TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Zvijezde pjevaju' - mlaćenje mrtvoga konja s istim natjecateljima

  • Autor: Zrinka Pavlić
  • Zadnja izmjena 05.02.2014 18:21
  • Objavljeno 08.01.2012 u 12:46
Rajko Dujmić, Ksenija Erker, Ivana Vrdoljak Vanna i Martina Tomčić

Rajko Dujmić, Ksenija Erker, Ivana Vrdoljak Vanna i Martina Tomčić

Izvor: Promo fotografije / Autor: HTV

'Zvijezde pjevaju' jedna je od najboljih zabavnih emisija HTV-a, ali očito je potrošila sve domaće 'zvijezde' koje može i želi pripustiti na svoju pozornicu. Zato su HTV-ovci, vjerojatno u napadu očaja, šestu sezonu raspjevanih zvijezda odlučili popuniti natjecateljima koji su već jednom otpjevali svoje. Bilo bi to u redu da je riječ o jednome specijalu, poput onoga s rasplesanim zvijezdama na Staru godinu, ali reciklirane raspjevane zvijezde oni nam ovom prigodom nude još sljedećih pet subota. Mogli su onda barem opaliti reprizni rabat na tarife glasačkih telefona

Moram priznati da nisam pozorno pratila najave za šestu sezonu serijala 'Zvijezde pjevaju' i zbog toga mi se potkrala jedna prilično ozbiljna pogreška u procjeni. Površno čitajući spomenute najave, primijetila sam tek da su natjecatelji svi redom face koje su već jedanput pjevale u prethodnim sezonama i budalasto zaključila da je riječ o specijalu nalik onome s rasplesanim zvijezdama koji je prikazan na Staru godinu. Pokupili su, pomislih, nekoliko zapaženijih natjecatelja (čitaj: onih koji su im se javili na telefon) iz prethodnih sezona pa će nam u jednoj emisiji ti natjecatelji reprizirati svoje pjevačko umijeće, sve u duhu blagdana, nostalgije i lude sezonske zabave. Zbog površnog čitanja promaklo mi je, dakle, da je riječ o mnogo bjednijoj vrsti recikliranja

Nije, naime, riječ o jednoj emisijici u kojoj se televizija s gledateljima prisjeća najsjanijih trenutaka prethodnih sezona, žiri nešto sitno komentira pa onda na kraju proglasi pobjednika emisije. A, ne. Ovo je kompletan serijal od šest emisija, sa zadanim žanrovima, žirijem, ispadanjima i glasanjem na telefone s posebnim tarifama. Specijalan je (i tu riječ ne koristim kao kompliment) samo po tome što u njemu više novih natjecatelja ima među profesionalnim pjevačima nego među 'zvijezdama'. Među kojima, da budemo sasvim konkretni, nema nijednog novog natjecatelja. Drugim riječima, dragi gledatelju, zovi, samo zovi, nabijaj račun po posebnoj tarifi, a televerzum će ti više-manje prikazati iste face za koje već jedanput jesi ili nisi glasao. Ludilo.

S jedne strane, razumijem. HTV već pet sezona svoje pjevačke i plesačke serijale nastoji naseliti 'zvijezdama', i to postaje sve teže. U zemlji u kojoj živi manje ljudi nego u Londonu, unatoč svim naporima žutoga tiska, nema dovoljno pravih a bogami ni lažnih zvijezda za jedan srednjoškolski razred, a kamoli za šest sezona televizijskoga showa. Dodaju li se tome blentavi (i ne baš uvijek univerzalni) kriteriji iz rubrike 'ako previše miriše na RTL i Novu, ne smije ni prismrdjeti Prisavlju', problemi postaju još veći, a izbor potencijalnih sudionika gotovo nepostojeći. Preostaju samo dvije mogućnosti. Ili ćeš kao 'zvijezde' početi predstavljati malo viđenije frizere i urednike regionalnih TV panorama iz vlastite firme (što su ionako već u nekoliko navrata učinili) ili ćeš se praviti da snimaš posebnu sezonu, svojevrsni master class i za nju angažirati 'zvijezde' koje su već otpjevale svoje, ali im ne bi loše pao honorar za još jednu rundu. Ovo potonje, priznajem, bolja je varijanta, ali bolja ujedno ne znači i dobra. Više atmosferom nalikuje na mlaćenje mrtvoga konja, odnosno nasilnu mužnju formata u kojemu očito više nema kvalitetnoga sadržaja.

Je li mi bilo drago ponovno slušati Gorana Navojca, Mariju Borić, Marija Petrekovića i Milu Elegović? Jest. Simpa su, dobro pjevaju i vjerojatno su bolji od većine kandidata koje bi HTV uspio odabrati da se ipak potrudio krenuti u potragu za novim natjecateljima. No želim li ih gledati još pet emisija? Zaboga, ne. Dojadit će mi na pola druge, a ja sam zbilja okorjeli obožavatelj ovoga serijala. Mnogo bih radije gledala serijal iz kojega se kao natjecatelji ne bi unaprijed eliminirali svi djelatnici 'konkurencije' i u koji bi se pripustilo i pokojeg estradnog penzionera, nego ovo rastezanje emisije koja je, na moju veliku žalost, očito potrošila svoje 'vanjske resurse'. Pritom bih HTV-ovcima savjetovala da se pokušaju osloniti na one resurse koje nisu potrošili i koji svoj posao očito vrlo dobro znaju: svoje voditelje, glazbenike, scenografe, urednike i ostalo osoblje koje i na ovakvim repriznim podbačajima svoj posao radi korektno, profesionalno i kvalitetno. To se osoblje sasvim sigurno neće slomiti ako im prepustite smišljanje neke nove zabavne emisije. Dapače, moglo bi i vas i nas iznenaditi. Ponovljeni 'prvi pljesak' već jednom raspjevanih zvjezduljaka teško će nas čak i zabaviti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi