TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Žućkasti magazin boji se žutila

06.02.2014 u 14:57

Bionic
Reading

U jučerašnjoj emisiji 'InMagazin' ekipa te, kako je sami nazivaju, lifestyle emisije prikazala nam je prilog s proslave svojeg petog rođendana. Selebriti uzvanici tom su prilikom u kameru čestitali showu, svi uglas ponavljajući kako je riječ o kvalitetnoj emisiji u kojoj 'nema žutila'. Potom ih je ekipa ispitivala imaju li novog dečka i s kim će provesti Valentinovo

Nemam ništa protiv 'InMagazina'. Nisam im osobito vjerna publika, ali kada se nađem u situaciji da se vrti na televizoru, a ja nemam kontrolu nad upravljačem, neću počupati kosu ni pregristi žile od užasa. Zna u toj emisiji biti štošta gledljivog - od putopisa preko gastronomije (jučer su bili u Etiopiji, kuhali juhu od bundeve i veličali svinjsku mast) pa sve do priloga o nekim svakodnevnim pojavama (jučer - nula bodova). Katkad se zapitam - kao i u slučaju mnogih drugih lifestyle emisija - kako uspijevaju pronaći dovoljno fluffa da njime ispune emisiju baš svaki bogovetni dan, ali mimo toga prema 'InMagazinu' gajim živi i pusti da žive stav.


Jedna mi je stvar međutim smiješna, a bila je posebno vidljiva u jučerašnjem prilogu s proslave petog rođendana 'InMagazina'. Ekipa te emisije povremeno - ne stalno, ali dovoljno da to upadne u oči - ima potrebu gledateljima dati do znanja da oni nisu 'Red Carpet', kao da je to nešto što dekretom i manifestom možeš uvaliti gledateljstvu u mozgovlje. Tako su primjerice selebriti uzvanici s rođendanskog partyja u jučerašnjem prilogu gotovo svi odreda ponavljali kako vole 'InMagazin' jer u njemu nema žutila (ili već neku varijantu iste tvrdnje). Potom je ekipa 'InMagazina' neke od uzvanika nastavila ispitivati imaju li nove dečke ili kečke, s kim će provesti Valentinovo, a odmah se u sljedećem prilogu prebacila na Tonija Cetinskog i njegovu 'trilogiju vjenčanja'.

E, sad. Shvaćam ja zašto su svi uzvanici na tom rođendanskom TV žuru palamudili o tome da u 'InMagazinu' 'nema žutila'. Prvo i prvo, nećeš valjda doć' nekome na tulum i onda mu u facu strusit': 'Alaj si tračer, takvog više nema!', a drugo i drugo, 'InMagazin' prema svim je tim zvijezdama, zvjezdicama i crnim rupama rvacke estrade doista osjetno manje brutalan negoli što je to bio 'Red Carpet'. No da baš u 'InMagazinu' nema žutila... ne znam, valjda nam se definicije žutila razlikuju, ali osobno bih se prije složila s jednom selebriti gošćom na čajanci, koja je u kameru lijepo izjavila:

'Mi ne možemo bez vas i vi ne možete bez nas.'


Nije mi zato baš skroz jasno zašto se 'InMagazin' toliko pokušava obraniti od 'žutila'. Nije da se predstavljaju kao informativna emisija niti izvor ozbiljnih unutarnjih i vanjskopolitičkih analiza o The Situaciji i globalnoj ekonomiji. Žutilo u smislu laprdanja o estradnjacima - koliko god se u dijelu javnosti smatralo debilnim - ima svoju publiku i oni na tu publiku računaju. Trebali bi se pomiriti s time da su, između ostalog (putopisi, gastronomija itd.) - i to. Laganini žućkasti magazin. A što se tiče distanciranja od brutale nekadašnjeg 'Red Carpeta' - koga više, zaboga, briga? 'RC' je mrtav, 'InMagazin' slavi peti rođendan. Mislim da je jasno čiji je stil preživio.