OTVORIO DUŠU

Željko Bebek o odlasku iz dugmeta, Titu i opjevanoj Selmi

20.03.2018 u 11:10

Bionic
Reading

Pjevačka legenda trenutno odrađuje turneju 'Ono nešto naše' po Hrvatskoj. Osim velikog splitskog koncerta koji ga očekuje ovog vikenda, Željko Bebek ima i dodatan razlog za slavlje. Dan prije koncerta održat će se dodjela Porina za kojeg je nominiran u četiri kategorije. U Pressingu Petra Štefanića je poručio je da će pjevati sve dok bude mogao izlaziti na pozornicu

'Bijelo Dugme nije važno samo Goranu Bregoviću i meni. Dugme je ostavilo dubok trag. Vrijeme se dijeli na ono prije Dugmeta i nakon njega. Zbog onoga što smo napravili 70-ih nastala je kompletna scena nakon toga, ispričao je, među ostalim, Željko Bebek gostujući na televiziji N1.

Prisjetio se i okolnosti koje su dovele do njegovog odlaska iz Bijelog dugmeta. 'Želio sam da se novac pravednije dijeli u bendu. Bregović mi je 1984. rekao da ako ja neću pjevati novu ploču, da ima onih koji hoće. Pa se dogodilo glasovanje i članovi grupe su rekli: Brega je ipak Brega', kaže Bebek.

Dodao da je blagonaklon prema Bijelom dugmetu. 'Dugme je ostavilo duboki trag. Vrijeme se dijeli na ono prije Dugmeta i nakon njega. Zbog onoga što smo napravili 70-ih nastala je kompletna scena nakon toga', izjavio je pjevač. Tvrdi da su bili jedini bend koji se mogao usporediti s Beatlesima i Stonesima.

  • +11
Željko Bebek Izvor: Promo fotografije / Autor: Croatia records

Sjetio se i Nove godine kad su Bijelo dugme pozvali da sviraju za Josipa Broza Tita. 'To je bilo ponižavajuće i nikakav zgodan okus u ustima nije ostao nakon tog nastupa', iskren je Bebek. Objasnio je da su zbog Tita u Zagrebu morali odgoditi već ugovoren dobro plaćen koncert u Beogradu, a da Broza na kraju nije pretjerano zanimao njihov nastup.

Pjevač je progovorio i o danas 89-godišnjoj Selmi Borić. Pjesma 'Selma', koja govori o djevojci što putuje na fakultet, jedna je od najljepših balada kultnog Bijelog dugmeta koju je s puno emocija otpjevao 1974. godine.

'Vlado Dijak je napisao pjesmu 50-ih godina. Kad sam otpjevao tu pjesmu, nisam znao da ona postoji', kazao je Bebek. U stalnom je kontaktu sa Selmom, posjećuje je u njezinom stanu u Zagrebu.

... u posjeti kod moje drage Selme ... #selma #bijelodugme

A post shared by BEBEK (@zeljkobebek) on