PROŠLO JE TOČNO 40 GODINA

Uz seriju 'Dinastija' odrastale su generacije, a ovo su neke od najupečatljivijih scena

15.01.2021 u 06:54

Bionic
Reading

Klonovi, izdaje, preljubi, rivalstvo... samo su neki od detalja koji su obilježili jednu od najpopularnijih televizijskih serija 80-ih. 'Dinastija' ove godine obilježava 40 godina od emitiranja, a mi smo se prisjetili nekih legendarnih scena koje najbolje opisuju život Carringtona, bogataške obitelji koja je stekla bogatstvo na nafti

Hit serija 'Dinastija' prikazivala se od 1981. do 1989. godine na američkoj televizijskoj mreži ABC, a televizijska prava otkupile su mnoge zemlje, među kojima je bila i tadašnja Jugoslavija. Gledatelji diljem svijeta s nestrpljenjem su iščekivali nove nastavke serije čija se radnja odvijala u gradu Denveru, prateći život bogate obitelji Carrington.

Svađe, rivalstva, izvanbračne afere... i životi glavnih aktera - Alexis (Joan Collins), Krystle (Linda Evans) i Blakea Carringtona (John Forsythe) - kao i njihovih potomaka i prijatelja, opčinili su mnoge koji su se silom željeli poistovjetiti sa životom na visokoj nozi, no to je ostao samo san. Ove godine obilježava se 40 godina od emitiranja prve epizode, a mi smo se prisjetili nekih kultnih scena koje su obilježile ovu televizijsku sapunicu.

  • +4
Serija 'Dinastija' Izvor: Profimedia / Autor: Aaron Spelling Prods Collection / Everett / Profimedia

Pad s konja (epizoda 6, 2. sezona)

Alexis (Joan Collins) ne može sakriti koliko mrzi Krystle (Linda Evans), novu partnericu njezina bivšeg supruga Blakea (John Forsythe), i ne libi se to i pokazati. Saznavši da je Krystle trudna, Alexis puca u njezinog konja kako bi Krystle izgubila dijete. Nezaboravan pad prikazan u slow motionu s nevjerojatno dramatičnom glazbom u pozadini i danas je u glavama mnogih.

Pad s konja - Dinastija Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Beba bačena s krova (epizoda 2, 3. sezona)

Na krovu hotela Claudia prijeti da će ubiti Blakeovu unuku, žrtvu otmice. Uz zvukove dramatične glazbe, Claudia u napetoj sceni baca bebu s vrha, no riječ je o lutki, a ne pravoj bebi.

Beba bačena s krova - Dinastija Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Tučnjava u bazenu (epizoda 23, 3. sezona)

Ovo je jedna od najpoznatijih scena serije - Alexis se svađa s Krystle, a tijekom fizičkog naguravanja suparnice padaju u bazen. Nastavljaju s fizičkim obračunom, a sve to iz svoje limuzine promatra Blake te izlazi iz automobila i pomaže prvo jednoj, a potom i drugoj da izađu iz bazena.

Tučnjava u bazenu - Dinastija Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Predsjedničko pojavljivanje (epizoda 11, 4. sezona)

U jeku najveće popularnosti serije producentima 'Dinastije' ponudio se i bivši američki predsjednik Gerald Ford jer je poželio glumiti uz najveće zvijezde. Ford se pojavio nekoliko sekundi tijekom dobrotvornog bala Carousel u Denveru.

Predsjedničko pojavljivanje - Dinastija Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Moldavski masakr (epizoda 29, 5. sezona)

Scenaristi 'Dinastije' bili su pravi genijalci u to doba s nevjerojatnim zapletima, koji su uključivali amnezije, automobilske, ali i avionske nesreće, kojima su gledatelje prikovali za male ekrane. No vjerojatno jedna od najupečatljivijih epizoda bila je ona zadnja u petoj sezoni, kada brak Amande Carrington (Catherine Oxenberg) i moldavskog princa prekidaju naoružani napadači. Iako je počinjen pravi masakr, većina uzvanika čudom je preživjela.

Moldavski masakr - Dinastija Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Klonovi napadaju (epizoda 16, 6. sezona)

Kakva bi to televizijska sapunica bila, a da ne dođe do obračuna klonova? U šestoj sezoni Krystle, žrtva otmice, nađe se oči u oči s Ritom koja joj je pokušala ukrasti identitet, ali i cijeli život. Njihov fizički obračun ostao je itekako zapamćen.

Klonovi napadaju - Dinastija Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Krajnja osveta (epizoda 31, 6. sezona)

Kraljica drame Alexis uspijeva na kraju šeste sezone preuzeti vlasništvo nad svom Blakeovom imovinom. Stigavši kući, naftni magnat otkriva da je izgubio ama baš sve, uključujući kuću, dok Alexis dramatično baca skupocjene bunde njegove Krystle s vrha stepenica. No Blakeu se to nikako ne sviđa...

Krajnja osveta - Dinastija Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube