klupska atrakcija

Zagrebački blues band koji je osvojio Amerikance, predstavlja svoj prvi album 'Ashes'

11.05.2020 u 23:00

Bionic
Reading

Nedavno objavljen prvijenac zagrebačkog Be Sharp Banda nedavno se popeo na 6. mjesto albuma u svijetu, a takav su uspjeh doživjeli još samo najveći velikani svjetskog rocka i bluesa. No, uspjeh ovog široj publici uglavnom nepoznatog glazbenog sastava, nije stigao preko noći. Iza vrsnih glazbenika koji čine band, godine su predanog djelovanja

Be Sharp Band je hrvatski blues 'dragulj'. Band se formirao u siječnju 2015., a sastavljen je od iskusnih zagrebačkih glazbenika koji dugi niz godina sviraju različite glazbene pravce poput: bluesa, rocka, jazza, fusiona, soul, funk, gospel.

Odlikuje ga izuzetno snažna i uvjerljiva izvedba i dinamika. Sviraju svoje autorske pjesme i obrade raznih blues legendi, kao i mnogobrojne blues standarde. Nastupaju na raznim lokalnim i međunarodnim festivalima. 2015. godine postaju regionalni pobjednici 7th Croatian Blues Challengea u Zagrebu. 2017. godine bandu pristupa Marija Gašparić kao glavni vokal i nova ikona koja bend diže na sasvim novu razinu. Jedna lijepa glazbena priča dolazi u jesen 2017. kada dvojac iz benda (Marija Gašparić i Nenad Mađerić) kao duet pod nazivom Two Blue pobjeđuju na 9th Croatian Blues Challengeu u Zagrebu i odlaze u Memphis na 34th International Blues Challenge, najveće svjetsko natjecanje u bluesu, stoji u priopćenju.

Tom prigodom su imali privilegiju biti pozvani i nastupiti na jednom od renomiranijih showcase programa tokom International Blues Challengea, u organizaciji udruge National Women in Blues, koja podupire rad i promociju žena u bluesu, kako u SAD-u tako i u svijetu, pritom se povezujući sa mnogim imenima svjetske blues scene. Nakon povratka iz USA, band na krilima uspjeha počinje intenzivno raditi na svojim autorskim pjesmama i live svirkom osvaja srca svih zaljubljenika u tu vrst glazbe. Album prvijenac naziva Ashes objavili su u travnju ove godine. Kratko nakon izdavanja Ashes se penje na svjetskim ljestvicama, pa tako ne silazi sa Top ljestvica prestižnog Roots Music Report-a iz tjedna u tjedan.

Album predstavlja 12 autorskih pjesama čija je namjera bila pokazati široki dijapazon bluesa i srodnih žanrova - ukorjenjenih u bluesu stare škole, ali kombiniranih sa modernim, urbanim aranžmanima, stvarajući tako spacifičan neo retro blues zvuk.

U bandu svjetskog glasa uz već navedene Nenada Mađerića (gitara) u pjevačicu Mariju Gašparić u bandu sviraju Hrvoje Kaučić Chaos (bas gitara), Tomislav Ocvirek (klavijature) i Robert Jurčec Muha (bubanj).

Glazbeni gosti na albumu dodaju poseban začin: majstorska usna harmonika Kreše Oremuša; fantastični back-vokali rođeni u suradnji Ive Jelić i naše Marije Gašparić; te čudesno tajmirane perkusije Nike Radasa. Članovi benda: Marija Gašparić (vokal) Nenad Mađerić (gitara) Hrvoje Kaučić (bas gitara) Robert Jurčec (bubanj) Tomislav Ocvirek (klavijature).

Izvor: Društvene mreže