POTOM POČISTILI LOKRUM

Zbog snimanja 'Igre prijestolja' ofarbali spomenik kulture

Snimanje serije Igra prijestolja

Snimanje serije Igra prijestolja

Izvor: Cropix / Autor: Željko Tutnjević, Nikša Dupera / CROPIX

Zeleni forum prozvao je producente HBO-ovog serijala 'Igra prijestolja' da su farbanjem oštetili spomenik kulture, Maksimilijanov ljetnikovac na otoku Lokrumu, piše Dubrovački vjesnik
Željko Tutnjević, Nikša Dupera / CROPIX

Željko Tutnjević, Nikša Dupera / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: Željko Tutnjević, Nikša Dupera / CROPIX

Za potrebe snimanja serije 'Igra prijestolja' dijelovi zidova jedne od prostorija obojani su crvenom bojom, dok je dio oslikan zidnom slikom.

Kako saznaje Dubrovački vjesnik, HBO se tijekom snimanja pridržava visokih standarda zaštite okoliša pa su tako i na Lokrumu pri bojanju korištene isključivo ekološke boje koje se lako ispiru.

Iako je poslovna praksa producenata HBO-a da pojedini setovi ostanu tajna do emitiranja snimljenog materijala, u Dubrovniku su bili spremni napraviti iznimku te ostaviti scenografiju kao moguću turističku zanimljivost. No na zahtjev konzervatora ipak su očistili boju i izbrisali zidnu sliku.

Uz vraćanje zidova u početno stanje, producenti su iz prostorije uklonili sve rekvizite i tako je ostavili u daleko boljem stanju od onog u kojem su je zatekli. Naime, o svome su trošku od smeća i životinjskih lešina očistili sve lokacije na kojima su snimali te brodom Triton s Lokruma na Grabovicu odvezli čak sedam kamiona otpada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi