svevremenska BALADA

Preminula je Selma, junakinja kultne pjesme 'Bijelog dugmeta'

29.01.2021 u 12:53

Bionic
Reading

Slavna Selma Borić, po kojoj je napisana istoimena pjesma jedne od najpoznatijih rock grupa bivše države, preminula je u 92. godini u Zagrebu. Vijest o njezinom odlasku na društvenim mrežama je objavio Željko Bebek koji je to doznao od Selmine obitelji

'Putuj Selma. Počivaj u miru Božjem', oprostio se kratko Željko Bebek pored fotografije na kojoj pozira sa Selmom Borić. Riječ je o ženi koja je bila inspiracija za Vladu Dijaka koji je napisao jednu od najljepših rock balada, jer je ona bila žena u koju je bio zaljubljen, ali joj to nikada nije priznao.

Svoje osjećaje je pretočio u stihove koje je otpjevao Željko Bebek. Pjesma se našla na prvom albumu Bijelog dugmeta - 'Kad bi bio bijelo dugme' objavljenog u studenom 1974. godine.

Selma Borić je Vladu Dijaka 1949. godine upoznala kada je imala 16 godina. Iako nikada nije priznao šta osjeća, svi su to saznali nakon što su poslušali čuvenu pjesmu za koju je doznala tek nakon što Goran Bregović uglazbio Vladine stihove. Pjesmu je prvi put čula 1975. na koncertu Bijelog dugmeta. Nakon koncerta prišla je Bregoviću i rekla: 'Ja sam ta Selma!'. Priznala da je i ona patila za Divjakom, a objavila je i zbirku poezije 'Selma putuje na fakultet' u kojoj se nalazi pjesma 'Sjećanje na Vladu'.

Svojedobno se Selma prisjetila kako joj je Dijak nosio kofer na željezničkom kolodvoru (gdje su se i upoznali). 'Pomogao mi je da uđem u vlak u kojem je prozor bio slupan i onda mi je rekao: 'Selma, ne naginji se kroz prozor', izjavila je tada.

Selma Borić Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Cijeli život je skupljala sve članke koji su ikad izašli o Bijelom dugmetu, a sa Željkom Bebekom je održavala kontakt te je bila na nekim njegovim zagrebačkim koncertima. Bebek se među ostalim 2001. godine pojavio u emisiji 'Osmi kat' na HRT-u u kojoj je gostovala Selma te ju je iznenadio svojim dolaskom, kada joj je uživo otpjevao pjesmu 'Selma' posvećenu njoj.

Izvor: Društvene mreže