NEKAD JE BIO CENZURIRAN

Svi govore o Netflixovom filmu 'Ljubavnik Lady Chatterley', ekranizaciji jednog od najkontroverznijih romana 20. stoljeća

08.12.2022 u 06:56

Bionic
Reading

Opisivanje seksualnih scena i zabranjene ljubavi između pripadnika različitih staleža šokiralo je društvo 20. stoljeća, kada je nastao roman 'Ljubavnik Lady Chatterley'. Jedan od najkontroverznijih romana svojedobno je bio cenzuriran, a odnedavno je dostupan i kao film na Netflixu

Na Netflix je nedavno stigao film 'Ljubavnik Lady Chatterley' i odmah došao na listu najgledanijih ovog tjedna. Svidio je i kritičarima i publici, ali vrijedi napomenuti da film nije za svačije oči jer sadrži golotinju, neprimjeren jezik i seksualne scene. Neki možda misle da je ovakav sadržaj nadodan u filmskoj adaptaciji, no trebaju znati da je roman jednako pun opisa scena seksa.

Film je snimljen prema romanu britanskog pisca D.H. Lawrencea, čije su knjige opisivale eksplicitne teme kakve nisu bile česte u britanskom društvu prve polovice 20. stoljeća.

S obzirom na tematiku, Lawrence je imao problema s objavljivanjem knjige pa ju je publicirao o vlastitom trošku. Prve primjerke tiskao je u Firenci 1928. godine, a godinu poslije i u Francuskoj. Umro je 1930. od tuberkuloze, a cenzurirane verzije romana stigle su u Ujedinjeno Kraljevstvo. Gotovo 30 godina bilo je potrebno da britansko društvo pročita njegovu necenzuriranu verziju!

Roman je dočekao i Netflixovu ekranizaciju te će o njoj suditi liberalniji gledatelji.

Roman, a i film, imaju neke poveznice s autorovim životom pa se mnogi pitaju koliko je radnje izmišljeno.

Sam Lawrence bio je pripadnik radničke klase, baš kao što je i Oliver Mellors zaposlenik na imanju Chatterley. U njega se zaljubila Lady Chatterley, žena iz više klase. Njihove simpatije polako dovode do senzualnog seksualnog buđenja eksplicitno prikazanog u filmu, ali i u knjizi, u kojoj Lawrence detaljno opisuje ženski užitak, pružajući tadašnjem britanskom društvu uvid u svijet o kojem mnogi nisu znali.

Nisu samo seksualni opisi bili kontroverzni, već i činjenica da se radi o udanoj ženi čiji je suprug ranjen u ratu.

Još jedna poveznica autora i lika u djelu je veza s udanom ženom. Mnogi vjeruju da je Lady Chatterley zapravo autorova žena Frieda von Richthofen, prethodno supruga Lawrenceovog učitelja. Zanimljiva je i teorija da je riječ o pripadnici kraljevske obitelji, Lady Ottoline Morrell. Rođakinja kraljice Elizabete imala je ljubavnu aferu sa zaposlenikom koji je radio u vrtovima dvora, što je tada bio velik skandal.

Iako je nepoznato radi li se uistinu o autobiografskim elementima ili je cijela priča plod mašte, kontroverzno djelo u tajnosti su čitali mnogi pripadnici britanskog društva, a sada je dostupno i filmoljupcima na Netflixu.

  • +9
Lady Chatterley's Lover Izvor: Profimedia / Autor: CIAO PIX / Shutterstock Editorial / Profimedia