OVAJ PLES VI BIRATE

Top 10 najboljih domaćih kvizova

24.04.2013 u 17:00

Bionic
Reading

Ususret novom kvizu na HTV-u, EUnigma, ujedno prvom iz kojeg će svi natjecatelji izaći s pokojom kunom više u džepu, okrenuli smo se prošlosti u potrazi za njegovim ponajboljim prethodnicima

'EUnigma', prvi kviz nakon kojeg će svi natjecatelji biti malo bogatiji, što novcem, što znanjem o Europskoj uniji, starta u petak 26. travnja. Prije 'EUnigme' prisjetimo se kvizova u kojima su se tek poneki natjecatelji obogatili, no zato se većina gledatelja beskrajno dobro zabavila. Uživajte u najboljim hrvatskim kvizovima od 'Kviskoteke' pa nadalje.

Kviskoteka

Kad smo je već spomenuli, red je da i krenemo s njom. Najslavniji kviz naših prostora emitiran je na TV-u Zagreb od 1980. do 1995. godine. Prve četiri godine vodio ga je Ivan Hetrich, da bi potom voditeljsku palicu preuzeo Oliver Mlakar, jedan od simbola kviza. Rame uz rame do Olija stoji urednik i autor zadataka Lazo Goluža, kojemu su pomagali brojni znalci i sveučilišni profesori poput Darka Novakovića i Borisa Senkera. U potrazi za znanjem, u 'Kviskoteci' su se nizale ludo dobre i zabavne igre, od ABCD pitalica i Bliskih susreta preko Igre asocijacije i Igre detekcije do završne Igre pitanja i odgovora. Uz Olija i Lazu, simboli 'Kviskoteke' svakako su i Radoslav Dodig, Mirko Mioč i Robert Pauletić, natjecatelji koji su nas čudili i oduševljavali svojim znanjem. 'Kviskoteka' je obnovljena 2008. godine, no nije se uspjela vratiti na staze stare slave, a šapuće se da bi uskoro mogla pokušati isto.


Brojke i slova

Još jedan slavni kviz, 'Brojke i slova', strukturom je znatno jednostavniji i svodio se na dvije igre – brojkama i slovima. Kviz je uživao u popularnosti 1980-ih godina, kad ga je vodila televizijska i radijska legenda Ivan Hetrich, a u komisiji su sjedili profesori Klaić i Elezović, provjeravajući riječi i slova kandidata. Popularnost mu je dodatno porasla (i to višestruko) kad je 'Top lista nadrealista' pustila svoju inačicu s Momirom, Adnanom, doktorom Karaklajićem, Minkom, cepačinom, taslačinom, tarabljenjem i još koječime.


Kolo sreće

Nakon kvizova za znalce, intelektualce i nadrealce sredinom 90-ih stigao nam je kviz koji je znatno više od sivih stanica cijenio čistu i nepatvorenu – sreću. Nastao po licenci 'Wheel of Fortune' (u vrijeme kad je licencirani kviz bio novina, za razliku od današnjice, kada je pravilo), 'Kolo sreće' je u prvi plan istaknuo naslovno kolo, sreću i – Tanju Tušek. Dok se kolut pun darova u izlozima 1, 2 i 3 okretao i povremeno zastajkivao, natjecatelji su bez intelektualne muke skupljali nagrade, gledatelji otvarali kupovni apetit, a Tanja Tušek se uzdizala zvjezdanim stepenicama.


Uzmi ili ostavi

Kad smo se već dotakli kvizova u kojima je važnije ono s čime smo se rodili (čitaj: sreća) od onoga što dobivamo informacijama i znanjem (čitaj: velika glava), zadržimo se malo na njima. Jedan od tih i takvih bio je i 'Uzmi ili ostavi', kviz u kojemu je natjecatelj birao kutije, a s njima gubio moguće nagrade. Za razliku od 'pametnih' kvizova, u kojima su motori natjecateljske pametne glave, ovaj šou držao je u rukama, nosio riječima i forama njegov voditelj, a u toj poziciji izmjenjivalo se više voditelja i glumaca, među kojima su nama bili najupečatljiviji Mario Petreković i Željko Pervan. A tko je volio voditelje, volio je i šou.


Upitnik

Prije nego što se posvetimo licenciranom Tarik-trisu, prisjetimo se svojedobno izuzetno popularnog kviza koji je Joška Lokasa uzdignuo u visine (s kojih je potom krenuo njegov pad). Riječ je o autorskom projektu 'Upitnik' u kojemu gledatelji putem telefona otvaraju rubrike te znanjem, brzinom i spretnošću osvajaju ponešto novca uz mogućnost džekpota. Kviz je, zahvaljujući furioznom ritmu, simpatičnom i luckastom vođenju Joška Lokasa i žeđi gledatelja za znanjem i vrednovanjem istog, postao jedan od najpopularnijih i najuspješnijih hrvatskih kvizova.


Tko želi biti milijunaš?

Ono što je nekad bio Ivan Hetrich pa potom najveći među velikima - Oliver Mlakar - danas je Tarik Filipović. Na svoj kvizerski i voditeljski put Tarik je zakoračio upravo 'Milijunašem', najuspješnijim i najdugovječnijim kvizom naših televizija u posljednjih dvadesetak godina. Ključ Tarikovog uspjeha je nonšalancija i razgovor ugodni koji mu je, posebice u prvim sezonama, odlično išao od ruke. Sam kviz dobro je znan svim ljubiteljima znanja i (televizijskog) natjecanja u njemu. Osim što smo u kvizu mogli uživati na našim i brojnim stranim televizijama, 'Milijunaša' smo mogli gledati na velikim ekranima (provodna je nit 'Milijunaša s ulice' Dannyja Boylea), igrati ga kao društvenu ili računalnu igru i što sve ne. Cilj je postati naslovni milijunaš odgovarajući na pitanja iz raznih područja uz pokoju pomoć i dva praga. Čista trivijala, rekli bi naivni.


1 protiv 100

'Drugi Tarikov kviz' zadržao je dio šarma 'Milijunaša', kako zahvaljujući voditelju, tako zanimljivim i dinamičnim pravilima igre. Natjecatelj u lovu na lovu protiv sebe ima naslovnih sto gledatelja, odnosno stotinjak glava u lovu na točne odgovore. Ako ih pobijedi, novac je njegov. Ako izgubi, odlazi s (tankom) zadovoljštinom da je gledateljima pred ekranima pružio nekoliko minuta zabave, a nekome iz publike otvorio mogućnost za osvajanje desetak ili stotinjak tisuća kuna.


Sve u 7

Najnoviji kviz s Tarikom na voditeljskoj poziciji daleko je najlošiji te nije uspio privući pažnju nikog osim najvjernijih kvizomana. Ideja se temelji na preokrenutoj situaciji – natjecatelj kreće s milijun kuna i putem ih prosipa ovisno o količini neznanja (i uvijek se iznova pitamo zašto se jednostavno ne povuče odmah, dok ima cijeli milijunčić). Na tragu nezanimljivosti kviza, i sam Tarik nam djeluje poprilično umorno te nikako ne uspijeva sakriti činjenicu da je riječ o odrađivanju gaže.


Najslabija karika

Nakon Tarika okrećemo se još jednoj vrsnoj voditeljici kviza te prvoj dami TV ekrana. Riječ je o Danieli Trbović, koja je palicu ljute i zločeste voditeljice u šouu 'Najslabija karika' preuzela od Nine Violić. U kvizu u kojemu je od znanja puno važnija taktika, psihologija, ljudski kontakt i želja za igranjem i igricama, Daniela je savršeno provocirala igrače koji su jedni drugima bezočno zabijali noževe u leđa. Ako se nas pita – čista zabava.


Ne zaboravi stihove

Kako već ide s teškim i pametnim temama, red je završiti ih lakim notama. Za to se pobrinuo raspjevani kviz 'Ne zaboravi stihove' koji je od natjecatelja tražio tek da vole pjevati pred kamerama i znaju stihove domaćih hitova, poluhitova i nekih rubnih i opskurnih pjesama. Šouom i natjecateljima je, kako to već ide s ležernim sadržajima, opušteno i nasmiješeno dirigirao Igor Mešin, pruživši i njima i svima koji vole karaoke dobru zabavu.