OBITELJSKE DRAME

Znate one filmove koji vas ostave u tišini i bez teksta? Imamo dva koja još niste gledali

17.11.2022 u 09:37

Bionic
Reading

Ako ste se kojim slučajem zaželjeli drame, a posebice njenog obiteljskog podžanra, 'Očevi i sinovi' i 'Lekcije strica Vincenta' filmovi su koji bi mogli biti baš ono za čime tragate

Neke filmove gledamo prvenstveno da bi se malo nasmijali, neke druge da bi se dobro zabavili i uživali u specijalnim efektima, a neke, pak, gledamo onda kada kao gledatelji želimo biti - dirnuti.

U potonjem slučaju žanr drame svakako predstavlja idealan odabir, a unutar njega posebno se ističu tzv. obiteljske drame kao oni koji u sebi iz svima razumljivih razloga krije ogroman potencijal za katarzom, odnosno filmovi poput Očeva i sinova ili Lekcija strica Vincenta koji vas ne neće ostaviti ravnodušnima. Ono najbolje: oba možete gledati odmah na Pickbox NOW.

Očevi i sinovi

Očevi i sinovi (Fathers and Sons), a koji redateljski i scenaristički potpisuje trio sačinjen od Rodriga Garcíje, Jareda Rappaporta te Roba Spera, nezavisna je (tzv. art) obiteljska drama iz 2005. u čijem se fokusu nalazi na prvi pogled mirna ulica Caleb's Path koja u sebi skriva prilike i neprilike triju obitelji koje u njoj žive.

Sukladno naslovu, zajedničku emotivnu "nit" triju isprepletenih priča čine upravo kompleksni odnosi između očeva i sinova kao što je onaj između podosta dominantnog Anthonyja (Bradley Whitford) i otuđenog mu tridesetogodišnjeg sina Nicka (Shad Hart); onaj između (na papiru) oženjenog pilota Genea (John Mahoney) i njegova sina Toma (Ron Eldardon) s kojim će, igrom prilika, provesti noć koju obojica neće tako brzo zaboraviti; te onaj između Nickova prijatelja iz djetinjstva Elliotta (Gale Harold) i njegova oca Noahe (Joseph Bologna) koji se nalazi na samrtnoj postelji.

Topao, kompleksan i neočekivano kontemplativan, Očevi i sinovi film je kojem polazi za rukom "prodrijeti" do nekih teško dohvatljivih sentimenata koji običavaju obitavati negdje duboko ispod površine...

Lekcije strica Vincenta

Lekcije strica Vincenta (Luv) redatelja Sheldona Candisa iz 2012. godine, a koji bi mogli odrediti i kao obiteljsko-kriminalističku dramu. Odiše festivalskim karakterom te se također bavi odnosom između očinske i sinovske figure.

Kada Vincent (tumači ga američki glumac i reper Common), koji se nešto ranije vratio sa služenja zatvorske kazne, jednog dana slučajno primijeti da je njegov jedanaestogodišnji nećak Woody (Michael Rainey Jr) podosta sramežljiv mladić, on odluči preuzeti stvar u svoje ruke, odnosno provesti dan sa svojim nećakom i naučiti ga kako se treba ponašati "pravi muškarac”, a čime započinje njihova neizvjesna odiseja po baltimorskim ulicama…

Vizualno dojmljive, na momente neočekivano napete te podosta refleksivne Lekcije strica Vincenta, baš kao i Očevi i sinovi, dostupne su na streaming servisu Pickbox NOW!