11 MEDALJA U LONDONU

2012: Nikad bogatija hrvatska olimpijska žetva

26.12.2012 u 16:53

Bionic
Reading

Najvažniji sportski (zapravo i općenito) događaj u 2012. godini zbio se u Londonu, gdje su održane ljetne olimpijske igre s kojih se Hrvatska vratila s rekordnim brojem medalja

Hrvatska je u London poslala najbrojniju ekspediciju ikada, a 108 naših predstavni(c)ka vratilo se sa šest medalja, od čega tri zlatne, koliko je Hrvatska ukupno bila osvojila na pet dotadašnjih ljetnih Igara zajedno.

Počelo je trijumfalnim urlikom Sandre Perković kojim je dominatorica iz Dubrave svoj disk 'potjerala' na 69,11 metara i uzela prvo zlato. Dan kasnije uslijedio je novi uspjeh.

Četverac na pariće u finalu je imao novi ogled s Njemačkom, a ovaj, dosad najvažniji, otišao je na stranu Nijemaca. Braća Sinković, Martin i Šain uzeli su srebro, a njihov trener Nikola Bralić nakon utrke je otkrio da je važan detalj bio pogrešno prilagođen čamac...

Došlo je vrijeme za najveće hrvatsko čudo Igara. Već nakon kvalifikacijske runde bilo je jasno da su Anton Glasnović i Giovanni Cernogoraz u dobroj prilici za medalju, a završnicom je dominirao Cernogoraz koji je savršeno umirio ruku, izdržao i pritisak raspucavanja te se okitio olimpijskim zlatom. Postao je najveće olimpijsko čudo u povijesti Hrvatske i sa zlatnim argumentom izborio radno mjesto u vojsci za sebe i braću Glasnović, čime su dobili uvjete za daljnji napredak. Da trap ima ekipnu olimpijsku disciplinu, Hrvatska bi bila prvi favorit u Riju, a vjerojatno i četiri godine kasnije.

I paraolimpijci oduševili:

Još veći sportski heroji u London su došli nakon zatvaranja Igara. Hrvatski paraolimpijci osvojili su novih pet medalja u Londonu.

Darko Kralj i Zoran Talić uzeli su srebra, dok su Mihovil Španja, Mikela Ristoski i Branimir Budetić broncama zaokružili fantastičan hrvatski uspjeh u britanskoj prijestolnici.

Rukometaši i vaterpolisti nastavili su dominirati, a idući dani bili su posvećeni borbama na tatamiju. Prva je izišla Lucija Zaninović koja je kroz repasaž osvojila broncu, dok je dan kasnije njezina blizanka Ana (koja se žrtvovala prelazeći u kategoriju više kako bi obje mogle putovati u London) ostala za nijansu 'prekratka'. Njezin pogodak za produžetak protiv Japanke Hamade suci su proglasili nevažećim zbog isteka vremena, što usporena snimka nije potvrdila, ali trener Toni Tomas i njegova reprezentacija mogla je zadovoljna otići iz Londona.

Fokus se tada okrenuo u dvorane, gdje su vaterpolisti i rukometaši gotovo brutalno dominantno ušli u polufinala. Pred Golužom i igračima se ponovno ukazao zid zvan Thierry Omeyer i njegovi Francuzi, nakon čega su uzeli broncu uvjerljivom pobjedom protiv Mađara, dok su vaterpolisti otišli do kraja i u nedodirljivoj seriji novim zlatom zaokružili veliku olimpijsku hrvatsku žetvu.

Jedriličari su ponovno ostali za korak prekratki u borbama za pobjednička postolja, a valja istaknuti i peto mjesto brončane iz Pekinga Snježane Pejčić koje je došlo u njezinoj slabijoj disciplini (trostavu) nakon što je dva hica prije kraja držala brončanu poziciju. Rukometašice su imale peh s ozljedama Penezić i Tatari u četvrtfinalnom ogledu protiv Španjolki, a Blanka Vlašić je morala propustiti natjecanje zbog komplikacija naoko benigne ozljede s početka godine.