RUPE U RADNJI

Zbunjujući detalji: Završnica serije 'Slom' razljutila gledatelje jer je mnoga pitanja ostavila neodgovorenima, a evo što ih najviše muči

02.12.2020 u 15:01

Bionic
Reading

Šest epizoda HBO-ove miniserije 'Slom', koju možete pratiti na MAXtv-u, u svega nekoliko tjedana uspjelo je namamiti gledatelje iz cijeloga svijeta, a onda ih u samoj završnici ostaviti zbunjene i s nekoliko upitnika nad glavom. Evo što je to ostalo neodgovoreno i čime su nam to zapravo producenti maglili oči i vodili nas na pogrešan trag

Temeljena na romanu spisateljice Jean Hanff Korelitz 'Trebali ste znati', miniserija ‘Slom’ prikovala je gledatelje za male ekrane diljem svijeta. Hugh Grant i Nicole Kidman, koji prvi put zajedno glume, utjelovili su bogat bračni par s Manhattana, što se pokazalo kao dobitna formula.

Uz sve hvalospjeve koje dobiva miniserija od šest nastavaka, mnogo je toga u scenariju ostalo visjeti u zraku, a upravo to je ono što gledateljima trenutno najviše smeta.

  • +15
'Slom' Izvor: Promo fotografije / Autor: NIKOTAVERNISE.COM

Ključna pitanja koja su zbunila gledatelje na kraju serije:

Zašto je Johnatan 'isplanirao' svoj put u Cleveland?

Već u prvoj epizodi saznajemo za strašno ubojstvo mlade Elene (Matilda De Angelis), oko čijeg se rješavanja i otkrivanja počinitelja kasnije vrti cijela serija. Jedan od misterija ostaje zašto je Johnatan (Hugh Grant) dan prije ubojstva rekao svojoj supruzi Grace (Nicole Kidman) da poslovno odlazi na liječničku konferenciju u Cleveland. Mnogi stoga postavljaju isto pitanje: ako Johnatan nije planirao ubojstvo, a kraj serije prikazao je da se ono dogodilo sasvim slučajno, zašto je onda lagao da odlazi u Cleveland već dan ranije? Također nije jasno je li se Johnatan ikada planirao vratiti obitelji ili pak zauvijek nestati.

Jesu li se Fernando i Franklin uopće sastali?

U trećoj epizodi serije gledateljima je prikazano nekoliko scena koje upućuju na to da se otac psihoterapeutkinje Grace, bogati Franklin (Donald Sutherland) sastao s Fernandom, suprugom ubijene Elene. Naime Franklin se zatekao upravo ispred zgrade ubijene, u dijelu grada u kojem ga rijetko viđamo. Zbog toga dio gledatelja neko vrijeme upravo Franklina smatra počiniteljem, a na pitanje jesu li se on i Fernando uopće sastali ne saznajemo odgovor.

Zašto je Grace imala flashbackove na ubojstvo?

Tijekom nekih epizoda Grace naviru u sjećanje scene ubojstva mlade Elene, s kojom je imala prisan odnos. Zbog takvih je scena upravo ona jedan od sumnjivaca u oku gledatelja. Sada, kada svi znaju pravog ubojicu, pitaju se kako je Grace uopće mogla znati kako se umorstvo dogodilo. Dio teoretičara tvrdi da je to sve grižnja savjesti jer je Grace podsvjesno znala da štiti ubojicu.

Što se dogodilo s famoznih pola milijuna dolara?

U trenu u kojem bogati Franklin otkriva svojoj kćeri da je zetu Johnatanu posudio golemu svotu novca (500 tisuća dolara), misleći kako imaju financijskih problema, pitanje novca postaje sporedna stvar. Mnogi se nadaju da će scenarij otkriti zašto je točno Johnatan posudio toliki iznos te s računa supruge Grace također uzeo svu ušteđevinu. Neki su nagađali da je u dugovima, a drugi su sve povezivali s činjenicom da je prije nekoliko mjeseci ostao bez posla prešutjevši to svojoj supruzi. Međutim pravi razlog nikada nismo doznali.

  • +4
Nicole Kidman u HBO-ovoj seriji 'Slom' Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMKMEDIA / Landmark / Profimedia

Tko je Johnatanova druga ljubavnica?

Kada ga se već gotovo raskrinka, dok sjedi u pritvoru i razgovara sa svojom odvjetnicom, Johnatan priznaje da je osim s Elenom imao još jednu aferu. Nevjeru u braku nikada nije priznao supruzi Grace, ali tvrdi da je sve to bilo usputno i bez osjećaja. Ne otkriva se tko je žena s kojom je Johnatan prevario suprugu.

Zašto se Sylvia ponaša tako sumnjičavo tijekom cijele serije?

Mnogi gledatelji vjeruju je da upravo Graceina najbolja prijateljica Sylvia bila misteriozna ljubavnica onkologa Johnatana. Tako što u seriji nikada nije prikazano, ali Sylvia se ponaša svejedno jako sumnjičavo, pa u jednom trenutku i ona izgleda kao potencijalni krivac za ubojstvo.

Hugh Grant, Nicole Kidman - 'Slom' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Zašto se Johnatan nije riješio oružja kojim je počinio ubojstvo?

Nakon što je skrivio ubojstvo mlade ljubavnice Elene, Johnatan odlazi u obiteljsku vikendicu izvan grada. Tamo skriva i oružje kojim je počinio ubojstvo, a upravo to pokaže se kao kobna pogreška. Naime čekić kojim je ubio Elenu, pronalazi njegov sin Henry (Noah Jupe). Šokirani Henry ne otkriva nikome da je pronašao dokaz, već ga skriva na drugo mjesto. Gledatelji se pitaju zašto ubojica nije bacio oružje u rijeku, zakopao na neko nepredvidljivo mjesto i naprosto ga se riješio. Neki tvrde da je sve to povezano s njegovim arogantnim ponašanjem i time kako je mislio da nikada neće biti otkriven.

  • +2
Hugh Grant u HBO-ovoj seriji 'Slom' Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Kako je mali Henry sakrio oružje?

Nakon što je otkrio gdje je njegov otac sakrio oružje, Henry, u želji da ne raskrinka oca, odnosi čekić u perilicu za posuđe. Kako je dječak uopće dospio do kuhinjskog aparata s krvavim čekićem, a da ga pritom nitko ne zamijeti, jedno je od pitanja. Isto tako nikome nije jasno kako čekić nije otkriven u kuhinji u kojoj su boravili i koju su koristili.

Tko je crvenokosa djevojčica s uvodne scene?

Na početku svake sezone u takozvanoj uvodnoj špici pojavljuje se crvenokosa djevojčica koju mnogi nisu uspjeli povezati s ostatkom scenarija u seriji. Tko je ona i koja je njezina uloga? Je li riječ o mladoj Grace ili pak Johnatanovoj sestri koja je preminula kao djevojčica?