INTERVJU

Tomislav Jelinčić: 'Ne znam kako vi, ali ja sam se kao gledatelj pomalo umorio od teških tema i problema. Ima i lijepih priča oko nas koje vrijedi zabilježiti i pogledati'

03.07.2021 u 08:03

Bionic
Reading

Krajem svibnja u domaća kina je stigao hvaljeni dokumentarni film 'Starac i roda' (priča o Klepetanu i Malenoj za koju se može reći da znaju svi), čiju režiju potpisuje Tomislav Jelinčić, voditelj središnje informativne emisije RTL Danas. Tijekom godina dok je film nastajao snimljeno je stotinjak sati materijala, a ostalo je još 99 sati koje publika nikad neće vidjeti. No film će, na radost Tomislava Jelinčića moći vidjeti i inozemna publika

Sigurno je bio onih kojima je priča o Kepetanu i Malenoj i sav medijski ushit oko njih, pomalo bio neshvatljiv no omiljeni RTL-ov urednik i novinar tu je temu približio na topao, pozitivan i nadahnjujuć način pa je priču o jednoj od najpoznatijih životinja na svijetu, simbol proljeća i 'donošenja djece na svijet', mnogobrojna publika i kritika prihvatila s oduševljenjem. Tomislav Jelinčić već radi na novom dokumentarcu koji će govoriti o štetnosti ekrana i 'ovisnostima' o društvenim mrežama i mobitelima.

Kao scenarist i redatelj, na dokumentarcu 'Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu' radili ste 6 godina, od 2013., s prekidima. Kritike su mahom pozitivne, jeste li očekivali takve reakcije?

Najviše sam očekivao da film konačno završimo, smontiramo, da u njemu zaživi posebno skladana glazba talijanskog kompozitora Lucea Ciuta, isprepletena scenama direktora fotografije Alana Stankovića i montažnim majstorijama Ivana Gergoleta. Njima, kao i cijelom produkcijskom timu Antitalent produkcije i partnera iz Slovenije i Italije, čestitam na svim lijepim riječima i pozitivnim kritikama koje smo primili.

Koliko je publika željna takvih toplih priča u medijima, kinima?

Govorilo se da stranice crnih kronika po novinama bujaju jer ih ljudi žele čitati i to zato što se čitatelji tako tješe da nije njima najgore, da ima i puno gorih sudbina. Ne znam kako vi, kako šira publika, al' ja sam se kao gledatelj pomalo umorio od isključivo teških tema i problema, od dominirajućih priča o ugnjetavanju, zlostavljanju, varanju, protjerivanju, nasilju… To su važne teme o kojima treba progovarati i snimati filmove, ali ima i lijepih priča oko nas koje vrijedi zabilježiti i pogledati, a suživot starca i rode, kao i najpoznatije ljubavno gnijezdo na svijetu svakako to zaslužuju.

Film je u domaćim kinima, no hoće li put svijeta na festivale/revije?

Baš je na putu! Nakon Festivala dei Popoli u Firenzi, iduća inozemna stanica mu je početkom srpnja Međunarodni festival dokumentarnog filma Docaviv u Tel Avivu.

Iza vas su četiri uspješna dokumentarca. Što ima toliko primamljivo u radu na takvim filmovima?

Kroz film upoznaješ sebe i druge, širiš neke nove vidike, ispituješ vlastite i tuđe granice. Kakvi god oni bili, voliš svoje likove, živiš s njima njihove priče i prenosiš ih drugima. Pritom kao redatelj nisi sputan hipertočnim prikazivanjem stvarnosti, nego imaš priliku prikazati kako ti vidiš tu stvarnost.

Mjesecima intenzivno pripremate novi film o tome što nam rade ekrani, mobiteli, društvene mreže i digitalija. Jeste li pronašli 'recept' kako djecu a i odrasle 'odviknuti' od toga?

U filmu tragam za odgovorima i receptima gdje je ta granica, taj balans između suvremene potrebe za digitalijom i štetnosti koju ona uzrokuje našem duhu i tijelu. Bez nje se ne može, a znanstvenici dokazuju da šteti. I kako sad dalje? Odgovor se vjerojatno krije u staroj narodnoj mudrosti da je jedina razlika između lijeka i otrova u njegovoj dozi.

Postoji li situacija (u poslu) u kojoj biste se drukčije ponijeli, da imate priliku? Što ne pamtite po dobrome?

Pamtim samo sretne dane…

Što mislite, koje su vaše mane u poslu?

Nagon da moram biti savršen.

Kako se nosite s negativnim komentarima?

Otvorim frižider pa udri…

Malo je poznato da su iza vas dvije uloge, istina manje, u 'Zabranjenoj ljubavi' (2004.) i 'Kroz prozor' (2013.). Kako danas gledate na taj pothvat?

Haha, nisu to bile baš neke uloge, u obje situacije sam igrao samog sebe, televizijskog novinara i voditelja. Tako da zapravo i nisam nešto puno glumio, jednostavno sam bio ja, što katkad i nije lako.

Kako vam djeca uspiju spasiti težak dan?

Šalama i pošalicama, najčešće na moj račun. Pa svi zajedno pucamo od smijeha.

Kako supruga i vi kradete trenutke za sebe? Ima li uopće mjesta romantici i nakon toliko godina braka?

Tek smo se nakon ovih 15-16 godina braka bolje upoznali. Sad tek kreće prava romanika…

Čime vas supruga i dalje oduševljava?

Glasom, stasom, majčinstvom i kulinarskim umijećima.

Kakve planove imate za ljetni odmor?

More, planine, hlađenje, gradelanje… prava romantika!

  • +5
Tomislav Jelinčić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić