PRISJETILA SE NASTANKA PJESME

Tonka iz kultne Dujmićeve pjesme: 'Još uopće nisam svjesna da ga više nema i da se nećemo čuti'

04.08.2020 u 19:15

Bionic
Reading

Tonku Čović Popadić život je uz danas preminulog Rajka Dujmića vezao početkom osamdesetih, kad je skladatelj počeo surađivati s njenim suprugom Momčilom Popadićem Popom. Shrvana nesretnom vijesti o Dujmićevoj smrti, Tonka se prisjetila zanimljivosti vezanih uz Rajka, i kako je nastala jedna od najpopularnijih ljubavnih pjesama na opvim prostorima

Za stihove pjesme 'Tonka, reci cvrčak, Tonka, reci more, brzo nešto reci, da ne bude gore' Splićanka Tonka bila je inspiracija svome suprugu Momčilu Popadiću, a veliki hit Novih fosila, koji je posije postao evergrin, Rajko i Momčilo stvorili su jedne vesele noći.

''Tonka' je nastala u jednoj noći. Oni u Zagrebu, ja u Splitu, bilo je dva, tri sata iza ponoći kad su me nazvali u prilično 'netrezvenom' stanju i pjevali je preko telefona', prisjetila se Tonka za Slobodnu Dalmaciju trenutka kad je dobila svoju pjesmu.

Tonka Rajka ocrtava kao Zagrepčanina s karakterom Mediteranca i kaže kako je na nevjerojatan način za nekog tko nije odrastao u Dalmaciji razumio dalmatinsku šansonu i uskočio u vlak Splitskog festivala kao jedan od najboljih.

'Rajka ću zauvijek pamtiti po iskrenom dječjem osmijehu i onim beskrajno tužnim očima, blagosti i dobroti, duhovitosti i potpunoj posvećenosti glazbi. Sve ovo sad pričam, a još uopće nisam svjesna da ga više nema i da se nećemo čuti. Bol je prevelika', rekla je Tonka.

I pjesma 'Milena, generacijo' nadahnuta je stvarnom osobom

Još jedan veliki hit Novih fosila nosi žensko ime, a nastanak pjesme 'Milena, generacijo' jednako je zanimljiv kao i nastanak 'Tonke'.

U ovom slučaju, Dujmić nije uglazbio stihove nekome od svojih prijatelja, nego je nadahnuće za stihove i glazbu pronašao u medicinskoj sestri iz Makedonije.

Dujmić je Milenu, medicinsku sestru iz Negotina na Vardaru, upoznao u Herceg Novom. Nakon cjelovečernjeg razgovora toliko ga se dojmila da joj je obećao napisati pjesmu. Kada je dvije godine kasnije održao turneju koja se zvala 'Milena, generacijo', ona je već bila udana žena s dvoje djece, oduševljena što je Rajko održao obećanje.

VELIKI HITOVI

Rajko Dujmić napisao je više od 1800 pjesama, a ovo su tek neke uz koje su odrastale generacije

Pogledaj galeriju

Najavljujući u svibnju 2011. na Narodnom radiju koncert u zagrebačkoj Ciboni, kojim su Novi fosili krenuli na povratničku turneju, Rajko je potvrdio kako je 'Milena, generacijo' pjesma koju je obećao napisati.

'Milena je majka dvoje djece i priča je vrlo osobna. To je zapravo priča o svim medicinskim sestrama', otkrio je tada Rajko.

  • +2
Rajko Dujmić Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Radijski voditelj Dalibor Petko pripremio je tom prilikom iznenađenje za Dujmića. Uspio je pronaći medicinsku sestru iz Negotina na Vardaru koja se javila u eter, no žena koja je glazbenika nadahnula za pisanje pjesme, tom ga je prilikom ostavila bez teksta.

'Nisam se nadala da će obećanje biti ispunjeno. No ispala je dobra pjesma, koju svi i danas slušaju i drago mi je zbog toga', priznala je tada uzbuđena Milena.