u skladu s mjerama

Zašto su ovogodišnju proslavu kraljičina rođendana propustili brojni pripadnici kraljevske obitelji, uključujući Kate Middleton i princa Williama

14.06.2021 u 13:27

Bionic
Reading

Na godišnjoj proslavi rođendana kraljice Elizabete britanska kraljevska obitelj obično se okuplja na balkonu Buckinghamske palače, no već drugu godinu zaredom nedostaju neka poznata lica. Ove godinu javnu proslavu kraljičinog rođendana propustili su brojni pripadnici kraljevske obitelji, uključujući Kate Middleton i princa Williama

Britanska kraljica Elizabeta II. rođena je 21. travnja i tada rođendan slavi u krugu obitelji, no svake druge subote u lipnju njezin se rođendan slavi javno i službeno. Tradicionalno, u kraljičinu čast na ulicama britanske prijestolnice održava se parada Trooping the colour, u kojoj je prije pandemije sudjelovalo čak 1400 vojnika, 400 glazbenika i 200 konja. Osim parade, na godišnjoj javnoj proslavi kraljičinog rođendana proširena kraljevska obitelj obično se okuplja na kultnom balkonu Buckinghamske palače i pozdravlja okupljeno mnoštvo.

Međutim, ovogodišnja svečana proslava u dvorcu Windsor okupila je samo dva pripadnika kraljevske obitelji – kraljicu Elizabetu te njezinog rođaka, princa Edwarda, vojvodu od Kenta. Naime, iz kraljevske palače je najavljeno još u ožujku ove godine kako će zbog aktualne pandemije COVID-19 tradicionalni Trooping Color biti organiziran u značajno manjem obujmu.

'Nakon savjetovanja s vladom i drugim relevantnim stranama dogovoreno je da kraljičina službena rođendanska parada, poznata i kao Trooping the Color, i ove godine neće biti organizirana u svom tradicionalnom obliku u središnjem Londonu,' poručeno je iz palače.

  • +8
Kraljica Elizabeta II na prošlogodišnjem 'Pozdravu bojama' Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Trenutno su u Velikoj Britaniji okupljanja na otvorenom ograničena na 30 ljudi, a okupljanja u zatvorenom prostoru na šest osoba ili dva domaćinstva.

Kate Middleton i princ William posljednji put su se pojavili na paradi Trooping the Color 2019. godine, a na balkonu Buckinghamske palače bili su i njihovo troje djece: princ George, princeza Charlotte i najmlađi princ Louis, kojem je to bilo prvo poziranje na kultnom balkonu palače.

  • +3
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: Oli Scarff / PA Images / Profimedia

Dok neki članovi kraljevske obitelji, uključujući princa Williama i princa Charlesa, sudjeluju na paradi kao konjanici odjeveni u punu vojnu opremu, uključujući i velike šešire od medvjeđe kože, drugi sudjeluju vozeći se u kočijama. Kako piše magazin People, moguće je da su princ George i princeza Charlotte dovoljno stari da se pridruže povorci. Naime, princ William debitirao je u vožnji u kočiji 1987. godine, samo nekoliko tjedana prije petog rođendana. Prošle godine vojska je pripremila manju paradu i proslavu u dvorcu Windsor.

  • +5
Joe Biden i kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iako je kraljica 95. godina napunila 21. travnja, parada Trooping the Color uvijek se održava drugog vikenda u lipnju, a razlog tomu je vrlo praktičan – vrijeme u rano ljeto uvijek je ljepše i pogodnije za proslave na otvorenom. Smatra se kako je tradicija javne proslave rođendana započela 1748. godine za vrijeme vladavine kralja Georgea II. Naime, George II rođen je u listopadu, a godišnja parada Trooping of the Colour postala je način proslave kraljevog rođendana ali i odavanja počasti oružanim snagama.