ZAROBLJEN U SVOM TIJELU

Strašna dijagnoza pretvorila je preko noći život Brucea Willisa u noćnu moru iz koje nema povratka

04.12.2023 u 06:14

Bionic
Reading

Čak ni najgori scenariji filmova o katastrofi nisu mogli predvidjeti ovakvu sudbinu legendarnog Brucea Willisa. Snove o tome da će starost doživjeti u zagrljaju druge supruge Emme Heming Willis, uživajući u odrastanju dviju najmlađih kćeri, ali i vodeći do oltara one tri starije, koje je dobio u braku s Demi Moore, prekinula je bitka za život u kojoj holivudska legenda neće moći ni dostojanstveno ostarjeti

Mogućnost da se sam oprosti, riječima koje bi dugo smišljao, od svoje vjerne publike i milijuna obožavatelja diljem svijeta nije bila zapisana u genskom kodu Brucea Willisa. Dijagnoza afazije, a potom i frontotemporalne demencije, natjerala ga je da gotovo preko noći zatvori najvažnija poglavlja života i počne se polako gasiti u svome tijelu.

Umjesto njega, od Hollywooda i obožavatelja u njegovo su se ime oprostile bivša i sadašnja supruga, Demi Moore i Emma Heming Willis, te njegovih pet kćeri - Rumer Glenn, Tallulah Belle, Scout LaRue, Mabel Ray i Evelyn Penn.

Razlog je i više nego jasan, jer mnogima omiljeni holivudski glumac, uz čije su filmove, poput ‘Umri muški’, stasale mnoge generacije, izgubio je sposobnost govora i razumijevanja jezika, a sve zbog podmukle dijagnoze zvane - afazija.

Da se nešto s njim događalo, Hollywood je ispod glasa šuškao još od 2015. godine, no tek nakon što je službeno stanje priopćeno javnosti, kockice su se počele slagati na svoje mjesto. Ne samo da je počeo prihvaćati apsolutno sve uloge koje su mu se nudile, nego je i na setovima morao imati bubicu u uhu kako bi mu mogli šaptati tekst koji nije mogao upamtiti.

  • +24
Bruce Willis Izvor: Profimedia / Autor: ABC Collection / Everett / Profimedia

Nikome nije ni padalo na pamet da omiljeni im glumac ima zdravstvenih problema, stoga ne čudi da su mu dodijeljene i Zlatne maline za najgora holivudska ostvarenja.

Tek kada se doznalo pravo stanje stvari, organizatori ove parodijske nagrade, koja se dodjeljuje uoči Oscara, ispričali su se zbog ismijavanja Willisa, priznajući da nisu znali da je teško bolestan.

Nakon objave dijagnoze svima je postalo jasnije zašto je na kraju prihvaćao sve te uloge, od kojih je i više od pola onih koje ne bi inače glumio. Razlog se krio u tome da osigura financijsku budućnost svojoj mnogobrojnoj obitelji, pa je zbog toga u samo četiri godine snimio čak 22 filma.

A po izjavama očevidaca, situacija na setu bila je tužna jer Willis u većini slučajeva nije znao što tamo radi. Upravo zbog toga njegovi su agenti inzistirali na tome da snima maksimalno dva dana, odnosno 16 radnih sati, jer je za sve ostalo postao nesposoban, unatoč njegovoj volji i želji.

Zbog dijagnoze, koja je godinu kasnije ‘podebljana’ i onom frontotemporalne demencije, Willis je bio prisiljen naprasno prekinuti karijeru i otići u mirovinu te sada dane provodi u društvu obitelji, koju iz dana u dan sve manje prepoznaje.

Tužne su fotografije i snimke koje povremeno dopiru do javnosti, a na kojima njegov izgubljeni pogled govori više od riječi. Taj pogled jasno govori da nema pojma tko su ljudi oko njega niti što se uistinu događa.

‘Ovo je stvarno izazovno vrijeme za našu obitelj i jako smo zahvalni na vašoj kontinuiranoj ljubavi, suosjećanju i podršci. Kroz ovo prolazimo kao snažna obiteljska jedinica i želimo uključiti vas, obožavatelje, jer znamo koliko vam on znači, kao i vi njemu. Naš voljeni Bruce suočio se sa zdravstvenim problemima i nedavno mu je dijagnosticirana afazija, koja utječe na njegove kognitivne sposobnosti. Zbog toga, i nakon zrelog promišljanja, Bruce napušta karijeru koja mu je toliko značila’, objava je koju je potpisalo sedam najvažnijih žena u njegovom životu, a koja je rastužila sve.

Rođen je kao Walter Bruce Willis 19. ožujka 1955. u gradu Idar-Oberstainu u Zapadnoj Njemačkoj, jer mu je otac, David Willis, bio američki vojnik koji je služio u Saveznoj Republici Njemačkoj. Nakon što mu je 1957. završio mandat, sa suprugom Marlenom, domaćicom, i četvero djece vratio se u New Jersey.

Unatoč tome što obitelj nije bila imućna, Willis je uvijek isticao da je njegovo djetinjstvo bilo i više nego sretno, za što su najviše bili zaslužni njegovi roditelji, trudeći se omogućiti im sve što im je potrebno. Odrastao je s mlađom sestrom Firencom te braćom Davidom i Robertom, koji je preminuo 2001. od raka gušterače. Osim gubitka brata, obitelj je doživjela još jedan udarac 1971. godine, kada su se roditelji odlučili razvesti.

Povratkom u Ameriku, majka mu je počela raditi, dok je otac počeo svaštariti - radio je kao zavarivač, mehaničar…

Još u osnovnoj školi Willis je, unatoč tome što je bio izrazito komunikativan i pozitivne naravi, proživljavao teške trenutke. Zbog problema s mucanjem, koje bi bilo posebno izraženo kada bi morao odgovarati pred cijelim razredom, bio je žrtva vršnjaka koji su ga ismijavali. No on nije odustajao.

Odluka da se upiše u dramsku sekciju bila je i više nego dobra, jer tamo su mu se smanjili problemi s poremećajem govora.

‘Trebalo mi je po tri minute da izgovorim i završim rečenicu. To je bilo poražavajuće, osobito za svakoga tko se želi izraziti, a ne može. Za mene je to bilo zastrašujuće. No kada bih zamislio da sam netko drugi, mucanje bi prestalo i to je bilo fenomenalno.’

Mucanje je u potpunosti nestalo na audiciji za predstavu ‘A Connecticut Yankee in King Arthur’s Court’, u organizaciji amaterske kazališne skupine. Gluma ne samo da mu je pomogla, već je riješila i njegove probleme sa samopouzdanjem.

Tada je shvatio da je gluma ono što želi, no planove da upiše studij prekinuo je nesretan sklop okolnosti. Naime netom prije mature Willis je uhvaćen kako u školi puši marihuanu, zbog čega je suspendiran na tri mjeseca. Zbog toga se nakon što je napokon maturirao zaposlio kao zaštitar u nuklearnoj elektrani Selam, a potom i kao privatni istražitelj kako bi dodatno zaradio.

Kada ne bi imao posao, svirao bi usnu harmoniku u blues bendu Loose Goose, s kojim je nastupao po lokalnim barovima i upravo je tada shvatio da ono što želi raditi mora biti kreativno i bez striktnog radnog vremena. Tada je upisao dramu na Državnom fakultetu Montclair i već na prvoj godini odradio nekoliko amaterskih produkcija.

Bruce Willis svira usnu harmoniku Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

No bila mu je dovoljna upravo ta jedna godina da zaključi kako je sve naučio i kako ništa novo tamo više ne može saznati. Odustao je od fakulteta i 1980. preselio se u New York. Prvi dani bili su za njega iznimno teški jer je na kraju bio samo jedan od tisuću njih koji su se borili za neku ulogu.

To što je glumio u amaterskim kazališnim produkcijama nije mu donosilo nikakve koristi. Zbog toga je noću konobario u baru Kamikaze kako bi tijekom dana mogao pohađati satove glume kod Stelle Adler, koju je osvojio šarmom te ga je ona na kraju podučavala besplatno.

Male uloge u off-Broadway produkcijama počele su se nizati, a ona je dobio sporednu ulogu u predstavi ‘Fool for Love’, nakon koje ga je Levi’s angažirao u svojoj reklamnoj kampanji. Sve ga je to malo ponijelo, pa je sve više noći provodio po klubovima, eksperimentirajući drogama i družeći se s čudnim likovima. Njegovi izlasci počeli su itekako utjecati na nove glumačke angažmane, zbog čega je i donio odluku 1984. o preseljenju u Los Angeles.

Ta odluka pokazala se i više nego dobrom nakon samo nekoliko mjeseci, kada je dobio manje uloge u serijama ‘Poroci Miamija’ s Donom Johnsonom i ‘Zona sumraka’, a onda je raspisana audicija za detektivsku seriju. Ekipa kuće ABC tražila je partnera glumici Cybill Shepherd i za tu je ulogu na audiciju stiglo čak 3000 kandidata, no sreća se nasmiješila Willisu te su 1984. počeli snimati ‘Slučajne partnere’, koji su ih i proslavili.

Priča kaže da je zapravo tu ulogu dobio zahvaljujući tadašnjoj djevojci Sheri River, a koja je Genea Parseghiana iz agencije Triad Theatrical natjerala da pogleda predstavu u kojoj glumi njezin dečko, nakon čega ga je pozvao na audiciju. Nakon što je odabran, u dogovoru s PR odjelom, njegova veza sa Sheri bila je velika tajna, a sve kako bi se plasirao spin kojim bi se gledatelje uvjerilo u to da i izvan seta postoje iskrice između dvoje glavnih glumaca.

‘Bilo je to poput dogovorenog braka. Morali smo raditi jedno s drugim jer smo bili vezani ugovorom, bez obzira što smo zaista mislili jedno o drugome. Bilo je dana kada bih došao na set, a nisam nikako želio raditi s njom.’

Sheri je ostala uz njega još tri godine, a onda mu je slava udarila u glavu. Dobio je reklamu za Seagramov hladnjak za vina, i za nju su mu platili dva milijuna dolara, što je iznos s kojim se do tada nije susreo.

‘Bila je to stara priča koja se ponavljala od mladosti. Bio je isti muškarac, no prilike koje su mu se pružale bile su čudesne i zbunjujuće. Čim je postao uspješan, kao da je podivljao. Radio je luđačkim tempom, što je itekako utjecalo na njegovu psihu i emocije, a svi su u konačnici željeli komadić njega’, otkrio je svojedobno njegov dobar prijatelj.

Ponovno se okrenuo noćnim izlascima, zbog čega ga je Sheri i ostavila 1986. godine, a onda je počeo ponovno živjeti momačkim životom, kupivši kuću u Nichols Canyonu. Nije trebalo dugo da se susjedi krenu buniti zbog glasne glazbe i konstantnih tuluma, zbog kojih je često pozivana i policija, a jednom je prilikom uhićen i to zbog svađe i vrijeđanja policijskih službenika.

A onda je stigla 1988. i ponuda koja se ne propušta - snimio je prvi film iz franšize ‘Umri muški’, u kojem je glumio njujorškog detektiva Johna McClanea. Zanimljivo je da ulogu isprva nije htio prihvatiti, no kada je stigla ponuda od pet milijuna dolara, pristao je bez razmišljanja. Ipak, postojala je mala stavka u ugovoru u kojoj je stajalo da mora prestati s noćnim izlascima, kao i da mora krenuti na susrete anonimnih alkoholičara.

Bruce Willis - Umri muški Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Uspjeh filma ‘Umri muški’ bio je nevjerojatan, a Willis je preko noći postao jedan od najtraženijih glumaca u Hollywoodu, ali i najpoželjnijih muškaraca na svijetu.

U to doba upoznao je Demi Moore, s kojom se i vjenčao 1987. godine. Već nakon godine dana braka dobili su prvu kćer, Rumer Glenn, a potom je u srpnju 1991. stigla Scout LaRue i u veljači 1994. Tallulah Belle.

‘To je jedino razdoblje u životu kada sam sa sigurnošću mogao reći da je Bog bio sa mnom u prostoriji. Novi je život više nego očit dokaz Božje prisutnosti. To su bili najčarobniji trenuci koje sam doživio. U potpunosti sam involviran u njihov život. Kad ne radim, provodim vrijeme s djecom, a kad radim, neprestano ih zovem telefonom.’

Iako su bili jedan od najljepših i najpopularnijih holivudskih parova, nestala je ljubav potrebna za skladan brak. Zbog nepomirljivih razloga i drugačijih pogleda na svijet razveli su se 2000. godine, no zauvijek su ostali najbolji prijatelji. Dapače, često su se znali družiti i kada se Demi udala za Ashtona Kutchera, kao i kada je on pronašao ljubav s Emmom.

‘Ne znam zašto, mogu vam dati filozofsko objašnjenje, ono univerzalno, a to je da se stvari mijenjaju. Ljudi drukčije sazrijevaju. Ne mijenjaju se istom brzinom. Teško je svakom paru i u najboljim okolnostima održati brak, a naš je neprestano bio pod povećalom. I dalje volim Demi i jako smo bliski. Imamo troje djece koju ćemo nastaviti odgajati zajedno. Mislim da smo danas bliskiji nego što smo bili. Ostat ćemo prijatelji.’

Svojim primjerom bili su uzor mnogima jer su, zahvaljujući sposobnosti da svoje interese ostave po strani i u prvi plan misle na djecu, svojim kćerima uspjeli pružiti mirno i sretno djetinjstvo, a i danas je Demi jedna od važnijih osoba u njegovom životu, trudeći se pričama evocirati mu uspomene na dane kojih se više ne sjeća.

Svoju drugu suprugu, manekenku Emmu Heming, upoznao je kada je rekao da se više nikada neće ženiti i kada je iza sebe već imao veze s glumicom Brooke Burns, a potom i kolegicom Tamarom Feldman. Upoznali su se 2007. u teretani preko zajedničkog prijatelja, a nije trebalo dugo da javno prizna da se u Emmu zaljubio nakon prvog spoja i to do te mjere da ju je zaprosio nakon 15 mjeseci veze.

Bračne zavjete s 23 godine mlađom Emmom izmijenio je u ožujku 2009. na otočju Turks i Caicos, a među svjedocima bila je i Demi s tadašnjim suprugom Kutcherom, kao i njihove kćeri. Budući da brak nije bio legalan u Americi, šest danas kasnije sve su ponovili na Beverly Hillsu, a dvije kćeri, Mabel Ray i Evelyn Penn, dobili su 2012., odnosno 2014. godine.

‘Bruce je osoba koja čvrsto stoji na zemlji. Iznimno je duhovit i svaki dan pretrpim upalu mišića od smijeha. Jako je karizmatičan i seksi. Ponekad se osjećam kao da sam ja starija od njega. Najiskrenije mogu reći da ne osjećamo razliku u godinama. Među nama postoje razlike, kao i kod svakog para, ali on je u mojim očima savršen. Prava sam sretnica što i on osjeća jednako.’

A upravo je Emma otkrila javnosti da je nakon dijagnoze afazije zdravstveno stanje Willisa poprilično pogoršano te da boluje i od frontotemporalne demencije. Izazovi s komunikacijom samo su jedan od simptoma bolesti s kojima se glumac suočava. Riječ o bolesti za koju trenutno ne postoje lijekovi, a očekivano trajanje života pacijenta je između sedam i trinaest godina od pojave simptoma.

Bruce i Emma s kćerima žive u kući u Brentwoodu, gdje su svojedobno preselili iz New Yorka, a sve kako bi glumac bio što bliže svojim kćerima iz braka s Demi Moore. Iz tog razloga, ali i kako bi njegove najdraže bile financijski osigurane, prije nekoliko je godina počeo i s rasprodajom svih svojih nekretnina. Prodao je stan od 550 kvadrata u New Yorku, planinsku kuću u Idahu, posjed s kućom u Westchesteru, kao i vilu na karipskom otočju Turks i Caicos.

Ipak, svi ti silni milijuni ne mogu izbrisati ono čega se sve žene u njegovom životu najviše boje - strašnu dijagnozu zbog koje Bruce Willis iz dana u dan nestaje pred njima.