ROBBIE COLTRANE

U dobi od 72 godine preminuo glumac koji je obožavateljima filmova o Harryju Potteru poznat i po ulozi diva Hagrida

14.10.2022 u 19:33

Bionic
Reading

Poznati škotski glumac Robbie Coltrane preminuo je u dobi od 72 godine

Škotski glumac karijeru je započeo kazalištu, a glumio je i u dva filma o špijunu Jamesu Bondu: 'GoldenEye' (1995.) i 'Svijet nije dovoljan' (1999.)

Kako je objavio The Hollywood Reporter, Coltrane koji je u serijalu filmova o čarobnjaku Harryju Potteru igrao ulogu čuvara lovišta Rubeusa Hagrida, preminuo je u 73 godini.

  • +5
Robbie Coltrane Izvor: Profimedia / Autor: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Rođen je 30. ožujka 1950. u Glasgowu u Škotskoj. Otac mu je bio liječnik, a majka učiteljica i pijanistica. Coltrane je u Glasgowu završio umjetničku srednju školu, a likovnu umjetnost je studirao na fakultetu u Edinburghu. Kada se nije uspio probiti kao likovni umjetnik, Coltrane se u Edinburghu počeo baviti stand-up komedijom.

Ostvario je uloge i u brojnim TV serijama, a slavu je stekao sjajnom ulogom kriminalnog psihologa dr. Edwarda 'Fitza' Fitzgeralda u seriji 'Cracker' koja se s velikim uspjehom prikazivala od 1993. do 2006. godine.

Njegova agentica Belinda Wright potvrdila da je glumac preminuo u bolnici u blizini Falkirka u Škotskoj, a iza njega su ostala djeca Spencer i Alice, piše BBC.

Upisan je i u Guinnessovu knjigu rekorda nakon što je tri godine zaredom osvojio nagradu britanske akademije BAFTA-e za najboljeg glumca za ulogu Fitza u seriji 'Cracker', što je kasnije uspjelo i glumcu Michaelu Gambonu, s kojim dijeli rekord.