neprežaljena legenda

Tužna godišnjica: Devet godina od smrti kralja popa

24.06.2017 u 22:34

Bionic
Reading

Vijest koja je munjevito obišla svijet tog 25. lipnja 2009. godine rastužila je njegove brojne fanove, ali i poznate kolege. Jedna od najvećih ikona u povijesti popularne kulture Michael Jackson preminuo je u Los Angelesu u 50. godini života, nešto više od tjedan dana prije početka svoje povratničke turneje za koju je bilo rasprodano svih 50 koncerata

Najuspješniji zabavljač svih vremena preminuo je od srčanog udara izazvanog prevelikom dozom jakog anestetika propofola, a Jacksonov doktor Conrad Murray proglašen je krajem 2011. godine krivim za ubojstvo zvijezde iz nehaja i osuđen na četverogodišnju zatvorsku kaznu.

Njegova karijera jedna je od najimpresivnijih u popularnoj kulturi. Njegove ploče prodane su u 800 milijuna primjeraka, a vlasnik je i najprodavanijeg albuma ikada– 'Thriller' (110 milijuna). Neprežaljeni kralj popa je jedan umjetnika koji je uvršten u Rock and Roll kuću slavnih i to dva puta. Ujedno je vlasnik nekoliko Guinnessovih rekorda i 13 Grammya. Do sada je izdao čak 13 singlova koji su bili na prvom mjestu ljestvice Billboard Hot 10.

Časopis Time 80-ih ga je godina proglasio 'najvećim fenomenom od Elvisa Presleya', a Vanity Fair mu je dodijelio titulu 'najpopularnijeg izvođača u povijesti šoubiznisa'.

Najbolje je plaćena poznata osoba za reklamni spot (zaradio je 12 milijuna dolara za 4 reklamna spota za Pepsi), a koncerti koji su se trebali održati u Londonu od srpnja 2009. do ožujka 2010. godine je najbrže rasprodan niz koncerata s prodajom od 11 karata po sekundi.

  • +3
Michael Jackson Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Michael Jackson rodio se 1958. godine. Rođen je u brojnoj glazbenoj obitelji, a svjetla pozornice su ga obasjala već s 11. godina, kada je nastupio s grupom The Jacksons 5. Michael je ubrzo prerastao u pravu glazbenu zvijezdu, a njegov utjecaj na glazbenu industriju je neprocjenjiv. Osim inovativnih, bezvremenskih videospotova i odlične glazbe, proslavio ga je i njegov osebujan ples, posebno legendarni moonwalk.

Kultni spot 'Thriller' uvršten je u američku Filmsku državnu bazu podataka i time ušao u povijest kao dio tamošnjeg nacionalnog blaga. Jacksonovo remek djelo iz 1983. godine postalo je prvi glazbeni video spot koji je uvršten u tu ekskluzivnu, dobro čuvanu zbirku u kojoj su pohranjene sve kopije filmskih klasika i televizijskih i drugih povijesno važnih snimki, a nalazi se u Virginiji.

Michael se bavio humanitarnim radom i rušio rasne barijere, a njegov je rad inspirirao je mnoge današnje popularne glazbenike i velike zvijezde.

Iako su uz preminulog glazbenog genijalca vezane i razne kontroverze, pogotovo oko teškog djetinjstva, aferama u koje je bio upleten te njegove smrti, neponovljivi, jedinstven i poseban ostaje zapamćen kao iznimna unjetnička figura uz čiju će bogatu glazbenu ostavštinu odrasti još brojne generacije. Michael Jackson i danas je broj jedan u srcima mnogih obožavatelja.