FERNANDO DOBIO SAVJET

Alonsova odluka šokirala legendu Formule 1: Nisam mogao vjerovati!

13.04.2017 u 12:36

Bionic
Reading

Rubens Barrichello priznaje da je mislio da se radi o lažnoj vijesti kada je objavljeno da će se Fernando Alonso umjesto u Monte Carlu natjecati na 500 milja Indianapolisa te ga upozorava da bude spreman na razna iznenađenja tijekom jurnjave slavnim ovalom...

Španjolski 35-godišnji dvostruki prvak Formule 1 iznenadio je sve koji vole elitno automobilističko natjecanje odlukom koju je donio uz blagoslov McLarena ovog tjedna. Umjesto Velike nagrade Monaka Alonso će sjesti u IndyCar bolid i nastupiti na 500 milja Indianapolisa.

Ne pamtimo takav potez u posljednja tri desetljeća, a iako je deset F1 vozača već pobjeđivalo u Indianapolisu, nitko od njih još nije bojkotirao utrku ulicama Monte Carla kako bi kružio američkim ovalom pred više od tristo tisuća navijača.

Među iznenađenima je i čovjek s najvećim brojem nastupa u povijesti Formule 1 koji se također potkraj karijere okušao u IndyCaru.

'Kad sam pročitao vijest, nisam u to mogao vjerovati. Nije odlučio otpisati bilo koju utrku, već Monako! No, to je njegov izbor, kao i izbor Honde,' izjavio je Rubens Barrichello koji nije uspio pobijediti u Indianapolisu 2012. godine. Iako je nekoliko krugova vodio, na kraju je zauzeo 11. mjesto.

'U Indianapolisu možeš očekivati neočekivano. Jako je duga utrka i nadam se da će imati vremena za treniranje. Na stazi nije sam, svi voze protiv svih u velikoj gužvi. To treba imati na umu. No, Alonso je odličan vozač i sigurno će se dobro prilagoditi ovalu. Ima odličnu ekipu uz sebe pa bi trebalo biti dobro.'

Svi se sada pitaju može li Fernando ostvariti svoj san i pobijediti u Indianapolisu već u prvom pokušaju? Prošlogodišnje izdanje budi optimizam među navijačima Španjolca, jer do trijumfa je stigao bivši vozač Formule 1 Alexander Rossi u svom prvom i jedinom nastupu, za volanom Andrettijevog bolida kojim će upravljati i Alonso.

Vjeruje se da je ugledni španjolski veteran odlučio ne voziti u Monaku jer očajnički želi ponovo okusiti slast pobjede, a to ne bi bilo moguće u Monte Carlo iako se očekuje da bi McLarenovom bolidu ulična staza mogla više odgovarati. Momčad ga pak želi pod svaku cijenu zadržati i trenutno mu je spremna ispuniti svaki hir.

Indianapolis 500, 2016. godina Autor: YouTube

No, valja naglasiti da su Indycar bolidi potpuno drukčiji od onih Formule 1, a jurnjava satima 350km/h ovalom koji se sastoji isključivo od lijevih brzih zavoja nešto je što Alonso nikad nije iskusio. Uz sve to postoji i bezbroj taktičkih trikova potrebnih za uspjeh, vezanih uz ulaske u boks, nalijevanje goriva te suradnju s drugim vozačima stazi. Tu je i faktor sreće koji često na kraju odlučuje pa je jasno da je Fernando izabrao neizvjesnu avanturu koja može završiti sretno i nesretno, no očito mu je dosta 'borbe za mrvice' u Formuli 1 i želi se maknuti iz nezadovoljavajuće kolotečine u koju je upao...