TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Začuđujući promašaj 'Paralela'

20.02.2014 u 14:09

Bionic
Reading

'Paralele' su odlična emisija, možda jedna od najboljih na HTV-u, ali sinoćnja epizoda o prosvjedima u Bosni, Ukrajini i Grčkoj - bila je mrvicu razočaravajuća. I to ne samo zato što je na kraju 'pokrpana' dodatnim prilogom koji iskače iz teme cijele emisije

Mislim da nisam jedina koja se baš uvijek ne snalazi najbolje u svim vijestima koje stižu o prosvjedima u Ukrajini, Bosni, pa čak i u onim pričama starijeg datuma, iz kojih je izašao termin 'grčki scenarij'. Zbog toga mi je bilo baš super što su za jučerašnju emisiju 'Paralele' najavili temu o prosvjedima. Ta pametna i obično dobro pripremljena emisija već mi je u dosta navrata pomogla da iz šume zbunjujućih medijskih napisa i komentara po društvenim mrežama uspijem razabrati relevantne informacije.


Sinoć, međutim, nije bilo baš tako sjajno. Pritom ne kažem da je emisija bila loša. Ne. Bila je okej, posebice intervju s Christianom Schwarz-Schillingombivšim visokih predstavnikom u Bosni i Hercegovini. No mimo tog intervjua, prilozi o pojedinim žarištima prosvjeda u Europi bili su mi malo previše pojednostavnjeni. Priča o bosanskim prosvjedima uglavnom je svedena na socijalnu dimenziju, ukrajinski nemiri pretežno na sukob Janukovič - Timošenko, a grčki na priču o tome kako su iz socijalnih nezadovoljstava iznikle ekstremne ljevičarske i desničarske ekipe. Sve je to, naravno, djelomično točno, ali čak i ja - koja, za razliku od ekipe 'Paralela', nisam osobito potkovana znanjem o međunarodnim prilikama - znam da u svim tim prosvjedima bruji i jedna zajednička, sistemska klica, ona koja govori o nepovoljnom položaju siromašnijih ili 'kasnije uključenih' područja u globalni kapitalistički sustav. 'Paralele' dosad nisu bile emisija koja se bojala zadiranja u takve, općenitije poveznice, ali sinoć su one izostale. Čak kao da su na kraju emisije izgubili dah pa su preostalu minutažu pokrpali prilogom o njemačkom ljevičarskom političaru koja i nije baš bila previše vezana uz temu emisije. Nisam baš zadovoljna i nadam se da će se temom pozabaviti u još nekoj od predstojećih epizoda.