Ex izbornik za tportal

Aco Petrović radio je u Brazilu i poznaje mentalitet te sportske nacije, a ispričao nam je što uopće znaju o Hrvatskoj te što ga ljuti: Njima je to nepojmljivo!

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u petak od 16 sati igra utakmicu četvrtfinala Svjetskog prvenstva protiv Brazila, a svoje viđenje iz tzv. brazilskog kuta za tportal je dao Aco Petrović jer jako dobro poznaje mentalitet Selecaa

Na klupi brazilske košarkaške reprezentacije Aco Petrović proveo je četiri godine, od 2017. do 2021., i iz prve je ruke mogao osjetiti što nogomet znači toj naciji od 200 milijuna ljudi.

Na pitanje koliko prosječan Brazilac uopće zna o Hrvatskoj Petrović za tportal kaže:

'Brazilci su najviše o Hrvatskoj doznali 2018., kada je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji stigla do finala. Sjećam se da smo sve utakmice zajedno gledali na TV-u na pripremama brazilske košarkaše reprezentacije i njima je bilo nepojmljivo to da tako mala zemlja, kao što je Hrvatska, tako daleko dogura i igra u finalu! Za sve njih to je bilo veliko iznenađenje, pogotovo jer je Brazil tada ispao u četvrtfinalu od Belgije. Bili su u šoku! Tada su me ispitivali o Hrvatskoj i puno su naučili. Jer svi misle da samo velike nacije mogu daleko na tako jakim turnirima i rijetko kad se dogodi takvo iznenađenje', kazao je za tportal 63-godišnji Petrović, dodavši da je uživao u te četiri brazilske godine te je puno naučio o mentalitetu, kulturi i shvaćaju sporta prosječnog Brazilca.

Na pitanje koliko zapravo prosječni Brazilac zna o Hrvatskoj i kako bi doživjeli novo ispadanje u četvrtfinalu, i to od nacije koja ima oko četiri milijuna stanovnika, Petrović kaže:

'Ljudi oko mene u košarkaškom miljeu znaju jako puno o Hrvatskoj, ali naravno da prosječni Brazilac zna jako malo o našoj zemlji. Sad kad Brazil igra protiv Hrvatske mediji su prepuni napisa o Modriću i društvu i dobili su puno informacija o našoj zemlji i nogometašima. No koliko sam upoznao Brazilce u te moje četiri godine, mislim da ne postoji niti jedna osoba u toj zemlji koja misli da će Brazil izgubiti od Hrvatske. Vjerujte, baš nitko ne razmišlja na takav način, a to naravno govorim iz brazilske perspektive. Jednostavno, scenarij da idu kući nitko od njih nema u glavi. OK, koliko čitam brazilske medije i čujem se s nekim ljudima, moram reći da imaju određeni respekt prema Hrvatskoj, ali isto tako me uvjeravaju da ne postoji nijedan Brazilac koji misli da ih Modrić i društvo mogu iznenaditi', kazao nam je Petrović, dodavši:

'Za sve Brazilce trofej svjetskog prvaka je tzv. sveti gral i kada se približava Svjetsko prvenstvo oni sami sebe uvijek smatraju najvećim favoritom iako su naravno imali šokova. Jedan od većih im je poraz 7:1 u polufinalu 2014., kad su bili domaćini Svjetskog prvenstva. Od tog šoka i udarca dugo se nisu oporavili.'

Za kraj je Petrović želio još nešto reći o Brazilcima kao o specifičnoj sportskoj naciji te što ga ljuti kada su kritike na njihov račun u pitanju:

'Brazilcima nije važno samo dobiti utakmicu. Ako Brazil prođe uz lošu igru, budite sigurni da će kritike sahraniti izbornika i neke igrače. Ukratko, oni to ovako vide: imaš obvezu igrati dobro i pobijediti, ali se i dobro zabaviti. Kod njih je to uobičajeno i zato me ljute napisi i kritike na račun izbornika i igrača koji plesom proslavljaju golove. Pa to je njihov način življenja i kad god imaju priliku naprave dobru zabavu. Njima je u krvi zaplesati sambu i zapjevati sertanejo', završio je Petrović.

  • +22
Brazil - Južna Koreja, SP u nogometu, 5.12.2022. Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal