ZAR SU POLUDJELI?

Šokantna odluka McLarena vezana uz Alonsa: Ovo je suludo i ne pamti se u Formuli 1!

12.04.2017 u 12:33

Bionic
Reading

McLaren Honda i Fernando Alonso donijeli su nevjerojatnu odluku: Španjolac neće voziti među F1 vozačima omiljenu Veliku nagradu Monaka, već će sudjelovati na utrci 500 milja Indianapolisa...

Ovome se zaista nitko nije nadao među ljubiteljima Formule 1. McLaren Honda odlučila je poslati Fernanda Alonsa u SAD na utrku 500 milja Indianapolisa 28. svibnja, na kojoj će se britanska momčad vratiti nakon 38 godina izbivanja. Potvrdila je to na svojoj službenoj stranici.

To i ne bi bila tako šokantna vijest da se u isto vrijeme ne vozi i Velika nagrada Monaka, vjerojatno jedina utrka u sezoni na kojoj bi McLaren mogao biti konkurentan. Naime, u Monte Carlu snaga motora nema presudni utjecaj i Fernando bi mogao napraviti nešto veliko, kad bi se pojavio na startu.

Što je u pozadini ove odluke zaista je teško reći i je li to početak raskola između Alonsa i McLarena ili možda čak baš suprotno, pokušaj zadržavanja Španjolca ispunjavajući mu egzotične želje. Možda se britanska momčad tek dodvorava američkom tržištu, svjesna da ni ove sezone ne može ostvariti velike stvari u Formuli 1.

  • +6
Formula 1, VN Kine Izvor: Reuters / Autor: ALY SONG

'Žao mi je što neću nastupiti u Monaku, ali nikad nisam vozio na ovalu niti IndyCar bolid i jedva čekam voziti ovu slavnu utrku. Vjerujem da ću vrlo brzo uhvatiti brzinu,' službena je izjava Fernanda Alonsa koji će voziti za američku inačicu momčadi pod imenom McLaren-Honda-Andretti.

'Jedna od mojih ambicija je da osvojim trostruku krunu, da pobjedim u tri najprestižnije utrke u automobilizmu (VN Monaka, 500 milja Indianapolisa i 24 sata Le Mansa), a to je do sada uspjelo samo jednom vozaču: Grahamu Hillu', izjavio je Alonso koji je u Monaku dva puta slavio 2006. i 2007.

'To je izazov, ali ja sam spreman. Ne znam kada ću se utrkivati u Le Mansu, ali namjeravam jednog dana. Imam samo 35 godina i imam dosta vremena ispred sebe.'

U svakom slučaju, valja spomenuti da je posljednji F1 vozač koji je pobijedio u Indianapolisu bio Nigel Mansell 1994. godine, ali ne pamti se u posljednja tri desetljeća ovako radikalan potez u elitnom automobilističkom natjecanju niti propuštanje utrke jednog od vozača zbog nastupa u drugom natjecanju, a pogotovo ne kad je u pitanju spektakl u Monte Carlu...