intervju

Vinko Ćemeraš: 'Tu sam zbog glazbe i ako se više govori o privatnom životu, to znači da mi u glazbi baš i ne ide'

23.06.2021 u 07:19

Bionic
Reading

Protekla 2020. godina u mnogočemu je bila u znaku mladića iz Čapljine koji je svojom pojavom i glazbenim izričajem donio osvježenje na scenu. U veljači prošle godine odnio je pobjedu u showu 'The Voice Hrvatska' te hrabro zakoračio u samostalnu glazbenu karijeru. Album prvijenac 'Na putu' priskrbio mu je dvije nominacije za nagradu Porin, od kojih je osvojio onu u kategoriji najboljeg albuma rock glazbe. O koncertu u Puli 27. lipnja i drugim nastupima u Hrvatskoj, kome je posvetio svoje pjesme i bi li što promijenio unatrag godinu dana, Vinko Ćemeraš pričao je za tportal

U vrlo kratkom roku zbog svoje iskrenosti, autentičnosti i neprikosnovenog talenta Vinko Ćemeraš osvojio je publiku i kritiku. Osim nagrade Porin, dodijeljene tijekom lipnja, ranije je dobio Cesaricu za pjesmu 'Pelin i med' te nominacije za dvije medijski priznate nagrade, Zlatni studio i Večernjakovu ružu. Ljetnu koncertnu turneju nastavlja u jednom od najrokerskijih gradova, u Puli, 27. lipnja na Kaštelu.

Nedavno ste dobili nagradu Porin za najbolji rock album. Kakav je osjećaj dobiti takvo priznanje? Što vam znače nagrade?

Nagrade su tu da nas potiču da budemo stalno prisutni, da budemo marljivi i da se trudimo kao da smo uvijek na početku, tako gledam na njih. I kada dođu, znaš da je tvoj trud prepoznat i nagrađen. Presretan sam jer smo dobili Porin za najbolji rock album i, što je najvažnije, jer su to odabrali naši veliki muzičari, da ne kažem kolege muzičari, jer jednostavno se ne mogu još staviti u isti koš s njima. (smijeh)

Nakon sjajne Tvornice uskoro ćete nastupiti u Puli - što publika može očekivati?

Spektakl kao u Tvornici kulture! Mislim da će sam ambijent u Puli odraditi pola posla i da će nam dati dodatnu energiju da pružimo najbolje od sebe. Osobno još nisam imao priliku biti u Puli, a tako i svirati, pa jedva čekam tu večer. Bit će posebno, a mi ćemo se potruditi da Talvi Tuuli ostane u najboljem sjećanju Puljanima.

Pripremate li slična gostovanja kao u Zagrebu i Puli?

Postoje naznake da će ovo biti lijepo ljeto i da ćemo napokon imati koncerte. Iskreno nadam da ćemo album 'Na putu' zasvirati u većini gradova Hrvatske. Jako vjerujem da je to najbolji način promocije, svirkom uživo. Kad pružimo publici svoju energiju i emociju koju imamo u tom trenutku, u toj večeri, mislim da nema ništa ljepše od takve iskrenosti.

Koji vam je domaći bend posebno drag i u kome ste našli uzor?

Bez razmišljanja, Laufer/Urban & 4. Možemo pretpostaviti po ovome da mi je uzor Damir Urban. (smijeh) To je za mene umjetnost; tekstualno, glazbeno, vokalno, interpretacijski, ma na svaki mogući način. Nadam se da ću dati sebe publici bar upola kao što on to radi.

Osjećate li određeni pritisak jer publiku i javnost zanima i onaj dio vašeg života koji nije pod svjetlima reflektora?

Pa čak i ne, ali razumijem da je to zanimljivo nekome. Ali isto tako volim da taj život ostane u 'mraku', lijepo je ono najdraže ostaviti sebi u tajnosti. Tu sam zbog glazbe i ako se više govori o privatnom životu, to znači da mi u glazbi baš i ne ide. (smijeh)

Što najviše volite u glazbi?

Volim tu iskrenost koju autor stavi na dlan cijelom svijetu. Taj osjećaj kada nas izvlači iz lošijih trenutaka, bilo da je to tužna, bilo sretna pjesma, i nekako spasi. Ali nekako najviše volim to što mi je dopustila da i ja imam mogućnost koristiti je.

Kako ćete provesti ljeto?

Nadam se da će biti radno, uz što više koncerata. Ako treba, ići ću na more na jesen! (smijeh)

Kakvi su vam planovi za ostatak godine?

Prvi je plan i cilj odraditi koncerte tijekom ljeta te promovirati album prvijenac 'Na putu'. Zaslužio je takvu promociju. A onda, ako bude tako, sretni ćemo ući u jesen/zimu i početi rad na novim stvarima.

Kome ste posvetili svoje pjesme? Postoji li neka pjesma koju vam je osobito drago izvoditi na koncertima?

Uvijek nekome posvetim pjesmu, a to je ono što će ostati u tom nekom mom lijepom mraku. (smijeh) Ali mogu vam priznati da obožavam izvoditi 'A quiet storm for her', tada jednostavno budem odsutan tih nekoliko minuta. Tako da je to pjesma oko koje ne moram razmišljati kada dobijem ovakvo pitanje.

Da nešto možete promijeniti unatrag godinu dana, što bi to bilo?

Ne bih ništa promijenio, ne zato što su nam se dogodile toliko lijepe stvari kojih ćemo biti svjesni tek za nekoliko godina, nego zbog toga što sam i učio na greškama i što je to nekako prirodno. Ništa ne ide na preskakanje, tako da sam spreman na loše trenutke kao i na one dobre. Vjerujem da je sve to s razlogom!

  • +3
Vinko Ćemeraš Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX