NOVI PROCESI U SRBIJI

Agoniju Zvezde i Partizana riješit će privatizacija

11.03.2010 u 12:57

Bionic
Reading

Čelnici sporta u Srbiji najavili su privatizaciju sportskih klubova, kao i prodaju nogometnih klubova Crvene zvezde i Partizana. Je li vrijeme za privatizaciju klubova u Srbiji i zašto postoje veliki otpori tom procesu?

Srbijanska ministrica sporta i mladeži Snežana Samardžić-Marković i predsjednik Nogometnog saveza Srbije Tomislav Karadžić najavljuju da će uskoro krenuti i proces privatizacije u srpskom sportu. U tom kontekstu najavljena je prodaja nogometnih klubova Partizana i Crvene zvezde.

Ministrica i prvi čovjek srpskog nogometa su, nakon zajedničkih sastanaka, zaključili da će to donijeti boljitak srpskom sportu, i da će privatizacija biti dobra za ove nogometne klubove. U Partizanu i Zvezdi su, bar za sada, bez komentara. Predstavnici Zvezde su, inače, još ranije istakli da su protiv privatizacije tog kluba, koji po njihovim riječima 'pripada samo srpskom narodu'.

Privatizacija u srpskom sportu je proces koji se već dugo odgađa. Zakonska regulativa se odvija vrlo sporo, i to je jedan od glavnih razloga zašto je većina sportskih klubova u Srbiji u potpuno nedefiniranom statusu. Čak će vam i poznavaoci sportskih prilika teško odgovoriti na pitanje tko su zapravo vlasnici Zvezde i Partizana. Direktor Ekonomist medija grupe Biljana Stepanović smatra da je zaista došlo vrijeme za privatizaciju sportskih klubova, posebno Zvezde i Partizana, kako bi se okončala njihova agonija:

'Ta dva kluba već odavno muku muče sa financijama, spominju se i razne afere, istrage su u tijeku: što je s prodajom igrača, što je s novcem koji se zaradio, spominju se tu i tajkuni koji tu imaju neke svoje interese? Prosto, mnogo je afera skupljeno oko naših klubova, i mislim da je došlo vrijeme za privatizaciju'.

Krajnje je vrijeme da se promijeni regulativa vrhunskog sporta, kaže za Deutsche Welle Milan Kovačević, konzultant za strana ulaganja. Međutim, otpori da se stanje promijeni su vrlo veliki. Kovačević smatra da su ti otpori očekivani, jer sport i dalje egzistira u nedefiniranoj zoni: 'Sadašnje stanje je da se ne zna točno vlasništvo s jedne strane, a sa druge strane oni koji imaju najviše koristi od toga uzimaju važne političke ljude za upravu klubova. U takvoj situaciji njima je to prosto najbolje rješenje, i za očekivati je da taj otpor bude snažan. I prosto je neophodno, ako pogledate sa bilo kog aspekta, napraviti neke rezove i neke radikalnije promjene. Naročito nije dobro da se politički ljudi biraju u upravu, i da onda imamo jednu nedefiniranu situaciju snažnog utjecaja politike i korištenja klubova za neke političke ciljeve'.

Otpori su veliki svuda gdje postoje veliki interesi, ocjenjuje Biljana Stepanović. Druga rezerva bi se mogla odnositi na bojazan hoće li taj proces privatizacije biti transparentan, hoće li se klubovi prodati po niskoj cijeni, ili biti prodani nekome koga zanima samo njihova velika imovina.

Bez obzira na sve opravdane rezerve, činjenica je da sadašnji način funkcioniranja uništava ugled sportskih klubova, kaže Biljana Stepanović, i oni moraju dobiti poznate vlasnike: „Na ovaj način ti klubovi propadaju, to smo primijetili, afere ih prate, navijači ih napuštaju, sponzori također. Dakle, njima prijeti propast kad bi se ovako nastavilo.“

Upravo je konfuzni status sportskih klubova dovodio do toga da su oni prilikom svake financijske krize pomoć tražili od države, obraćajući se za pomoć predsjedniku države ili premijeru.

S druge strane, jedna od posljedica takvog stanja je i činjenica da se sport vrlo često više nalazio na stranicama crne kronike i kriminalnih rubrika nego na sportskim stranicama. Sve to govori u prilog privatizaciji, koja bi trebala u znatnoj mjeri smanjiti ove negativne pojave, ocjenjuje Milan Kovačević.