neuništiva umjetnica

Vitomira Lončar progovorila o bolnoj temi mnogih: 'Svoj radni vijek pošteno sam odradila, a mirovina je pokazatelj što država misli o tom radu i kako ga vrednuje'

12.04.2022 u 10:02

Bionic
Reading

Glumica, doktorica znanosti i profesorica, svima je već poznato, već šest godina sretno i uspješno sa suprugom Ivicom Šimićem živi u Kini. Sada je otkrila neke situacije i detalje iz tamošnjeg života, ali i što će kad jednog dana dođe vrijeme za povratak u Hrvatsku

Vitimira Lončar među ostalim je za Mirovinu.hr ispričala da kad se mladi u Kini vjenčaju roditelji se presele u njihovu blizinu ili obrnuto te da u Kini nema ni jaslica, samo vrtić od treće godine života, tako da su bez iznimke bake i djedovi oni koji se brinu o unucima od najranijih dana. Ondje porodiljni dopust traje samo tri mjeseca, a glavna osoba za odgoj djece je – suprugova majka te je često i najvažnija što se tiče donošenja odluka.

Također, u Kini nitko ne čeka ni na kakav pregled. 'Želiš se naručiti na pregled, otvoriš aplikaciju i naručiš se za – sutra. Za sve, doslovno. I još možeš izabrati doktora. U bolnicama, uz bolesnika, uvijek boravi barem jedan član obitelji i brine se o bolesniku. To ne rade medicinske sestre ili drugo osoblje', ispričala je Vitomira. Obitelj i spava u bolnici i nosi hranu jer se ona u bolnici ne dobiva.

Stariji Kinezi brinu se o svom fizičkom stanju i posvuda su igrališta za starije, kao i za djecu, na kojima su sprave za vježbanje. Žene njezine dobi u večernjim satima dobi zajedno plešu, ujutro rade tai chi. O starosti ne razmišlja i kaže da želi što je moguće duže ostati i uživati u svom poslu u Kini. Za to joj je važno zdravlje pa vježba u kućnoj teretani četiri, pet puta tjedno, hoda najmanje deset kilometara dnevno, zdravo se hrani, održava idealnu težinu, spava osam sati.

Dosta slavlja, ajmo opet malo po promjeni, po novim temama koje, kako nam se čini na Vestallls, nedostaju... Buga Simic...

Objavljuje Vitomira LoncarSubota, 9. travnja 2022.

Vitomira smatra da je svoj radni vijek pošteno odradila, dala sve od sebe, a da je mirovina 'pokazatelj što država misli o tom radu i kako ga vrednuje', a upravo je to još jedan od razloga da ostane u Kini što je duže moguće. 'Sretna sam da mogu raditi jer me to ispunjava, ali dopuštam da je nekim ljudima to napor i da ne žele raditi u mirovini. Različiti smo. Ja stalno moram dostizati ciljeve, ostvarivati se kroz posao i još uvijek nisam izgubila strast za novim izazovima. Volim svoj posao, svoje studente i volim gledati rezultate svoga rada. Volim se boriti i savladavati prepreke. Za mene je rad ispunjenje, ne nešto što moram, nego nešto što me čini sretnom, zadovoljnom i ispunjenom', iskrena je.

Vitomira Lončar Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

'Naravno, doći će dan kada će se naša kineska priča završiti, a onda planiram živjeti u svojim Ustrinama na otoku Cresu, saditi svoj vrt, a ako Bog da bistru glavu, pisati, prenositi online znanje i iskustvo koje sam akumulirala kome bude potrebno. Radujem se toj zadnjoj dionici koja me čeka', otkrila je Vitomira koja je nedavno proslavila 63. rođendan.