TEŽAK PUT DO BRAZILA

Ako ode u baraž, Štimca čekaju svjetski i europski prvaci

26.09.2013 u 10:26

Bionic
Reading

Nogometna reprezentacija Hrvatske ako ode u dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo bit će nositelj u ždrijebu, ali kao protivnika u doigravanju moći će dobiti Francusku, izvještava novinar Anadolu Agency na osnovi informacija iz UEFA-e i FIFA-e

U prvoj jakosnoj grupi baraža tj. dodatnih kvalifikacija, osim Hrvatske, bit će i Portugal, Grčka i Švedska, naravno, ne bude li promjena na tablici kvalifikacijskih grupa i nakon posljednja dva listopadska kola. Ostanu li odnosi u devet grupa europske zone kvalifikacija za SP isti i poslije utakmica 15. listopada, drugi jakosni šešir baraža činit će Francuska (svjetski prvaci iz 1998. te europski 1984. i 2000.), Ukrajina, Rumunjska i Island, izvještava Anadolu Agency (AA) na osnovu informacija iz Europskog nogometnog saveza (UEFA) i Svjetskog nogometnog saveza(FIFA). Najgori drugoplasirana momčad, koji neće ni u dodatne kvalifikacije, za sada je Bugarska iz grupe B.

Nakon utakmica baraža, koji će se igrat 15. i 19. studonoga ove godine, bit će poznati svi sudionici idućeg Svjetskog prvenstva. U ždrijebu grupa 6. prosinca u Costa do Sauipeu među 32 sudionika prvenstva u Brazilu naći će se 13 nacionalnih momčadi država Starog kontinenta. Pod pretpostavkom da će prilikom ždrijeba grupa za SP FIFA koristiti svoju nadolazeću listopadsku rang listu reprezentacija (što je u prošlosti često bio slučaj), nositelji prilikom 'izvlačenja kuglica' bit će Brazil, Španjolska, Argentina, Kolumbija, Njemačka, Italija, Švicarska i Hrvatska. Ukoliko Hrvati, kroz baraž ili kao prvi iz grupe, ne dođu do Brazila osmi nositelj u ždrijebu grupa prvenstva, koje će se održati od 12. lipnja do 13. srpnja slijedeće godine, bit će Nizozemska, piše Anadolu Agency, pozivajući se na izvore informiranja iz UEFA-e i FIFA-e.


Prema trenutnom izračunu, odnosno da FIFA danas objavljuje novu službenu listu, Hrvatska bi bila šestoplasirana reprezentacija svijeta, odnosno napredovala bi za četiri mjesta u odnosu na rujanski rejting, istakli su u instituciji sa sjedištem u Zürichu za AA.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine, za koju vjeruju da će direktno kao prvoplasirana iz grupe G na SP, a poslije poraza i pobjede nad Slovačkom (0:1, 2:1), na neslužbenoj FIFA rang listi ostala bi 18.

Poslije remija na 'Marakani' sa Hrvatskom (1:1) i gostujućeg kvalifikacijskog trijumfa u Walesu (0:3), za put u Brazil odavno otpisana Srbija napravila bi 'jalovi' skok od 14 pozicija, pa je sada 29. reprezentacija svijeta.

Jedan od najvećih padova na FIFA rang – listi bilježi Crna Gora. Ekipa izbornika Branka Brnovića pala je za 16 pozicija, te je trenutno, prema proračunima, na 43. poziciji, navode iz FIFA. Od ostalih reprezentacije regije zapadnog Balkana, Slovenija je 38. (pala za devet mjesta), dok je Makedonija 85. (pad od 10 pozicija u odnosu na zadnju službenu listu.

U FIFA rejtingu poredak TOP 10 reprezentacija izgleda ovako: Španjolska (1.513 bodova), Argentina (1.307), Kolumbija (1.262), Njemačka (1.230), Italija (1.230), Hrvatska (1.149), Švicarska (1.138), Nizozemska (1.136), Urugvaj (1.131) i Belgija (1.107).


Službenu listopadsku rang listu FIFA će objaviti 17. listopada, pa su na njoj moguće i određene promjene u odnosu na neslužbenu, shodno ishodima kvalifikacijskih utakmica 11. i 15. idućeg mjeseca. Ovisno o rezultatima, teško, ali moglo bi doći i do manjih korekcija u jakosnim grupama za ždrijeb baraža za SP.

Od zvučnijih reprezentacija Portugal je danas 11. na FIFA rang listi, poziciju ispred Engleske i dva mjesta prije Brazila. Rusija trenutno je na 17. mjestu, Obala Slonovače 19, Švedska 20, Meksiko i Ukrajina neslužbeno dijele 21. Francuska je na 23. poziciji, Češka 36. Jedan od većih skokova, poslije rujan trijumfa nad Andorom (5:0) i Rumunjskom (2:0), zabilježila je Turska, koja se sa 49. popela na 39. mjesto u poretku 207. reprezentacija iz šest konfederacija FIFA, tj. učesnika kvalifikacija za SP u Brazilu. Posljednje mjesto na FIFA rang listi dijele San Marino i karipska selekcija Turks i Coicos. Obje reprezentacije su bez ijednog osvojenog boda u rangiranju, pokazalo je istraživanje Anadolu Agency.