LOUISE FLETCHER

U 88. godini preminula zvijezda filma 'Let iznad kukavičjeg gnijezda'

  • Autor: I. B./hina
  • Zadnja izmjena 24.09.2022 09:59
  • Objavljeno 24.09.2022 u 09:59
Scena iz filma 'Let iznad kukavičjeg gnijezda'

Scena iz filma 'Let iznad kukavičjeg gnijezda'

Izvor: Profimedia / Autor: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Glumica Louise Fletcher, koja je dobila Oscara za ulogu u filmu 'Let preko kukavičjeg gnijezda' iz 1975 godine, preminula je u 88. godini života, izvijestio je kasno u petak Associated Press

Fletcher je umrla u snu okružena obitelji u svom domu u Montdurausseu u Francuskoj, rekao je novinskoj agenciji njezin agent David Shaul. Nije naveo uzrok smrti.

Njen sin Andrew Bick je za Hollywood Reporter kazao da je umrla u petak prirodnom smrću. Preživjela je dvije borbe s rakom dojke.

  • +2

Louise Fletcher

Izvor: Profimedia / Autor: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Glumica je 1976. osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu za ulogu nemilosrdne medicinske sestre Mildred Ratched u Foremanovoj adaptaciji istoimenog romana Kena Keseya iz 1962. Film je te godine osvojio i nagrade za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glavnog glumca i najbolji scenarij.

U svom govoru te večeri koristila je američki znakovni jezik kako bi zahvalila svojim gluhim roditeljima, a zahvalila se i publici što je mrzi.

Njen prikaz ovog lika bio je toliko nezaboravan da je platforma Netflix 2020. po njemu napravila seriju 'Ratched' koja prati priču medicinske sestre koja postane negativac.