'WONDERFUL TONIGHT'

Za jednu od najromantičnijih pjesama na svijetu inspiracija je bila ova fatalna plavuša, za kojom su bila luda dva slavna glazbenika

25.09.2019 u 06:42

Bionic
Reading

Jednu od najljepših i najromantičnijih pjesama, ujedno jedan od najvećih hitova svih vremena, Eric Clapton napisao je u rujnu davne 1976. čekajući svoju tadašnju djevojku, a buduću suprugu, da se spremi za izlazak

Pune 42 godine prošle su otkako je emitirana pjesma 'Wonderful Tonight' (objavljena je 1977.), a i dandanas, unatoč svemu, u mnogima potiče nevjerojatne emocije, toliko jake da je neki biraju i za svoj prvi ples na vjenčanju. Napisao ju Eric Clapton, a priča o njezinu nastanku mnogima je nepoznanica.

Da ju napiše, slavnom glazbeniku nije trebalo previše, dovoljno je bilo da pogleda svoju tadašnju djevojku i buduću suprugu Pattie Boyd dok se spremala za izlazak te da riječi i melodija same krenu. Te večeri oni su kao par bili pozvani na zabavu u čast Buddyja Hollyja, koju je organizirao Paul McCartney, a Clapton je čekao svoju djevojku dok se spremala.

Eric Clapton - Wonderful Tonight (Official Live Video) Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Svega se prisjetila i sama akterica pjesme Pattie Boyd, njegova glavna inspiracija koja je još 2008. godine ispričala za The Guardian sve o toj večeri, rekavši kako je Eric Clapton sjedio i svirao gitaru, dok se ona odijevala na katu.

'Sve je trajalo predugo, nisam se mogla odlučiti i počela sam paničariti oko svoje kose, odjeće, svega, a kada sam sišla, očekivala sam da će biti nervozan, no on mi je rekao da sjednem i poslušam.'

Samo dan nakon što su se vjenčali, 28. ožujka 1979., Eric Clapton na svom koncertu u Tusconu u Arizoni pozvao je Pattie na pozornicu i pred publikom joj otpjevao pjesmu.

A tko je Pattie Boyd, koja je osim Claptona zavela još jednog slavnog glazbenika. Riječ je o britanskoj manekenki i fotografkinji, jednoj od vodećih manekenki 60-ih godina, koja je prije Claptona, od 1966. do 1977., bila u braku s članom Beatlesa Georgeom Harrisonom.

  • +2
Pattie Boyd Izvor: Profimedia / Autor: KEYSTONE Pictures USA, Zuma Press

I prije negoli su se službeno rastali Pattie je započela vezu s Claptonom, a s Harrisonom je ostala u prijateljskim odnosima. Dapače, bili su toliko dobri da im je on svirao na vjenčanju. Pattie Boyd bila im je obojici inspiracija, pa je i George Harrison njoj posvetio pjesme 'If I Needed Someone', 'Something' i 'For You Blue', a Clapton, osim 'Wonderful Tonight', i 'Laylu'.

Od Erica Claptona razvela se 1989., a dvije godine kasnije upoznala je Roda Westona te joj je on 2015. postao treći suprug.

  • +4
Eric Clapton Izvor: EPA / Autor: GEORGIOS KEFALAS

Ono što je nevjerojatno kada je riječ o pjesmi 'Wonderful Tonight' to je da ona u to doba nije bila hit u Velikoj Britaniji, dapače nije joj uspjelo doći ni na top listu među prvih 75 izvođača, no kada je ponovno 'puštena' 1991. godine, i to u live verziji, dogodilo se čudo i danas je jedna od najpoznatijih Claptonovih skladbi.