BARBARA BUSH

Voljena prva dama umrla je u zagrljaju muškarca kojeg je voljela 73 godine

18.04.2018 u 09:57

Bionic
Reading

Nakon što je duže vrijeme bolovala od kronične opstruktivne bolesti pluća i kongestivnog zatajenja srca 92-godišnja Barbara Bush odlučila je da se više ne želi boriti, da je proživjela dovoljno i da želi u miru umrijeti. Odbila je daljnju pomoć liječnika i zatražila da je puste na kućnu njegu. Barbara Bush, jedina žena, uz Abigail Adams, koja je bila i supruga i majka američkih predsjednika, u svom je domu do posljednjeg trenutka života bila na palijativnoj skrbi, okružena najužim članovima obitelji

Uz svog voljenog supruga bila je do kraja života, a on ju je na posljednji počinak ispratio držeći je nježno za ruku. Bivši američki predsjednik, 41. po redu, 93-godišnji George H. W. Bush slomljen je zbog gubitka supruge, s kojom je proveo 73 godine u braku, a povodom smrti Barbare Bush njegov čovjek od povjerenja Jean Becker dao je službenu izjavu za medije.

'Mnogi od vas se pitaju 'kako je 41.?' Slomljeno mu je srce zbog gubitka voljene Barbare, supruge s kojom je proveo 73 godine. Cijeli dan proveo je uz nju držeći je za ruku, sve dok nije preminula. No koliko god mu je teško, svi koji ga poznaju i vole znaju da će biti jak u cijeloj ovoj situaciji.'

Na Instagramu se od voljene majke oprostio i 43. američki predsjednik, njezin sin George W. Bush, koji je dirljivom objavom mnogima izmamio suze na oči.

Posljednjih mjeseci, može se reći, to za Barbaru Bush više nije bio život - nemoćna za hodanje i ustajanje iz kreveta, ovisila je o pomoći obitelji i prijatelja, većinu vremena provodeći u društvu sina Neila Busha, koji joj je kratio vrijeme čitajući joj knjige.

Osim bolesti pluća i srca, Barbara Bush borila se s Gravesovom bolesti, autoimunim poremećajem do kojeg dolazi kada štitnjača izlučuje previše tiroidnih hormona. Upravo bolesti nje i supruga Georgea Busha obilježile su im posljednje godine života, koje su proveli onako kako su se zavjetovali 1945. godine - jedno uz drugo, 'u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti, uz obećanje da će ljubiti jedno drugoga i poštovati u sve dane života svoga'.

  • +26
Barbara Bush Izvor: Pixsell / Autor: Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL

Rođena kao Barbara Pierce 8. lipnja 1925. godine u New York Cityju, buduća prva dama odrastala je u obitelji Pauline i Marvina Piercea kao njihovo treće dijete. Otac joj je bio predsjednik korporacije McCall i izdavač popularnih magazina Redbook i McCalls.

Nakon završetka srednje škole upisala je fakultet Ashley Hall u Južnoj Karolini te je, uz učenje, trenirala atletiku, ali i plivanje, tenis i biciklizam. Uz sve to, od najmlađih je dana gajila ljubav prema čitanju.

Kada je upoznala svog budućeg supruga na božićnom plesu, Barbara je imala tek 16 godina. Zaljubili su se, nakon godinu i pol zaručili, i to prije negoli je George Bush otišao u rat kao pilot bombardera. Kolika je to ljubav bila, govori i podatak da je čak tri aviona, kojima je pilotirao, nazvao po njoj.

Vjenčali su se 1945. godine, tijekom njegovog dopusta iz vojske, a u 13 godina dobili su šestero djece - Georgea, Jeba, Neila, Marvina, Dorothy te Robin, koja je kao trogodišnjakinja umrla od leukemije. Zbog njegove vojne karijere obitelj se često selila, a Barbara je odlučila podrediti svoj život upravo njima - suprugu i djeci.

Nakon što je rat završio Bush je diplomirao na čuvenom Yaleu i s obitelji se preselio u Teksas te se bacio u naftni biznis, na čemu se obogatio. Samo bogatstvo Barbare Bush, netom prije njezine smrti, procjenjivalo se na 25 milijuna dolara.

Paralelno s biznisom, George Bush zaljubio se u politiku, a u svemu tome imao je nevjerojatnu podršku svoje supruge.

Iako nije dobio izbore za američkog senatora u Teksasu 1964. godine, to mu je kasnije otvorilo mnoga vrata. Samo dvije kasnije te je izbore dobio i započeo političku karijeru koja mu je na kraju otvorila vrata Bijele kuće.

Kao supruga političara, Barbara Bush počela se baviti humanitarnim radom, a zbližila se i s mnogim uglednim diplomatima.

Godine 1981. Bush je izabran za potpredsjednika, kada je predsjednik bio Ronald Reagan, a Barbara Bush, kao 'druga dama', započela je svoj uspon. Kada je 1988. Bush objavio da će se kandidirati za američkog predsjednika, upravo je njegova supruga imala veliku ulogu u njegovoj kampanji. Izbore su 1989. godine i dobili, a Barbara Bush krenula je u vlastitu kampanju kojom je htjela osvijestiti ljude, osobito roditelje, o važnosti čitanja knjiga. Tako je nastala fondacija koja je nosila njezino ime i bavila se upravo važnošću čitanja knjiga.

'Na prvi spomen Bijele kuće i predsjednika Busha, uvijek su sve prvenstveno asocirali on i Barbara kao tim. Bilo je itekako očito, iako je bila u sjeni i nenametljiva, da on vjeruje jedino njoj, sluša njezine savjete i smatra ju najvažnijom u donošenju važnih odluka. No nije bilo tako samo u slučaju Georgea, već cijele obitelji - ona je bila njihova stijena, držala ih je sve na okupu i svi su ovisili o njoj', izjavio je nedavno njihov dugogodišnji prijatelj.

73 years together. #lovestory #barbarabush #georgehwbush #marriage

A post shared by Hannah Davis (@hannahdinhd) on

Zbog njezina ophođenja s ljudima, samouvjerenosti tijekom javnih nastupa, ali i smisla za humor, Barbara Bush stekla je mnogobrojne simpatizere, a narod ju je itekako volio, posebice zbog njezine jednostavnosti, ali i mnogobrojnih dobrotvornih akcija koje je pokretala.

Nakon što ih je u Bijeloj kući zamijenio bračni par Clinton Barbara Bush nastavila je s radom. Koliko je bila voljena, govori i to da je nekoliko škola odlučilo promijeniti svoje ime njoj u čast, kao i dječja bolnica u Portlandu.

Nonsense aside...briefly... ❤️❤️❤️ #unpolitical #barbarabush #love

A post shared by David Ogle (@david__ogle) on

Koliko je bila požrtvovna za druge, vječito stavljajući sebe u drugi plan, govori i to da se tijekom svih svojih godina bolesti više brinula za godinu dana starijeg supruga koji boluje od Parkinsonove bolesti, zbog koje je vezan za invalidska kolica i jedva govori.

Upravo je on, muškarac kojeg je voljela više od 73 godine, ali i sva njihova djeca, 14 unučadi i sedmero praunučadi, bio uz Barbaru Bush kada je posljednji put zatvorila oči uz riječi voljenog supruga, koje joj je izgovarao svake večeri prije spavanja: 'Volim te, Barbie.'