2005. godine

Zašto kraljica nije podržala vjenčanje kralja Charlesa i Camille?

30.10.2023 u 17:12

Bionic
Reading

Godine 2005. tadašnji princ Charles oženio se za ljubav svog života - Camillu Parker Bowles. Iako je princ već bio rastavljen od princeze Diane, mnogi ovo vjenčanje nisu gledali blagonaklono, a njegovu novu partnericu britanska javnost još uvijek nije u potpunosti prihvatila. Njihovo vjenčanje nije bilo popraćeno kao ostala kraljevska vjenčanja, a tamo nije bila ni kraljica Elizabeta II, majka mladoženje

Charles i Camilla upoznali su se 1970. godine, no, iako je među njima odmah zaiskrilo, putevi su im se razdvojili. Tadašnji princ od Walesa oženio je princezu Dianu, a Camilla se udala za vojnog časnika Andrewa Parkera Bowlesa. Iako su oboje bili u brakovima, čini se da nisu mogli preći osjećaja koji su osjetili pa su se upustili u izvanbračnu avanturu koja je šokirala britansku javnost. Neočekivano ponašanje prijestolonasljednika natjeralo je kraljicu Elizabetu II. da pređe preko nekih kraljevskih pravila.

'Bilo nas je troje u braku', izjavila je princeza Diana u šokantnom intervjuu koji je Camillu pretvorio u najomraženiju ženu Velike Britanije. Međutim, njezin put od ljubavnice do kraljice ipak je dobio blagoslov kraljice.

Dana 9. travnja 2005. kralj Charles III oženio je kraljicu Camillu na civilnoj ceremoniji te je tako Camilla postala vojvotkinja od Cornwalla, a i ušla u najpoznatiju britansku obitelj koja joj je priredila brojne životne izazove.

Već na dan vjenčanja Camilla je pretrpjela razočarenje jer njezina svekrva nije bila prisutna tom velikom i važnom činu.

Kraljičin izostanak zabrinuo je javnost koja je posumnjala da se Charlesova majka jednostavno nije slagala s izborom svog sina. Međutim, stvarno objašnjenje koje se sada smatra točnim posve je drugačije.

Kao monarh Ujedinjenog Kraljevstva, kraljica Elizabeta II također je bila glava Engleske crkve te je s time morala poštovati pravila crkve.

Navodno se kraljica nije osjećala ugodno prisustvovati crkvenom vjenčanju zbog osjećaja da joj položaj to ne dopušta te da bi time dovela u pitanje vrijednosti Engleske crkve. Nije mogla pomiriti svoju ulogu privatnog gosta na događaju sa svojom ulogom kraljice - i zato je odlučila ostati podalje od vjenčanja.

Međutim, kraljica je pronašla način kako uveličati vjenčanje voljenoga Charlesa!

Kao vjenčani kompromis, kraljica i princ Philip odlučili su prisustvovati blagoslovu u kapelici St. George, koji je uslijedio nakon službenog vjenčanja.

kraljevska krema

Pogledajte tko je sve pozvan u Buckinghamsku palaču uoči krunidbe

Pogledaj galeriju