posve iskreno

Željko Bebek otkrio razlog odlaska iz Bijelog dugmeta: 'Nisam htio pjevati 'Ravna ti je Jugoslavija'

02.03.2021 u 10:18

Bionic
Reading

Legenda rock'n'rolla s prostora nekadašnje države, pjevač kultne grupe otvorio je dušu i otkrio niz detalja o sebi, karijeri, drogama i još poneke detalje iz vremena dok je bio u Bijelom Dugmetu kao i razlog zašto je otišao

'Dosadašnji život dijelim na ranu mladost, mladost i početak starije mladosti. I poprilično lagodno, jednostavno i s užitkom prolazim kroz godine bez obzira na brojne uspone i padove, što je imanentno svakome, pogotovo u šoubiznisu. Svaki svoj period života smatram odlično prošlim, u biti sam uvijek bolje prošao nego što sam se nadao, možda sam jedino malo sumnjao i strahovao kakav ću efekt izazvati sljedećim velikim korakom', izjavio je Željko Bebek za Večernji list i dodao kako je tri puta napustio posao da bi bio u Bijelom dugmetu, pa ih je napustio da bi bio solist te da je u jednom trenutku mislio sasvim prestati raditi i napravio veliku pauzu.

Ne žali za ičim što se dogodilo. Najviše se, kaže, bavi sadašnjošću, s perspektivom prema sutra. 'Gledanje unazad je nostalgija prema vremenima kad je čovjek bio mlad. Ali niti žalim niti mogu za tim posebno žaliti zato što sam i kao vrlo mlad i kasnije bio vrlo uspješan', ističe. Nakon povratka iz vojske ukazala mu se prilika da se zaposli u tvrtki gdje je u knjigovodstvu radila i njegova majka.

'U uredu sam radio neke pravničke poslove jer sam tada već gotovo bio završio pravni fakultet i mogao sam ostati raditi kao pravnik u toj firmi. Usporedo, i mnogo važnije, ipak sam duboko u sebi mislio, premda si to nisam htio priznati, da je glazba moj put. Nakon godinu dana, otišao sam direktoru i rekao: 'Dajem otkaz, ali nemojte to reći mojoj mami prije nego što pobjegnem s desetog kata da me ne bi sustigla jer će me jako ružiti'', prisjetio se.

Pričao je i na temu droge.

'S drogom sam se susreo kada se mojem društvu 'dogodila droga'. Dakle, nisam ja sreo drogu, nego je droga bila tu negdje okolo, i to je bilo prvi put da je nešto upropastilo moj dječački san. U trenutku kada sam mislio da uspijevamo, kada smo dobili priliku da cijelo ljeto sviramo u Italiji, u Napulju, na nekom 'strašnom' mjestu gdje dolaze američki vojnici, dogodilo se to da ja taj ambijent nisam mogao podnijeti. Jednostavno sam pokupio svoju gitaru i pojačalo, svoj koferić i otišao kući u Sarajevo. To je bio prvi raspad benda koji je otišao u Italiju zajedno, negdje 1969. ili 1970. godine. Sve je bilo dobro dok se to društvo nije toliko osnažilo da način zabave više nije bio popiti votku ili viski, zagrliti curu i nekamo otići u mrak ili u more, nego su se dogodile ružne slike koje ja nisam volio. Koliko god ja sada izgledao prepotentno, možda i povrijedio one koji misle da kod rokera sve to ide, na žalost, ja ne spadam među njih, više sam bio poklonik emocija, ljubavi i toliko alkohola koliko može izazvati suzu ili zagrljaj, koji te može inspirirati da na pozornici činiš nešto što vjeruješ da je lijepo. Na radost onih koji me godinama prate, bio sam i ostao čistunac', poručio je.

Nesuglasice u Bijelom dugmetu, otkrio je, počele su u vrijeme kada je Goran Bregović bend smatrao sastavom koji za njega radi. Bebeku je počelo smetati što je Bregović počeo forsirati to da rock’n’roll mora pljuvati po nečemu i nije shvatio zašto im je trebala pjesma na albanskom.

'Živjeli smo u svijetu u kojem je taj potez mogao sličiti na umjetničku slobodu, a istovremeno je mogao značiti i ovo – ako je već ravnopravnost, onda možemo pjevati i na albanskom. To me zapravo učinilo neraspoloženim i tada sam počeo razmišljati što to meni treba, meni koji sam htio pjevati 'Selmu', 'Sanjao sam noćas da te nema' ili 'Ne spavaj, mala moja', pa sad odjednom pjevam pjesmu koja ima drukčiju konotaciju. I osim što je moram naučiti i što mi je bilo jako teško pjevati na albanskom, moram time prenijeti i neku poruku, koja će dobiti odgovor u neko iduće vrijeme', pojasnio je. Odgovor je došao već nakon dva mjeseca.

'Zauzeo sam oštar stav i rekao Goranu: Idemo u novi projekt, O. K., ali ovakve poteze više neću tolerirati. Bude li toga, izići ću iz benda. I onda je došao projekt s pjesmama koje nisam mogao svariti, poput 'Lipe cvatu' sa stihom 'Ravna ti je Jugoslavija', posebno što je u političkom smislu na ovim prostorima došlo do jako ozbiljnih previranja. Nikada se prije u povijesti nije dogodilo da se iz socijalizma ide u kapitalizam. U to vrijeme počeo se polako nazirati i dolazak svojevrsne kataklizme, pri čemu nisam želio određivati stranu, ni jednom riječju, ni jednom pjesmom, a pogotovo nisam želio biti u funkciji nekog sustava kojem nikada nisam pripadao. Taj status nisam želio mijenjati i zato je došlo do narušavanja odnosa u bendu i rasprave koja je završila kako je završila', ispričao je.