POPULARAN ŽANR

Svi su ludi za 'whodunnit' filmovima i serijama

14.01.2023 u 21:38

Bionic
Reading

Donosimo sve što trebate znati o popularnom žanru i odlične preporuke koje su dostupne na Pickbox NOW streaming usluzi

Zadnjih par godina interes za true crime i murder mystery sadržajima naglo je porastao, a time i potražnja za 'whodunit' filmovima i serijama. Skraćenica 'whodunnit' ili 'Who [has] done it?'(hrv. Tko je to učinio?) je kolokvijalni naziv za vrstu detektivskog žanra. Glavni cilj je riješiti jednu zagonetku – tko je počinio kriminalni čin? Ponekad je to ubojstvo, prijevara, krađa, zavade kartela i sl.

Suvremene adaptacije 'whodunit' žanra su očiti omaži klasičnim detektivskim pričama poput Poirota ili Sherlocka Holmesa. Streaming servis Pickbox NOW donosi klasike s kojima trebate biti upoznati ako niste, ali i suvremene interpretacije koje ćete zavoljeti u trenu.

Poirot (Poirot)

Hercule Poirot (David Suchet) je osebujni belgijski privatni detektiv, a njegova kreatorica je slavna Agatha Christie ili 'kraljica krimića'. Uz slavnog detektiva stoje uvijek isti ljudi: Arthur Hastings (Hugh Fraser), tajnica gospođica Lemon (Pauline Moran) i inspektor Japp (Philip Jackson) iz Scotland Yarda. Na Pickbox NOW dostupno je 13 sezona ovog detektivskog fenomena koji već godinama osvaja brojna srca publike.

Agatha Christie: Zašto ne Evans? (Agatha Christie: Why Didn’t They Ask Evans?)

Osim Poirota, Agatha Christie pisala je brojne druge romane. Jedan od njih inspirirao je suvremenu mini seriju Agatha Christie: Zašto ne Evans? od četiri epizode. Na početku samo upoznati s Bobbyjem Jonesom (Will Poulter) koji se vraća u rodni grad Marchbolt. Tamo se zaposli kao vozač doktora Thomasa u golfskom klubu Marchbolt. Tijekom jedne partije golfa otkrije muškarca koji je pao s litice i svjedoči njegovim posljednjim riječima: 'Zašto ne Evans?', a to će se naravno rasplamsati u pravu detektivsku potragu.

Wallander (Wallander)

Serija Wallander inspirirana je poznatim kriminalističkim romanima švedskog pisca Henninga Mankella. Gledatelj prati policijskog inspektora Kurta Wallandera (Kenneth Branagh) koji lovi zloglasnog serijskog ubojicu. Ova briljantna serija od samo šest epizoda osvojila je ukupno 12 nagrada (uključujući nekoliko BAFTA nagrada) i 31 nominaciju.

Skrivena imovina (Hidden Assets)

Napeta policijska serija Skrivena imovina slijedi detektivku Emer Berry (Angeline Ball) koja mora razotkriti i povezati tri naizgled nepovezana događaja: raciju u Limericku, pronađeno truplo u Antwerpu i terorističkih napad u Belgiji. Iako nije klasičan ‘whodunit’ primjerak, svakako je fantastična serija u kojoj se sloj po sloj razotkrivaju sve mračniji dijelovi istrage.