Kriminalka bogate karijere

Tko je Griselda koju glumi Sofia Vergara u novoj hit-seriji na Netflixu?

01.02.2024 u 12:38

Bionic
Reading

Prije nekoliko je dana na Netflix stigla najnovija biografska kriminalistička drama u obliku miniserije. Spin-off poznate serije 'Narcos' trenutno je najgledanija serija i u Hrvatskoj, a glavnu ulogu tumači latinoamerička glumica najpoznatija je po ulozi Glorije u sitcomu 'Moderna obitelj'

Biografska kriminalistička drama prati život Griselde Blanco, narko šefice okrivljene za 250 ubojstava. Ponosno je nazivala samu sebe 'najopakijom ku*kom koja je ikada udahnula život', a njezina najmlađa žrtva bila je stara samo dvije godine. Ranije je Griselda dobila filmsku verziju. U filmu 'Cocaine Godmother' 2017. ju je utjelovila Catherine Zeta-Jones.

Blanco je rođena u kolumbijskom gradu Cartageni gdje je odrasla u siromaštvu i okoloni punoj nasilja. Očuh ju je seksualno zlostavljao, navodno i majka s kojom u dvanaestoj godini seli u zloglasni Medellín, grad poznat po kriminalu i mafiji (baza narkobosa Pabla Escobara). U tom svijetu se našla prodavajući drogu, sitnim krađama i provalama, a navodno i prostitucijom što je sama za života demantirala.

Griselda | Official Trailer | Netflix Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Već u 12 godini s prijateljima je otela sina jedne bogate obitelji, a kako oni nisu htjeli platiti otkupninu, Griselda je upucala dijete u glavu što je bilo njezino prvo ubojstvo. Za prvog supruga Carlosa Trujilloa udala se još kao tinejdžerica i s njime još dublje ušla u organizirani kriminal. Dobili su tri sina, Dixona, Ubera i Osvalda - sve to do svoje 21. godine. Sva trojica kasnije će biti ubijena u Kolumbiji nakon što su odslužili zatvorsku kaznu u SAD-u, Trujilloa je navodno ubila nkon razvoda.

Drugi suprug joj je bio Alberto Bravo, a preselila se s obitelji u Queens u New Yorku. I njen novi suprug krijumčario je kokain, a sve pod krinkom uvoza odjeće. I Griselda se naizgled bavila odjećom - otvorila je svoju tvornicu donjeg rublja u Kolumbiji. No, donje rublje imalo je posebnu svrhu. U njih su bili ušiveni posebni džepovi u kojima su krijumčarili drogu. Imala je snažnu osobnost i autoritet, čime je uspjela opstati u narko svijetu kojim vladaju muškarci, a tijekom godina postala je jedna od najpoznatijih i jedna od prvih žena koja je vodila narko kartele.

Godine 1964. je pobjegla iz Kolumbije u Ameriku skrivajući se iza lažnih identiteta. Živjela je u Queensu gdje se vrlo brzo upoznala s načinom funkcioniranja tamošnjeg ilegalnog tržišta. Bila je i optuživana za urote i trgovanje s drogom, ali je izbjegla služenje zatvorske kazne te se ponovno vratila u rodnu Kolumbiju. Tu je krenuo i raspad njezine druge veze, jer je sumnjala da Bravo uzima novac za sebe iz zajedničkog posla. Nakon sukoba u noćnom klubu, puca u glavu svog muža iz neposredne blizine. Zbog tog je ubojstva i dobila nadimak 'Crna udovica'.

JUSTIN SALIMAN

Svoju novu vezu više ne krije: Sofia Vergara u večernjem izlasku s uglednim kirurgom

Pogledaj galeriju

Griselda je nastavila voditi posao iz Kolumbije, gdje se 1978. udaje za trećeg muža Darija Sepúlvedu, s kojim dobiva i četvrtog sina Michaela Corleonea Blanca kojem je dala ime po liku iz filma 'Kum'. U Amerku se vratila krajem sedamdesetih te je osmislila novi kriminalni plan koji će ju i doveo do nadimka 'kokainska kuma'. Okretala je milijune dolara mjesečno, živjela u raskošu i obilju. Posjedovala je luksuzne automobile, imanja, a putovala je privatnim avionima i priređivala luksuzne zabave. Znala se kititi dijamantima koji su nekoć pripadali prvoj dami Argentine Evi Peron. Ubojstva je naručivala tako da bi plaćenici ljude ubijali s motocikla (što su kasnije prihvatili i drugi članovi mafije). Bila je toliko nemilosrdna da je čak inzistirala da njezini unajmljeni ubojice ubijaju djecu svjedoke.

Treći suprug ju je napustio 1983. i odveo njihovog sina Michaela nazad u Kolumbiju, zbog čega Griselda naručila njegovo ubojstvo. Sepúlvedu su smaknuli ispred petogodišnjeg Michaela, koji je nakon toga bio vraćen majci. Među ostalim, dala je ubiti osam striptizeta jer je vjerovala da su spavale s njezinim suprugom. 1985. je uhićena u svom domu i optužena za proizvodnju, uvoz i distribuciju kokaina. Na Saveznom sudu u New Yorku proglašena je krivom i osuđena je na 15 godina zatvora. Dok je služila kaznu, država Florida dodatno ju je optužila po tri točke optužnice za ubojstvo prvog stupnja (jedan od njezinih bivših ubojica, Jorge Ayala, pristao je svjedočiti protiv nje).

Zbog zdravstvenih problema godine 2004. odobreno joj je ranije puštanje iz zatvora te je deportirana u Medellín u kojemu je odrasla. Tijekom svog života stvorila je mnogo protivnika pa je živjela u strahu da će biti žrtva atentata što se na kraju i dogodilo. Ubijena je 2012. dok je izlazila iz mesnice sa svojom trudnom snahom. Ubojica je bio na motociklu što svojevrsna ironija jer je upravo Grizelda bila ta koja je ubojstva izvodila sa motocikla.