JUAN CARLOS

Zbog pohlepe, ali i lijepih žena, morao je abdicirati: Kako je osramoćeni bivši kralj završio u egzilu

  • Autor: N. Sa.
  • Zadnja izmjena 26.09.2022 08:27
  • Objavljeno 26.09.2022 u 06:37
Bivši kralj Juan Carlos

Bivši kralj Juan Carlos

Izvor: EPA / Autor: RODRIGO JIMENEZ

Iako je posljednjih godina naučio kako ‘ostati pritajen’, dok je živio lagodnim životom u samonametnutom egzilu u Abu Dhabiju, bivši i osramoćeni španjolski kralj Juan Carlos ovih dana ponovno je u žiži interesa jer se pojavio na sprovodu kraljice Elizabete II unatoč molbama da to ne učini

Unatoč molbama španjolske vlade da se ne pojavljuje u Londonu, bivši i osramoćeni kralj Juan Carlos stigao je u Westminstersku opatiju na sprovod kraljice Elizabete II, no ne sa sinom, kraljem Felipeom VI i kraljicom Letizijom. Pored njih, točnije pored snahe, stao je tek unutar crkve.

Do ulaska u Westminstersku opatiju hodao je uz pomoć štapa, pridržavajući se za muškarca u tamnom odijelu, dok je pored njega, ne pretjerano raspoložena, hodala njegova supruga, bivša kraljica Sofija.

S njom se vjenčao 1962. godine i iako bi ove godine trebali slaviti 60. godišnjicu braka, proslave zasigurno neće biti, baš kao što je nije bilo ni za zlatni pir 2012. godine. Proslavili su pak svoj srebrni pir 14. svibnja 1987. godine gozbom na koju su pozvali 25 parova iz Španjolske koji su na isti dan slavili istu godišnjicu braka, no sve potom kraljica Sofia je odbila zbog njegove šestogodišnje afere s njemačkom aristokratkinjom, mlađom od njega 28 godina, koju je vodio na safari u Bocvanu.

Kada je upoznao buduću suprugu, grčku princezu Sofiju, njezina je kraljevska obitelj tada vladala Grčkom dok je njegova bila u egzilu. Njezin brat Konstantin naslijedio je tron i 1964. postao kraljem Grčke pod imenom Konstantin II, no s tog je mjesta svrgnut 1973. godine, kada je u toj zemlji ukinuta monarhija.

Bivši španjolski kralj Juan Carlos

Izvor: Profimedia / Autor: Marco BERTORELLO / AFP / Profimedia

Zbog ljubavi, rođene tijekom krstarenja, ona je s pravoslavne vjere prešla na katoličku i tijekom braka rodila troje djece - današnjeg kralja Felipea te kćeri, infantu Elenu i infantu Cristinu. U skandalu se našla i Cristina, prethodno udana za bivšeg španjolskog rukometnog reprezentativca Inakija Urdangarina, optuženog zbog korištenja kraljevskih veza pri utaji poreza te pronevjeri javnog novca kroz svoju neprofitnu fondaciju. Zbog toga im je kralj oduzeo titule vojvode i vojvotkinje od Palma de Mallorce. Princeza Cristina oslobođena je optužbi, ali je ipak morala platiti kaznu od 312 tisuća dolara zbog građanske odgovornosti koju ima kao princeza dok je njezin sad već bivši suprug u otvorenom tipu zatvora i služi šestogodišnju kaznu.

No krenimo od početka, točnije od rođenja Juana Carlosa koji je izdao oca da bi postao kralj i kasnije okončao 40 godina dugu diktaturu te donio demokraciju, a je zbog osobnih skandala i prijevara morao napustiti Španjolsku da bi spasio krunu.

Juan Carlos Alfonso Victor Maria rođen je u obiteljskoj kući u Rimu, gradu u kojem je živio njegov djed, španjolski kralj Alfonso III i ostali članovi kraljevske obitelji koji su, nakon proglašenja Druge Španjolske Republike 1931. godine, živjeli u egzilu. Njegov otac bio je infant Juan, grof od Barcelone, a majka princeza Maria de las Mercedes od Bourbona. Zanimljivo je da je Juana Carlosa krstio kardinal Eugenio Pacelli, poznatiji kao papa Pio XII.

Njegov su život od malih nogu diktirale političke okolnosti, a 1948., nakon što je njegov otac nagovorio generala Franca da mu to dopusti, preselio se u Španjolsku kako bi se školovao na fakultetu u San Sebastianu. Diplomirao je 1954., ali na Institutu San Isidro u Madridu, nakon čega se pridružio vojsci te je od 1955. do 1957. bio na časničkoj obuci na Vojnoj akademiji u Zaragozi.

Smrt mlađeg brata

Učenje mu nije išlo pretjerano dobro te je imao poteškoća, a njegova sestra Pilar otkrila je da se Juan Carlos odmalena borio s disleksijom. Osim Pilar, pokojne vojvotkinje od Badajoza, ima sestru Margaritu, vojvotkinju od Sorije, a njih troje odrastali su s mlađim bratom Alfonsom, stradalim nesretnim slučajem.

Prema nekim pričama, Juan Carlos slučajno je iz pištolja ispalio hitac u brata Alfonsa i usmrtio ga na mjestu. Dogodilo se to u obiteljskoj kući na portugalskoj rivijeri, a španjolsko veleposlanstvo izdalo je i službeno priopćenje. U njemu je stajalo kako je Njegovo Visočanstvo, princ Alfonso, s bratom čistio pištolj kada je ispaljen hitac koji ga je pogodio u čelo i usmrtio. Nesreća se dogodila nakon povratka s mise na Veliki četvrtak. Nakon što je ranije toga dana pobijedio na lokalnom juniorskom turniru u golfu, a potom otišao na večernju misu, Alfonso je požurio kući kako bi napokon vidio brata koji se za uskršnje praznike vratio iz vojne škole. 18-godišnji Juan Carlos i četiri godine mlađi Alfonso igrali su se pištoljem u vlasništvu mlađeg brata, a budući da su bili sami u sobi, detalji tragedije nisu nikada razjašnjeni.

Svoju verziju ispričala je Josefina Carolo, krojačica njihove majke, rekavši kako je Juan Carlos uperio pištolj u mlađeg brata i povukao okidač, nesvjestan da je napunjen. Metak se navodno odbio o zid i pogodio Alfonsa u lice. Njihova sestra Pilar imala je pak drugu verziju priče, a glasila je da je Alfonso bio izvan sobe i ulazeći naglo je otvorio vrata koja su udarila Juana Carlosa u ruku, zbog čega je automatski opalio iz pištolja. Dva dana kasnije otac je poslao sina natrag u vojnu školu.

To je bilo vrijeme u kojem je Španjolskom diktatorski vladao Francisco Franco došavši na vlast tijekom Španjolskog građanskog rata. Njegova vladavina potrajala je do 60-ih godina prošlog stoljeća, a onda su krenuli sve jači zahtjevi ekstremne desničarske frakcije za povratkom apsolutne monarhije.

Francov nasljednik

U to vrijeme španjolski prijestolonasljednik bio je otac Juana Carlosa, na kojeg Franco nije blagonaklono gledao. Nakon kratkih razmatranja, a u opciji je bio i odabir prvog rođaka Juana Carlosa, koji je oženio diktatorovu unuku, Franco je odlučio preskočiti generaciju i imenovati princa Juana Carlosa za svog osobnog nasljednika. On se zapravo nadao da će moći i dalje upravljati preko njega te da će na vlasti ostati njegov ultrakonzervativan i autoritaran režim.

Juan Carlos je 1969. službeno imenovan nasljednikom i dobio je titulu princa od Španjolske, a kao jedan od uvjeta bila je zakletva na lojalnost Francu i njegovoj stranci, što je i učinio. Godinama je Juan Carlos stajao uz Franca, unatoč nezadovoljstvu Španjolaca, podržavajući njegov režim. No kako je vrijeme odmicalo, svjestan lošeg zdravstvenog stanja diktatora, on se u tajnosti počeo sastajati s političkim oporbenim vođama te je s ocem vodio tajne telefonske razgovore.

Postao je kralj 1975. godine, nakon smrti Franca, i u javnosti je bio poznat upravo po tome što je izvukao zemlju iz ruku diktatora i fašističkog režima te uveo demokraciju. Na prijestolju je bio punih 39 godina, a abdicirao je 2. lipnja 2014. godine. To je bila prva u potpunosti svojevoljna abdikacija nekog španjolskog monarha od 1724. godine, kada je istu stvar napravio kralj Felipe IV, a sam Juan Carlos bio je akter mnogobrojnih obiteljskih skandala.

Tako je u doba najveće recesije u zemlji bio u lovu na slonove u Bocvani, o čemu se ne bi ni znalo da nije pao i slomio kuk, zbog čega je završio u bolnici, pisalo se i o njegovim izvanbračnim aferama i djeci, a sve to ga je u konačnici dovelo do odluke da abdicira.

Ipak, prije negoli se odlučio na taj potez, odlučio je osigurati svoju obitelj, stoga je otvorio off-shore račune, koji su posljednjih godina isplivali u javnost, a na kojima se nalaze nevjerojatni iznosi. Tako je 2008. od pokojnog kralja Saudijske Arabije, Abdullaha, putem off-shore računa primio 100 milijuna dolara, prebačenih preko računa u švicarskoj banci na račun u Panami. Pronađen je još jedan off-shore račun povezan s fondacijom Lucum, na kojem se nalazilo oko 72 milijuna dolara, također kao donacija Saudijske Arabije.

  • +1

Španjolski kralj Juan Carlos

Izvor: Profimedia / Autor: Europa Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Četiri godine kasnije švicarski dnevni list Tribune de Geneve otkrio je da je kralj Juan Carlos na račun svoje bivše ljubavnice Corinne zu Sayn-Wittgenstein uplatio 65 milijuna dolara. Očito ne želeći biti upletena u njegove malverzacije, dotična njemačka aristokratkinja s adresom u Monte Carlu, koja je godinama bila u vezi sa španjolskim kraljem, optužila ga je da je koristio njezino ime da kupi imanje u Maroku, ali i da sakrije tajno bogatstvo na nekoliko švicarskih bankovnih računa, među kojima je i ono na ime njegovog rođaka Alvara d’Orleansa Bourbona, ali i da je lažno prikazivao plaćanje poreza te izvlačio iz državnih ugovora pozamašne novčane iznose. Upravo ona tvrdi da je Juan Carlos zaradio 80 milijuna eura zahvaljujući ugovoru sa Saudijskom Arabijom oko rekonstrukcije željezničke pruge između Rijada i Medine, što je koštala oko 210 milijuna eura.

Fatalna Corinna

Corinna Zu Sayn-Wittgenstein bila je upućena u mnoge stvari pa je prije dvije godine dala veliki intervju za Paris Match, u kojem je ispričala sve detalje iz njegova života. Prema njezinoj priči, kralj Juan Carlos navodno joj je u jeku njihove najveće ljubavi otkrio kako strahuje od svoje budućnosti, kao i o planovima koje njegovi neprijatelji imaju da ga unište. Među njegovim neprijateljima na prvo je mjesto stavila suprugu, kraljicu Sofiju, koju je optužila da je radila sve kako bi na tron zasjeo njezin sin Felipe, aktualni španjolski kralj.

Kako tvrdi Zu Sayn-Wittgenstein, bivša kraljica izrazito je velika manipulatorica koja je željela kontrolirati kraljevstvo, a imala je oduvijek puno veći utjecaj na sina nego na supruga. Novinar Paris Matcha dotaknuo se u intervjuu i kraljeve namjere da ju jednog dana oženi, ali i njegovog bijega u Abu Dhabi. Na to je odgovorila sasvim otvoreno i napomenula kako su zapravo kralj Felipe i njegova supruga, kraljica Letizia, krivi jer nisu donijeli dobru odluku: 'Tijekom cijele te krize kraljevska obitelj trebala je ostati zajedno. Poslati bivšeg kralja, koji je slabog zdravlja, u izgnanstvo, i to u jeku pandemije koronavirusa, potpuno je neodgovorno.'

Bivša ljubavnica kralja Juana Carlosa priznala je da su je nakon otkrića njihove afere počeli proganjati, a tvrdi i da su je pokušali ušutkati prijeteći joj sudbinom princeze Diane. Zbog svega je, kaže, 65 milijuna eura, koliko je dobila od bivšeg španjolskog kralja, smatrala velikodušnim darom i priznanjem koliko mu je značila, unatoč tome što je on taj novac dvije godine kasnije tražio natrag.

Zbog svega toga podigla se cijela Španjolska na noge, a protiv bivšeg kralja pokrenuta je istraga za pranje novca. Zbog zakona koji je tako postavljen, odlaskom s trona bivši kralj više nije mogao biti osuđen, no sada se ipak traži način da bi ga mogli kazneno goniti iako je abdicirao.

Koliko je njegova priča, prožeta skandalima, zanimljiva, govori i podatak da je nedavno svjetlo dana ugledao dokumentarac u tri dijela ’Salvar al Rey’, i to iz radionice HBO Maxa. Iz njega se doznaje svašta, među ostalim mnoge teorije zavjere, kompromisi i plaćanja šutnje, ali i brojne istrage. O njemu je govorilo više od 50 sudionika dokumentarca, od novinara, preko političara, do bivših tajnih agenata, ali i bivših, anonimnih ljubavnica.

Jedna od njih ispričala je da se sastajala s kraljem u kombiju, parkiranom izvan zidina palače, na stražnjem ulazu u Zarzuelu, što i nije bio pojam romantike, no na tome je inzistirao sam Juan Carlos.

Salvar al Rey - trailer HBO Maxa

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Notorni zavodnik Juan Carlos, 82-godišnji bivši španjolski kralj, u braku je s također sada bivšom kraljicom Sofijom od 1962. godine, a njegova ljubavna afera s Corinnom zu Sayn-Wittgenstein, poslovnom ženom rođenom u Danskoj, trajala je od 2004. do 2009. godine. Njihova je romansa senzacionalno otkrivena 2012. godine, kad je Juan Carlos tijekom već spomenutog lova na slonove u Bocvani slomio kuk pa se morao vratiti s putovanja na kojem ga je tada pratila Zu Sayn-Wittgenstein.

A fatalna Corinna bila je zapravo samo jedna u nizu mnogobrojnih kraljevih ljubavnica, zbog čega mu je španjolska tajna služba, kako je svojedobno otkrio bivši policijski komesar Jose Manuel Villarejo, davala ženske hormone jer je njegov velik seksualni nagon bio opasnost za državu.

Da osigura sebe, kralj se nije libio preko svojih plaćenika prijetiti onima za koje je smatrao da mu mogu naštetiti, pa čak i svojoj bivšoj ljubavnici. Kako bi se maknuo od svega, kao i suđenja za pronevjeru novca, novi je život započeo u Abu Dhabiju. Iako je pobjegao glavom bez obzira, sve je bilo pomno planirano i dogovoreno, a u progonstvu uživa živeći u luksuznoj vili čiji najam košta nevjerojatnih 25 tisuća eura (190 tisuća kuna) po noćenju.

Smjestio se ondje još u ljeto 2020., kada je naprasno napustio Španjolsku u jeku financijskog skandala u koji je bio upleten. No sve je to za njega davna prošlost, baš kao i dugogodišnja supruga Sofia, koja je ostala živjeti u Španjolskoj, a s kojom se ipak pojavio na sprovodu kraljice Elizabete II u Londonu. Znači li taj njegov, ali i njezin potez da mu je sve oprošteno i da se može vratiti u Španjolsku, vidjet će se u narednom periodu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!