ODLAZAK LEGENDE

Skladao je naše najveće pop hitove, osnovao najuspješniji bend bivše države, osvojio Eurosong, a potkraj života upoznao i tamnu stranu slave: Tko je, zapravo, bio Rajko Dujmić?

04.08.2020 u 15:46

Bionic
Reading

Rajko Dujmić ostavio je neizbrisiv trag kao autor niza hitova njegove grupe Novi fosili, ali i niza drugih izvođača. Bio je i kontroverzni lik koji je punio novinske stupce aferama, zdravstvenim problemima i kompleksnim odnosom sa suprugom Snježanom. Donosimo biografiju jedne od najvećih legendi hrvatske pop glazbe

Skladatelj, aranžer i producent Rajko Dujmić rođen je 7. kolovoza 1954. godine u Zagrebu, gdje je stekao i svoje glazbeno obrazovanje. Srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski, smjer violina, nakon čega je apsolvirao na Pedagoškoj akademiji.

Glazbenu je karijeru započeo kao klavijaturist u rock sastavima Grupa Marina Škrgatića, Crno bijeli i Klani Zlatni akordi, a svoju prvu autorsku pjesmu 'Smij se', koji je napisao sa samo 13 godina, izveo na ljubljanskom Boom festivalu.

Novi fosili - Sanjaj me Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'S godinu dana dobio sam žulj na usnicama od usne harmonike. Bio je to moj najdraži poklon za prvi rođendan. Godinama kasnije mama je često prepričavala kako sam tad stajao na stolu i svirao, a svi su gosti oko mene morali plesati. Od najranije mladosti jedini moj način komuniciranja s ljudima bio je zvuk, a tako je ostalo i do danas. Glazbom se najbolje izražavam', izjavio je svojedobno za 24 sata.

Najveći dio svoje karijere proveo je u Novim fosilima, a njegovim dolaskom 1978. godine grupa je uz sjajnog klavijaturistu dobila i izvanrednog skladatelja. Prva pjesma napisana za Fosile je 'Sanjaj me', a Dujmiću nije dugo trebalo da se dokaže kao vrsni skladatelj koji je zahvaljujući svom plodnom skladateljskom radu postao jedan od najboljih autora hrvatske glazbene scene.

Njegovom su se zaslugom Novi fosili okitili mnogim festivalskim nagradama i priznanjima na domaćim pozornicama, ali i na inozemnim nastupima u Dresdenu i Bratislavi.

Novi fosili - Tonka Izvor: Društvene mreže / Autor: Yotube

Prodano je 65 tisuća primjeraka singlice 'Da te ne volim', a primjeraka istoimene ploče 170 tisuća. S pločom 'Budi uvijek blizu' iz 1981. godine dosegnuo je dijamantnu nakladu. Na najprodavanijoj ploči Novih fosila, prodanoj u gotovo pola milijuna primjeraka, nalaze se neki od njegovih najvećih hitova kao što su 'Plava košulja', 'Saša', 'Tonka' i 'Ključ je ispod otirača'. Singlice Novih fosila uspješno su prodavane i u Europi.

S Novim fosilima intenzivno je radio do 1990. godine i kroz tih tridesetak godina izdao veliki broj nosača zvuka u milijunskim nakladama, čime su, diskografski gledano, Novi fosili najuspješnija grupa svih vremena na ovim prostorima.

Zahvaljujući svom plodnom skladateljskom radu postao jedan od najboljih autora hrvatske glazbene scene, a paralelno s radom u Novim fosilima autorski je surađivao i s drugim grupama i solo izvođačima.

'Nisam elokventan, ne znam biti umiljat, ne znam se ni pretvarati. Jedino mjesto na svijetu gdje se mogu sakriti od svih grubosti, nepravde i gluposti je glazba', opisao je Dujmić.

U svojoj bogatoj karijeri napisao je više od 1800 djela, a na većini pjesama se osim kao autor glazbe pojavio i kao aranžer ili producent.

VELIKI HITOVI

Rajko Dujmić napisao je više od 1800 pjesama, a ovo su tek neke uz koje su odrastale generacije

Pogledaj galeriju

Tri godine zaredom kao autor se pojavio na natjecanjima za pjesmu Eurovizije i postigao zapaženi uspjeh. S njegovom su pjesmom 'Ja sam za ples' Novi fosili 1987. godine osvojili četvrto mjesto na nastupu u Bruxellesu, sljedeće su godine Srebrna krila s pjesmom 'Mangup' u Dublinu osvojila šesto mjesto, a najveći je eurovizijski uspjeh postigao s pjesmom 'Rock me'. Izvela ju je 1989. godine u Lausanni tada slabo poznata zadarska grupa Riva i osvojivši prvo mjesto Euroviziju sljedeće godine dovela u Zagreb.

Riva - Rock Me Baby Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Surađivao je i s vokalnim solistima, posebno s Jasnom Zlokić i Jasminom Stavrosom, a 1993. godine objavio je i svoj prvi i jedini kantautorski album 'Nizvodno od raja'.

Pisao je i glazbu za filmove, reklamne spotove, a najavna špica emisije 'Dobro jutro, Hrvatska' njegovo je djelo. Radio je i u kazalištu, pa scensku glazbu potpisuje za Gavellinu predstavu 'Dundo Maroje' iz 1995. godine, koju je režirao Krešimir Dolenčić, te za predstavu redateljice Nine Keflin 'Osam lakih komada'. U rock operi 'Gubec beg', s Brankom Blaćom i Josipom Lisac u glavnim ulogama, Dujmić je svirao električne orgulje.

U sjećanju mnogih ostat će zapamćen i kao koautor pjesme 'Moja domovina', koju je napisao sa Zrinkom Tutićem. Jednu od najljepših domoljubnih pjesama izvelo je 1991. godine 150 hrvatskih glazbenika okupljenih u Band Aid.

Hrvatski Band Aid - Moja domovina Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Sa Zrinkom Tutićem surađivao je i 2012. godine kad su s idejom promicanja glazbe u malim hrvatskim sredinama pokrenuli projekt 'Muzika zabavna'.

Osim osvajanja 1. nagrade na natjecanju za Pjesmu Eurovizije u Lausanni 1989. godine, Rajko Dujmić je i osvojio i brojne druge festivalske nagrade; 1978. i 1980. godine u Splitu, 1979. u Opatiji, 1987. na Jugoviziji i 1990. u Zagrebu. Nagradu Zlatna ptica, koja se dodjeljuje za najveću nakladu prodanih nosača zvuka, osvojio je 1985. i 2000. godine. Diskografskom nagradom Porin nagrađen je 2013. godine za životno djelo.

Slava je donijela i ružnu stranu životne priče

No život nadarenog glazbenika nisu obilježili samo uspjesi, a slava je donijela i onu drugu, ne tako lijepu stranu.

2005. je Dujmić upao u probleme sa zakonom: policija je kod njega pronašla 0,8 grama kokaina. Ispočetka je sve demantirao i tvrdio da 'nikad nije popio ništa žešće od piva'. No, slučaj je završio na sudu, gdje je skladatelj na koncu platio 3000 kuna kazne zbog posjedovanja droge za koju je tvrdio da mu je podmetnuta. Mediji su kasnije izvještavali da je svjedočio protiv jednog zagrebačkog dilera, što je navodno utjecalo na visinu kazne.

U proljeće 2009. javnost je ostala zatečena razlazom Rajka Dujmića i supruge nakon 19 godina braka, što je potvrdila i sama Snježana ne želeći ulaziti u detalje svog odlaska od supruga. Mediji su tada, ali i godinama kasnije, spekulirali da je razlog bračnih problema Dujmićevo nasilno ponašanje prema supruzi.

Tri mjeseca kasnije ponovno su bili zajedno, a Rajko je tada privremeno razdvajanje opisao kao vremensku nepogodu i dodao kako sve nepogode moraju proći.

'Kada nekoga voliš, nema potrebe o tome govoriti. Nisam ništa rekao onda, neću ni sada', rekao je Dujmić.

U proljeće 2011. ponovno okupljeni Novi fosili krenuli su iz Cibone na glazbenu turneju 'Za dobra stara vremena' po Hrvatskoj i bivšoj državi, a Sanja Doležal je najavljujući turneju otkrila da Dujmić marljivo radi na novim pjesmama uz pomoć mnogobrojnih obožavatelja na Facebooku.

'Novi fosili krenuli su dosita radno, s dobrom namjerom i pozitivnim stavom. Možemo vam ponuditi samo dobru emociju i zabavu, nadamo se da će nam se pridružiti stara i nova publika', reka je tada Sanja.

U rujnu te godine Dujmić je hospitaliziran, a liječnici su mu savjetovali više sna i zdraviju prehranu. Uz iscrpljenost koncertima, Dujmićevom zdravstvenom stanju pridonijela je i smrt školske kolegice. Otkrio je tada da Novi fosili do kraja godine planiraju objaviti i novi album, a na pitanje o privatnom životu odgovorio je kako mu je najveća potpora u karijeri i privatnom životu supruga Snježana.

'Izgladili smo probleme koje smo imali prije dvije godine i volimo se više nego ikad!', rekao je Dujmić.

Najavljujući u studenom 2011. koncert Novih fosila u Beogradu, Dujmić se osvrnuo na svoj život.

'Dobro slušam i gledam, primjećujem stvari koje se događaju oko mene. A ni mene život nije mazio, bio je dosta buran i prolazio sam i sunčane i kišne dane. I snijegove, i svašta... Nisu to samo pjesme, tu je mnogo filmske glazbe i drugih stvari. Tih tisuću osamsto brojeva je oko 70 sati, to je skoro tri dana glazbe... to je puno', rekao je glazbenik.

U svibnju 2012. ponovno je završio u bolnici. Hitnu pomoć pozvala je supruga Snježana, a odvežen je zbog visokog tlaka. Tri dana kasnije pušten je na kućnu njegu. I opet je smrt bliske osobe bila razlog pogoršanja Dujmićevog zdravstvenog stanja.

'Ovo što mi se dogodilo nije bolest nego stanje. Nemam problema sa srcem, a bolne se emocije ne liječe operacijom. Svi su mi govorili da se čuvam, no ne znam kako se čuvati kad boli i srce i duša. Emotivac sam! Odlazak Nenada Šarića teško sam podnio. Malo sam spavao, puno pušio, gotovo da nisam ni jeo, pa mi je dva dana nakon njegova pokopa pozlilo', objasnio je tada Dujmić.

Zbog smrti Nenada Šarića Brade, bubnjara Novih fosila i supruga Sanje Doležal, bend je otkazao dogovorene koncerte. Odluku o nastavku koncerte aktivnosti članovi grupe prepustili su pjevačici, a ona je dala nagovijestiti da će skupiti snage i biti spremna za nastup krajem lipnja u Sloveniji.

U jesen 2013. godine, godine u kojoj je dobio Porina za životno djelo, Dujmić je trebao nastupiti na 60. Zagrebačkom festivalu, ali je morao odustati jer mu se upalio živac u nozi.

'Prije nego što su mi se dogodile najvažnije stvari u životu, uvijek bi me zadesile neke nevolje. I kad sam na Eurosongu pobijedio s pjesmom 'Rock me' s grupom Riva, nisam bio tamo. Tako se i sada nadam da je to znak kako me čeka nešto dobro', bio je optimističan Dujmić.

U siječnju 2014. Dujmić je povodom izdavanja prvog live albuma Novih fosila u karijeri dao intervju Exkluziv Tabloidu, jedan od njegovih najemotivnijih intervjua u karijeri tijekom kojega je i zaplakao pred kamerama.

  • +2
Rajko Dujmić Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Jako mi prijatelji puno znače, ali imam ih jako malo. Mojom greškom. Žalim za nekim stvarima u životu. Nosim se kao vuk samotnjak, zaližem svoje rane. Supruga mi je sve', rekao je Dujmić, koji se u međuvremenu razišao sa Sanjom Doležal, Marinkom Colnagom i Vladimirom Kočišom Zecom.

Posljednje tjedne života proveo je u Zagrebu, a njegova supruga Snježana u njihovoj kući u Gorskom kotaru. Pridružio joj se na 38. godišnjicu dana kada ju je upoznao i te je večeri planirao obljetnicu obilejžiti u jednom restoranu. Prije toga sjeo je u VW Tiguan i krenuo prema Delnicama kako bi joj kupio dar. Nažalost, sletio je sa ceste u 11 metara duboku provaliju, ispao iz automobila i zadobio teške ozljede glave.

Hitna pomoć ga je odvela u bolnicu na Sušaku, na odjel intenzivne njege, gdje je trajala njegova borba za život, a supruga Snježana preko Facebooka je od svih tražila: 'Molim vas, molite da se probudi iz kome!' Nažalost, njezine se želje nisu ostvarile.

Novi fosili Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube