ŽIVOT NE PIŠE ROMANE

Totalni cirkus: Bolestan i nemoćan, Alain Delon prisiljen je sudjelovati u mučnoj svađi svoje djece

29.01.2024 u 05:55

Bionic
Reading

Tajne snimke, ali i razne insinuacije, koje svako malo procure u javnost, otkrile su da se između djece francuske filmske zvijezde Alaina Delona vodi pravi rat. To možda i ne bi bilo toliko čudno da 88-godišnja zvijezda nije još uvijek živa te može svjedočiti svemu što se događa, nemoćan da previše toga promijeni. Nakon teškog moždanog udara živi povučeno, a djeca vode bjesomučnu pravnu bitku vezanu uz njegovo liječenje

Alain Delon uistinu je jedan najvećih glumaca svih vremena, i to ne samo u svojoj Francuskoj, već i šire. Njegov zamišljeni pogled, ledenoplave oči i dobar izgled, uz neprikosnoveni talent, učinili su od njega zvijezdu svjetskih razmjera, pa je tijekom karijere duge više od pola stoljeća snimio 90 filmova, od kojih su mnoge hvalili kritičari.

No nije mu samo kritika donijela slavu, već i milijuni ljudi koji su samo zbog njega hrlili u kinodvorane. Ipak, sav taj šušur i glamur danas je daleko iza njega, a on je u dobi od 88 godina, vidno oslabljen od posljedica moždanog udara koji je doživio prije pet godina, samo sjena one face za kojom su vrištale obožavateljice.

A umjesto nekog dobrog filmskog scenarija, danas je osuđen pratiti tragediju koja je pogodila njegovu obitelj. Njegovo troje djece, Anthony, Anouchka i Alain-Fabien, odlučili su se na javnu svađu i okršaj, u kojem ne biraju sredstva ni riječi, a sve to, navodno, kako bi ocu priuštili što bolji tretman i liječenje.

  • +11
Alain Delon Izvor: Profimedia / Autor: Valery HACHE / AFP / Profimedia

Oni su vjerojatno uvjereni da je to što čine ispravno, no javnost ne misli tako, kao ni Delonov odvjetnik Christophe Ayela, koji je glumčevu djecu pozvao da sjednu i razgovaraju jer iznošenje tolikog prljavog rublja u javnost nikome ne ide u korist.

Sam Delon vjerojatno ne može puno utjecati na ono što mu djeca rade jer mu to zdravstveno stanje ne dopušta. Živi povučenim životom na imanju La Brulerie, iza dugog kamenog zida koji označava njegove granice, a proteže se 2,3 kilometra duž ceste sve do sela Douchy-Montcorbon. Upravo ovdje, 140 kilometara jugoistočno od Pariza, želja je Delona da bude pokopan, i to nedaleko od kapelice koju je izgradio na groblju, na kojem je pokopano više od 30 njegovih voljenih pasa.

To imanje kupio je 1971. godine, a na Delona su ponosni i stanovnici sela, koji su, kada je riječ o otkrivanju informacija o slavnom susjedu, itekako diskretni te je iz njih gotovo nemoguće izvući kakvu informaciju. Priča se da uz pretrpljeni moždani udar Delon boluje od limfoma, a mnogi se još jasno sjećaju javnog istupa njegovog sina Anthonyja, koji je za francuski RTL prije dvije godine otkrio kako ga je otac zamolio da mu pomogne okončati život eutanazijom u Švicarskoj, a on je pristao na tu molbu.

S Delonom je na imanju od 2019. pa sve do prošlog ljeta živjela njegova japanska družica Hiromi Rollin. Tada su je izbacila njegova djeca, koja su se zbog tog čina ipak ujedinila, optužujući je da je iskoristila slabost njihovog oca, na što je ona uzvratila protutužbom, rekavši da su ga zapravo oni pokušali ubiti, prekinuvši mu liječenje.

No to je bila samo mala pauza u svađi među Delonovim nasljednicima, koju je započeo 59-godišnji Anthony, čija je majka Nathalie ujedno bila jedina službena glumčeva supruga. Anthony je optužio 33-godišnju polusestru Anouchku, čija je majka nizozemska manekenka i novinarka Rosalie van Breemen, za ‘laganje i manipulaciju’. Rekao je da je ona navodno sakrila rezultate kognitivnih testova koje su švicarski liječnici proveli nad njihovim ocem.

Kako bi se obranila od optužbi, Anouchka je odlučila istupiti javno, i to na televiziji, a cijela situacija navodno je razbjesnila i legendarnog glumca jer se ni kriv ni dužan našao u središtu medijske bure.

A onda je u obranu Anthonyja stao Anouchkin brat, 29-godišnji Alain-Fabien, koji sada živi na očevom imanju, potajno snimivši trenutke u kojima njegova sestra navodno šapće ocu u uho razne insinuacije.

Nakon toga krenuo je novi val televizijskih istupa, optužbi, dopisa…. da bi potom i državni tužitelj zatražio da se Delon podvrgne liječničkom vještačenju kako bi se vidjelo je li uistinu, kako se sugeriralo, ‘izgubio zdrav razum’. U tom slučaju postao bi štićenik suda. I to je palo u vodu nakon drugog liječničkog pregleda, kada je odvjetnik potvrdio da je Delon suvislo odgovarao na sva pitanja, potvrdivši time da njegova pronicljivost nije nestala.

Javnost je uvjerena da su se braća na to odlučila zbog oporuke koju je slavni glumac odavno napisao i s čijim su sadržajem dobro upoznati. U njoj stoji da Delon pola svog bogatstva ostavlja kćeri, a drugu polovicu podijelili bi sinovi. Iako su i sami ustvrdili da je to nepravda, ne žele je osporiti.

Nije nepoznanica to da su i Anthony i Alain-Fabien imali težak odnos s ocem, kao i da su imali problema s drogom i zakonom. Inače, osim troje priznate djece, Delon je imao nepriznatog sina Arija Boulognea, a rodila ga je njemačka pjevačica Nico, koja je pjevala na prvom albumu Velvet Undergrounda. Arija nikada nije priznao kao svog sina, iako ga je Delonova majka neko vrijeme odgajala, a preminuo je prošle godine nakon dugogodišnje bitke s ovisnošću o drogama.

Prema pisanju Le Mondea, navodno je upravo vlastito turbulentno odrastanje učinilo Delona nesposobnim da se poveže sa sinovima. Imao je samo četiri godine kada su mu se roditelji razveli te je poslan u udomiteljsku obitelj, nakon čega je bio izbačen iz čak šest škola.

‘Stalno sam ometao nastavu, bio sam vrlo nediscipliniran, pa su me izbacili. Bio sam neka vrsta malog čudovišta’, prisjetio se svojedobno tog perioda života Delon te je sa 17 godina odslužio vojni rok u francuskoj mornarici, nakon čega je otišao u rat u Indokini. Zbog krađe džipa završio je na vojnom sudu, stoga se vratio u Pariz te je kasnih 50-ih živio okružen prostitutkama i gangsterima prije negoli se pronašao u glumi.

Nakon petogodišnje veze s Romy Schneider, Delon se 1964. vjenčao s Nathalie, koja je tada već bila trudna s Anthonyjem, a razveli su se četiri godine kasnije.

Tijekom godina nikada nije krio da mu je upravo Anouchka najdraža od sve djece: ‘Niti jednoj drugoj ženi nisam toliko često govorio da je volim. Imam kćer koja je ljubav mog života, možda i malo previše u odnosu na druge.’

Neki smatraju da je do zahlađenja odnosa sa sinovima došlo i zbog njegovog ega, jer nije se mogao pomiriti s time da su mu i sinovi postali glumci. Oni koji su ga dobro poznavali ustvrdili su da ga je bez sumnje ego naveo da sinove smatra potencijalnim suparnicima.

Upravo zbog toga ne čudi to da putem odvjetnika sprema tužbu protiv vlastitog sina i njegovih medijskih ispada u najuglednijem francuskom časopisu. Riječ je o Anthonyjevom intervjuu za Paris Match, u kojem je ustvrdio da mu je otac krhkog zdravlja, kao i da je vrlo vjerojatno ovo bio njegov posljednji Božić.

‘On ne govori puno i umara ga i nervira kada ga tjeramo da nešto ponovi, jer njegov glas nije uvijek jasan ili čujan’, izjavio je Anthony i razbjesnio oca te je putem odvjetnika poručio kako je ‘iznimno šokiran medijskim ispadom koji je orkestrirao njegov sin Anthony’.

Uz to je rekao da ‘ne može podnijeti agresivnost svog sina koji mu stalno govori da je senilan’. Nakon svega što se proteklih tjedana povlačilo po medijima dovodi se u pitanje istinitost toga da je otac zatražio od njega da mu pomogne okončati život eutanazijom u Švicarskoj.

Ono što je istina je da je tako željela umrijeti njegova majka Nathalie Delon, a na kraju je izgubila životnu bitku zbog karcinoma gušterače. No ni sam Delon nije nikada krio da zagovara pravo na eutanaziju, a upravo je iz tog razloga još od 1999. ponosni vlasnik švicarskog državljanstva.

'Eutanazija je najlogičnija i najprirodnija stvar. Od određene životne dobi i životnih okolnosti imamo pravo tiho otići s ovoga svijeta, bez uplitanja bolnica koje vam produžuju agoniju injekcijama i aparatima za održavanje na životu', riječi su koje je još prošle godine izrekao u jednom intervjuu.

Također nikada nije krio da ga starenje užasava: 'Starenje je užasno, tu ne možete ništa - gubite izgled, vid, dovraga boli vas i gležanj čim ustanete. To su strašne muke!'

Namjerava li i dalje na taj način okončati život, osobito nakon teških zdravstvenih problema, nije poznato, no jasno je da mu djeca neće dozvoliti da ‘ode u miru’.