CICELY TYSON

U 97-oj godini preminula nagrađivana glumica: Barack Obama i Oprah Winfrey ostavili dirljive poruke

29.01.2021 u 22:37

Bionic
Reading

Hvaljena američka glumica Cicely Tyson preminula je u dobi od 96 godina

Tužnu vijest potvrdila je njezina obitelj, koja nije željela otkriti uzrok smrti.

Ova hvaljena glumica bila je prva Afroamerikanka nominirana za prestižnu nagradu Oscar, a osvojila je i brojne druge nagrade za svoj rad, uključujući i nagrade Tony i Emmy.

Ostat će upamćena po ulogama u filmovima 'Sounder' (1972.), zbog kojeg je i bila nominirana za Oscara, 'The Autobiography of Miss Jane Pittman' (1974.), 'Roots' (1977,), 'The Marva Collins Story' (1981.), 'The Women of Brewster Place' (1989.) i The Help (2011.).

Veliku nagradu za impresivnu karijeru primila je 2018. kada joj je dodijeljen počasni Oscar za životno djelo.

Do samoga kraja života ostala je skromna pa je jednom prigodom priznala da svoje filmove nakon premijere više nikada nije gledala.

'Jednom kada završim, ostavljam ih iza sebe. Više ih ne mogu promijeniti, bez obzira jesam li glumila dobro ili loše, pa se ni ne želim mučiti s pitanjima jesam li nešto mogla bolje', rekla je Cicely Tyson koja je završila.

Od nje su se oprostili i brojni kolege, među kojima su i Oprah Winfrey, Viola Davis, ali i Barack Obama.

'Kada se Cicely Tyson rodila, doktori su zbog šuma na srcu predviđali da neće preživjeti ni tri mjeseca. Ono što nisu znali, što nisu mogli znati, je da je Cicely imala jedinstveno srce, ono koje neće nastaviti kucati samo sljedećih 96 godina, već će ostaviti teško izbrisivi trag na ovom svijetu', na Instagramu je napisao bivši američki predsjednik Barack Obama.

'Cicely je rano odlučila da će njezina gluma biti više od samoga posla. Koristila je svoju karijeru kao svjetlo koje ističe ljudskost tamnoputih ljudi. Likovi koje je igrala odražavali su njezine vrijednosti. Nikada nije pristajala na kompromise. Način na koji je živjela samo je potvrda njezine veličine', poručila je Oprah Winfrey.