NAKON POBJEDE

Na treningu Brazila samo 12 igrača, a njihov izbornik na raspolaganju ima čak deset analitičara i pomoćnika

  • D. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 06.12.2022 17:54
  • Objavljeno 06.12.2022 u 17:54
Bionic
Reading

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić dao je slobodno igračima nakon teško izborene pobjede protiv Japana u susretu osmine finala, dok su Brazilci imali otvoreni trening u svom kampu na Al Arabi stadionu

Baš kao i nakon susreta s Belgijom, Dalić je i nakon pobjede protiv Japana u osmini finala Svjetskog prvenstva, nagradio momčad sa slobodnim danom.

Do ogleda protiv Brazila, aktualni svjetski doprvaci imat će još dva treninga, u srijedu i u četvrtak i dovoljno vremena za pripremu za ogled protiv peterostrukih svjetskih prvaka.

S druge strane Brazil, koji je rutinski slavio protiv Južne Koreje, je imao otvoreni trening na kojem su vježbali igrači koji nisu nastupili u susretu osmine finala.

Na treningu je bilo 10 igrača i dva golmana, dok su prvotimci dobili slobodno. Jedino je Alex Sandro trenirao odvojeno.

U jednom trenutku uz teren su se pojavili Neymar i Richarlison, a kasnije i Alisson, no najveća brazilska zvijezda, nakon što je podijelila nekoliko autograma, se ubrzo povukla u utrobu stadiona Al Arabi.

Brazilske kolege nas uvjeravaju kako je njegov gležanj super, liječnici su odradili sjajan posao što se i vidjelo u susretu protiv Koreje u kojem je upisao pogodak i asistenciju.

'Neymar radi razliku u ovoj momčadi. I kada nije u najboljoj formi on daje jednu dimenziju više brazilskoj reprezentaciji', kazao je Bruno Marinho, novinar O Globa.

Trening je trajao oko 45 minuta, zanimljivo bio je otvorene za medije, pa se pojavila se i velika skupina brazilskih navijača koji su pratili kako vježbaju njihovi ljubimci.

  • +22
Brazil - Južna Koreja, SP u nogometu, 5.12.2022. Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH

Radilo je žestoko i intenzivno, a na kraju je odigrana utakmica pet na pet na jednoj trećini terena u kojoj su se istaknuli dvojac iz Manchester Uniteda Fred i Anthony.

Nevjerojatan je i interes medija i fotoreporeportera. Uz brojne brazilske kolege, stigle su brojne novinarske ekipe sa svih strana svijeta, od Japana, Danske, do SAD i brojnih južnoameričkih zemalja.

Na koncu treninga igrači su neko vrijeme dijelili autograme, Alisson se zabavljao sa svojom djecom igrajući nogomet, Fred se klincima dodavao, dok su se izborniku Titeu unuci vješali oko vrata. Naime, njegov 33-godišnji sin Matheus Bachi je pomoćni trener u reprezentaciji.

Brazilski izbornik Tite u svom stožeru ima deset analitičara i pomoćnih trenera koju mu pomažu na putu do šeste svjetske titule.

Jedan od asistenta Thomaz Koerich rekao je za portugalski Globo.com kako su četiri člana prisutna na stadionima protivničkih utakmica kako bi snimali pokrete i detalje koji nisu vidljivi u tv prijenosima ili se kamere na njima kratko zadržavaju.

Koerich je naglasio kako je 'in loco' analiza jednako važna kao i videozapisi prikupljeni kamerama ili dronovima.

'Na stadionu možemo analizirati taktička ponašanja koja ponekad nisu vidljiva na tv snimkama. Ne propuštamo niti jedan detalj tog trenutka', objasnio je Koerich.

  • +74
SP Katar: Japan - Hrvatska Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Otkrio je kako analitičari na stadionima promatraju stvari poput visine linije obrane kada protivnik ima loptu i igra li visoko ili ne.

U brazilskom taboru smatraju kako je iznimno važna i atmosfera utakmice, a ne samo gledanje.

'Primjerice, važno je kako se momčad ponaša ako gubi ili pobjeđuje, kakva je atmosfera i ponašanje kada su rezultati u korist ili protiv. Bogatstvo detalja koje TV ne može prenijeti.'

U brazilskoj svlačionici je zbog toga postavljeno platno i projektor.

'Važno je da su te slike lako razumljive sportašima', komentirao je Koerich, koji je naglasio da se Titeu i njegovim pomoćnicima prosljeđuju samo bitne stvari, kako im ne bi odvlačili pozornost.

Prije utakmica, igrači dobivaju i kratke video zapise, specifične za njihove pozicije.

'Lijevi bek će, primjerice, dobiti kratki video s karakteristikama protivničkog desnog krila, s kojim će se 'sudarati' tijekom utakmice.'

Zanimljivo, jedina reprezentacija koju nisu 'skautirali' prije turnira bio je Kamerun od kojeg su izgubili u zadnjem kolu u skupini.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal