreta. Capdeville je, naime, gotovo nakon svakoga poena protestirao kod sudaca iako za to u velikoj većini navrata nije imao nikakvog razloga. Takvim svojim ponašanjem Ćileanac je isprovocirao i gledatelje koji su pljeskom pozdravljali njegove pogreške.

Capdeville je poznat po svom nesportskom ponašanju, čak se tijekom dvoboja u Roland Garrosu 2006. godine upustio i u fizički obračun s Marijem Ančićem.

Inače, Čilić je apsolutno dominirao dvobojem s nedoraslim suparnikom, u prvome setu, koji je trajao samo 25 minuta čak je tri puta oduzimao servis Čileancu, dok je njegov početni udarac samo jednom bio ugrožen. Serijom pogrešaka Čilić je omogućio Capdevilli vodstvo 0:40 kod svog vodstva 2-1, ali je potom s pet odličnih poena uspio zadržati svoj početni udarac.

U drugom setu Čilić je još jednom spašavao 0:40, ovoga puta kod rezultata 1:1, a kada se izvukao iz te situacije odmah je napravio 'break', da bi set okončao još jednim oduzimanjem servisa Čileancu za 6:2.

I utrećem setu nastavila se dominacija Čilića koji je još dva puta oduzimao servis Capdevilleu, koji je tada napokon prestao i s prigovaranjima, te upisao svoju prvu pobjedu u nekom 'živom' meču u Davis Cupu.

U subotu je na rasporedu dvoboj parova s početkom u 14 sati, a za Hrvatsku su prijavljeni Mario Ančić i Marin Čilić, dok bi za Čile trebali igrati Paul Capdeville i Nicolas Massu.