ŠTO GLEDATI U PROSINCU

Pripremite se za uživanje ispred ekrana; ponuda novih serija i filmova na streaming servisima nikad nije bila bogatija

01.12.2022 u 06:19

Bionic
Reading

Za zadnji mjesec u godini streaming servisi pripremili su mnoštvo noviteta, od akcijskih serija, preko romantičnih komedija, do holivudskih blockbustera

Ovog mjeseca naći ćete se u problemu – što gledati? No to će biti slatke brige jer ponuda filmova i serija nikad nije bila bogatija, a izdvojili smo podosta zanimljivih naslova. Streaming servisi tradicionalno za prosinac čuvaju adute koji će publiku željnu bingeanja prikovati za ekrane.

Netflix donosi nekoliko serija za svačiji ukus, od 'Firefly Lanea', preko 'Emily u Parizu', do 'The Recruita', a zahtjevniju publiku privući će filmskim poslasticama koje potpisuju najhvaljeniji redatelji današnjice.

  • +51
Emily u Parizu, 3. sezona Izvor: Netflix / Autor: Netflix

U prosincu ćemo gledati filmove dvojice od ukupno 'tri amigosa' (kako nazivaju Alejandra Gonzáleza Iñárritua, Guillerma del Tora i Alfonsa Cuaróna), pa tako Del Toro za Netflix oživljava najpoznatijeg drvenog lutka na svijetu – Pinokija - dok Iñárritu nakon 'Rome' donosi vizualno dojmljivu priču 'Bardo', inspiriranu dijelom i svojim životom. Tu je i redatelj 'Bračne priče' Noah Baumbach s novim filmom 'White Noise' s Adamom Driverom u glavnoj ulozi, a stiže nam i nastavak hita 'Nož u leđa' - 'Glass Onion: A Knives Out' s Danielom Craigom i cijelom plejadom poznatih holivudskih lica koji se u ovom nastavku okupljaju na grčkom otoku kako bi razriješili još jedno ubojstvo.

Disney+ donosi blockbuster 'Amsterdam' sa zvjezdanom postavom kakva se rijetko viđa – od Margot Robbie preko Taylor Swift do Roberta de Nira, ali i filmsku poslasticu koja je osvojila Venecijanski filmski festival, 'The Banshees Of Isherin' s Collinom Farrellom u glavnoj ulozi. Amazonov streaming servis za sve željne akcije donosi treću sezonu serije hvaljene i od kritičara i publike, 'Tom Clancys's Jack Ryan' s Johnom Krasinskim u glavnoj ulozi.

  • +10
Amsterdam Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

HBO predstavlja novu sezonu 'Njegove mračne građe', dokumentarni serijal o Shaquilleu O'Nealu i drugu sezonu novih 'Gossip Girls'.

Prava enigma nam je SkyShowtime, streaming servis koji bi prema najavama u Hrvatskoj trebao zaživjeti 14. prosinca, a što ćemo gledati na njemu, još uvijek je nepoznanica. S obzirom na bogatu arhivu koju nudi, kao i kombinaciju ponude nekoliko streaming servisa i TV kuća, očekujemo mnogo kvalitetnog sadržaja, a najveći adut definitivno im je filmski hit godine 'Top Gun: Maverick', koji bi, kako najavljuje Paramount+, na tom servisu globalno trebao biti dostupan 22. prosinca, a nama ostaje nada da ćemo tada i mi uživati u Cruiseovim vratolomijama.

Firefly Lane, 2. sezona, 2. prosinca, Netflix

Što je uopće moglo prekinuti čvrsto tridesetogodišnje prijateljstvo Tully i Kate? Odgovor ćemo saznati ove sezone, u kojoj se Kate bori s bolnim posljedicama Johnnyjevog nesretnog putovanja u Irak, dok se Tully suočava s tužbom nakon što je napustila svoj talk show te sad mora započeti karijeru ispočetka. To je navodi na potragu za odgovorima o tome tko je i odakle dolazi, uključujući potragu za pronalaskom oca kojeg nikad nije upoznala, što se ne dopada njezinoj majci hipijevki Cloud. U 80-ima vidimo da se Kate i Johnny zaljubljuju, stvarajući dramu u redakciji u kojoj rade, dok Tullyna karijera raste i ona se druži (i flertuje!) s umišljenim sportskim novinarom Dannyjem Diazom. U 70-ima tinejdžerice Kate i Tully bore se da očuvaju svoje prijateljstvo dok Cloud odlazi u zatvor zbog dilanja droge, a Tully odlazi živjeti s bakom, daleko od Firefly Lanea.

Firefly Lane, 2. sezona Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Diary Of A Wimpy Kid – Rodrick Rules, 2. prosinca, Disney+

Greg ulazi u novu školsku godinu s netaknutim samopouzdanjem i prijateljstvom, a za oko mu je zapela nova cura u gradu, Holly Hills. No kod kuće, Greg je još uvijek u ratu sa svojim starijim bratom, Rodrickom, pa su njihovi roditelji izrekli najtežu kaznu koja se može zamisliti – natjerali su dječake da zajedno provode kvalitetno vrijeme.

Diary Of A Wimpy Kid: Rodrick Rules Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Lady Chatterley's Lover, 2. prosinca, Netflix

Udajom za Sir Clifforda Chatterleya, Connien život pun bogatstva i privilegija čini se predodređen jer preuzima titulu Lady Chatterley. No njhov brak postupno postaje zatvor kad se Clifford vrati iz Prvog svjetskog rata s ozljedama zbog kojih ne može hodati. Kad upozna i zaljubi se u Olivera Mellorsa, lovočuvara na imanju obitelji Chatterley, njihovi tajni susreti dovedu je do senzualnog, seksualnog buđenja. Međutim, njihova afera postaje predmetom lokalnih tračeva pa se Connie suočava s odlukom koja će promijeniti život: slijediti svoje srce ili se vratiti mužu i podnijeti ono što edvardijansko društvo očekuje od nje.

Lady Chatterley's Lover Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Riches, 2. prosinca, Prime Video

Serija o lijepim ljudima koji se jako loše ponašaju stiže iz radionice Abby Ajayi (Kako se izvući s ubojstvom, Inventing Anna). 'Riches' prati podvige elegantne, privilegirane, super-uspješne obitelji Richards. Kad Stephen Richards iznenada umre, obiteljski svijet se ruši. Dok njegovo poslovno carstva visi o koncu, njegovi nasljednici uskoro će se sukobiti u borbi za kontrolu.

Riches Izvor: Društvene mreže / Autor: Prime Video

Gossip girl, 2. sezona, 2. prosinca HBO Max

Michelle Trachtenberg koja glumi Georginu i u originalnoj Gossip Girl stiže u drugu sezonu reboota. Njezin sin Milo pojavio se u prvoj sezoni ojavio kao vrlo čudan 10-godišnjak koji se upleo u svađu između Juliena (Jordan Alexander) i Zoye (Whitney Peak). Sada se Georgina vratila, ali čini se kao da je manje zanimaju međuljudske drame srednjoškolaca, a više tko je oteo njezin voljeni blog Gossip Girl.

Gossip girl, 2. sezona Izvor: Društvene mreže / Autor: Gossip girl, 2. sezona

Njegova mračna građa, 3. sezona, 6. prosinca, HBO

Nova sezona temelji se na romanu Jantarni dalekozor (The Amber Spyglass) Philipa Pullmana, završetku trilogije Njegova mračna građa. U posljednjem poglavlju ove epske fantastične serije, Lyra, dijete iz proročanstva, i Will, nositelj Čudesnog noža, moraju otputovati na mračno mjesto s kojeg se nitko nikada nije vratio. Na pomolu je rat protiv neba i Autoriteta, što znači i Magisterija, a proglašava ga Lyrin otac, Lord Asriel. S približavanjem rata Lyra i Will otkrivaju da spašavanje svjetova ima užasnu cijenu.

Njegove mračne građe - 3. sezona Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

Amsterdam, 7. prosinca, Disney+

'Amsterdam' proslavljenog redatelja Davida O. Russella okupio je najveća imena Hollywooda, Christiana Balea, Margot Robbie, Johna Davida Washingtona, Alessandra Nivolu, Andreu Riseborough, Anyju Taylor-Joy, Chrisa Rocka, Matthiasa Schoenaertsa, Michaela Shannona, Mikea Myersa, Taylor Swift, Zoe Saldañu, Ramija Maleka i Roberta De Nira. Fascinantna i bogato zamršena priča isprepliće povijesne činjenice s fikcijom i osigurava potpuno filmsko iskustvo. Radnja filma smještena je u 1930-e i prati troje prijatelja koji svjedoče ubojstvu, no i sami postaju osumnjičeni te otkrivaju jednu od najšokantnijih tajnih zavjera u povijesti SAD-a.

Amsterdam Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Shaq, 8. prosinca, HBO

U ovoj četverodijelnoj dokumentarnoj seriji o jednom od najslikovitijih likova u košarci, Shaquille O'Neal otvara se pred kamerama i govori o stvarima o kojima nikada nije pričao. Otvoreno govori kako se bori s nesanicom od smrti sestre Ayeshe Harrison-Jex koja je umrla od raka u listopadu 2019., ali i smrti suigrača iz Lakersa Kobea Bryanta u veljači 2020. Također, O'Neal ne krije de je bio ovisan o lijekovima protiv bolova dok je igrao, a govori i o osobnom životu i nevjeri koja ga je koštala braka.

Shaq Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

Pinocchio, 9. prosinca, Netflix

Dobitnik Oscara, redatelj Guillermo del Toro ('Oblik vode') i Mark Gustafson ponovno zamišljaju klasičnu priču Carla Collodija o legendarnom drvenom dječaku Pinocchiu u oovj čarobnoj pustolovini. Pinocchio je postao jedan od del Torovih projekata na kojeg je utrošio jako puno vremena i na koji je najviše ponosan. 'Uvijek sam osjećao da je Pinokio pregršt likova, postoji možda 10 likova u povijesti ljudskih narativa koji mogu biti univerzalni i potpuno prilagodljivi svemu. Tu su Frankenstein, Pinocchio, Tarzan, Sherlock Holmes, ti likovi koji, čak i ako niste pročitali priču, znate priču ili mislite da je znate. Imam 58 godina i imam puno toga za ispričati. Pinokio pokazuje dio mene, kao i koliko smo dragocjeni i krhki kao ljudi i koliko smo potrebni jedni drugima. Pinokio govori o poslušnosti, ali i o neposlušnosti. Neposlušnost je primarni faktor u postajanju čovjekom i kako postati čovjekom ne znači promijeniti se, već čisto razumijevanje. Mislim da je prvi korak prema svijesti i duši za mene neposlušnost', rekao je del Toro.

Guillermo del Toro’s Pinocchio Izvor: Društvene mreže / Autor: Netfix

National Treasure – Edge Of History , 14. prosinca, Disney+

'National Treasure - Edge of History' proširenje je filmske franšize 'National Treasure' ispričana iz gledišta mlade junakinje Jess, briljantne i snalažljive djevojke, takozvani DREAMerice (dijete imigranata odraslo u SAD-u bez 'papira'). Jess kreće u avanturu života kako bi otkrila istinu o prošlosti i spasila izgubljeno pan-američko blago.

National Treasure: Edge Of History Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Who Killed Santa? A Murderville Murder Mystery, 15. prosinca, Netflix

Viši detektiv Terry Seattle (Will Arnett) se vratio i ovaj put je slučaj kritičan. Zajedno sa svoje dvije slavne gostujuće zvijezde, Jasonom Batemanom i Mayom Rudolph, on je u misiji da otkrije...tko je ubio Djeda Božićnjaka? Ali ovdje je caka: Jason Bateman i Maya Rudolph nisu dobili scenarij. Nemaju pojma što će im se dogoditi. Zajedno, s Terryjem Seattleom (i mnogim gostima iznenađenja), morat će improvizirati kako bi pronašli ubojicu...

Who Killed Santa? A Murderville Murder Mystery Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

The Recruit, 16. prosinca, Netflix

Radnja serije vrti se oko Owena Hendricksa (Noah Centineo), mladog odvjetnika CIA-e čiji se prvi tjedan na poslu okrene naglavačke kada otkrije prijeteće pismo bivše agentice Max Meladze (Laura Haddock), koja planira razotkriti agenciju ako je ne oslobode teškog zločina. Owen se brzo upleće u opasan i često apsurdan svijet politike moći dok putuje svijetom u nadi da će dovršiti svoj zadatak i ostaviti trag u CIA-i.

The Recruit Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths, 16. prosinca, Netflix

'Bardo' je epsko, vizualno zadivljujuće djelo o dirljivom putovanju Silverija, renomiranog meksičkog novinara i redatelja dokumentarnih filmova koji živi u Los Angelesu, a koji je, nakon što je proglašen dobitnikom prestižne međunarodne nagrade, prisiljen vratiti se u rodnu zemlju, nesvjestan da će ga to jednostavno putovanje dovesti do egzistencijalnih granica. 'Bardo', u režiji oskarovca Alejandra Gonzáleza Iñárritua, dokumentira njegovo ponovno povezivanje s korijenima kao i 'što znači biti imigrant'. Nakon što je primio prestižnu nagradu Silverio (Daniel Giménez Cacho) je iznenada primoran preispitati svoje meksičke korijene. Po dolasku se bori s neugodnim sjećanjima iz prošlosti i egzistencijalnom krizom. S emocijama i obiljem smijeha, Silverio se bori s univerzalnim, ali intimnim pitanjima o identitetu, uspjehu, smrtnosti, povijesti Meksika i duboko emotivnim obiteljskim vezama koje dijeli sa svojom ženom i djecom. Silverio je zapravo Iñárritu pa je redatelj morao pronaći savršenu osobu za ulogu. 'Pronašao je toliko podudarnosti među nama. Kad mi je to postavljeno, bilo je stvarno lako dalje jer nisam morao graditi ili konstruirati lik. Iako je to osobna priča o Alejandru, postala je vrlo osobna priča o meni', rekao je Giménez Cacho.

BARDO, False Chronicle of a Handful of Truths Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Emily in Paris, 3. sezona, 21. prosinca, Netflix

Godinu dana nakon što se iz Chicaga preselila u Pariz zbog svog posla iz snova, Emily se nalazi na ključnom raskrižju u svim aspektima svog života. Suočena s dva vrlo različita puta, Emily će morati odlučiti gdje leži njezina odanost na poslu i u ljubavnom životu te što te odluke znače za njezinu budućnost u Francuskoj, a sve to dok nastavlja uranjati u avanture i iznenađujuće preokrete koje pruža život u Parizu.

Emily u Parizu, 3. sezona Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Tom Clancy’s Jack Ryan, 21. prosinca, Prime Video

Na Amazonov streaming servis napokon stiže jedna od njegovih najvećih uspješnica, treća sezona Jacka Rayana, špijunski triler snimljen prema romanu Toma Clancyja u kojem glavnu ulogu ima John Krasinski. U novoj sezoni gledat ćemo ga u situacijama kakvih se ne bi posramio ni Tom Cruise u 'Nemogućoj misiji'. Ryan će biti optužen za veleizdaju i bježat će od vlastite vlade pokušavajući sprati ljagu sa svog imena i pritom zaustaviti globalnu uroti. Ova hit serija ima i svoju četvrtu sezonu, koja se prije godinu dana snimala u Dubrovniku, a vjerojatno je možemo očekivati u narednoj godini.

Jack Ryan, 3. sezona Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

The Banshees Of Isherin, 21. prosinca, Disney+

Radnja filma smještena je na zapadnu obalu Irske i prati dugogodišnje prijatelje Padraica (Colin Farrell) i Colma (Brendan Gleeson) čije prijateljstvo Colm iznenada okončava. Uz pomoć svoje sestre Siobhan (Kerry Condon) i prijatelja Dominica, sina lokalnog policajca, očajni Padraic pokušava doprijeti do prijatelja, ali kada Kolm iznese ultimatum, događaji će eskalirati do neslućenih visina. Svjetska premijera filma održana je na Venecijanskom filmskom festivalu gdje je Farrell osvojio nagradu za najboljeg glumca, dok je Martin McDonagh osvojio nagradu za najbolji scenarij, a već se spominje i kao kandidat za Oscara u nekoliko kategorija.

The Banshees Of Inisherin Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Glass Onion: A Knives Out, 23. prosinca, Netflix

U nastavku filma 'Nož u leđa' (Knives out) neustrašiv detektiv Benoit Blanc nalazi se na raskošnom privatnom imanju na grčkom otoku, ali kako i zašto on tamo dolazi samo je prva od mnogih zagonetki. Blanc uskoro upoznaje izrazito različitu skupinu prijatelja koji stižu na poziv milijardera Milesa Brona na godišnje okupljanje. Među onima na popisu uzvanika su Milesov bivši poslovni partner Andi Brand, sadašnja guvernerica Connecticuta Claire Debella, vrhunski znanstvenik Lionel Toussaint, modna dizajnerica i bivša manekenka Birdie Jay i njezina savjesna asistentica Peg te influencer Duke Cody i njegova pomoćna djevojka Whisky. Kao i u svim najboljim misterijama ubojstava, svaki lik krije vlastite tajne, laži i motive. Kad se netko pojavi mrtav, svi su osumnjičeni. Zvjezdana postava uključuje Daniela Craiga koji se vraća uz Edwarda Nortona, Janelle Monáe, Kathryn Hahn, Leslieja Odoma Jr. ., Jessica Henwick, Madelyn Cline s Kate Hudson i Daveom Bautistom.

Glass Onion: A Knives Out Mystery Izvor: Društvene mreže / Autor: netflix

Roald Dahl's Matilda, 25. prosinca, Netflix

Mjuzikl Matilda Roalda Dahla inspirativna je glazbena priča o izvanrednoj djevojci koja otkriva svoju supermoć i skuplja nevjerojatnu hrabrost kako bi pomogla drugima da promijene svoje priče, istovremeno preuzimajući kontrolu nad vlastitom sudbinom. Matilda Wormwood (Alisha Weir) je djevojčica velike znatiželje, oštrog uma i bujne mašte s najgorim roditeljima na svijetu. Dok se njezini roditelji (Stephen Graham i Andrea Riseborough) zadovoljavaju bezveznom televizijom i lukavim planovima za zarađivanje novca, ona se voli izgubiti na stranicama svojih voljenih knjiga. Tamo gdje su oni glasni, sebični i neljubazni, ona je tihi promatrač, smišljajući male i drske činove pobune i osvete. Nakon susreta sa svojom inspirativnom učiteljicom, gospođicom Honey (Lashana Lynch), Matilda je ohrabrena i počinje smišljati svoje fantastične priče. Uzbuđena što će pohađati Crunchem Hall, Matilda se iznenadi kada otkrije da je škola zlokobno i opresivno mjesto koje vodi zlobna gospođica Trunchbull (Emma Thompson). Ispunjena neodoljivim osjećajem za pravdu, Matilda se usuđuje zauzeti stav za ono što je ispravno i naučiti Trunchbull lekciji koju neće zaboraviti.

Roald Dahl’s Matilda the Musical Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Treason, 26. prosinca, Netflix

Adam Lawrence obučen je od strane MI6 i čini se da je njegova karijera spremna. No kada ga prošlost sustigne u obliku Kare, ruske špijunke s kojom dijeli kompliciranu prošlost, prisiljen je preispitivati ​​sve i svakoga u svom životu. Tu je i odnos između Kare, Adama i njegove žene Maddy, troje ljudi koji pokušavaju razotkriti međusobne tajne, upravljati političkim i diplomatskim odnosima, dok se drže svojih osobnih života i onih koje najviše vole.

White Noise, 30. prosinca, Netflix

Istodobno smiješan i užasavajuć, lirski i apsurdan, običan i apokaliptičan, film readatelja Noe Baumbacha (Bračna priča) dramatizira pokušaje suvremene američke obitelji da se nosi sa sukobima svakodnevnog života dok se bori s univerzalnim misterijama ljubavi, smrti i mogućnosti sreće u neizvjesnom svijetu. U filmu glume Adam Driver (Jack), Greta Gerwig (Babette), Don Cheadle (Murray), Raffey Cassidy (Denise), Sam Nivola (Heinrich), May Nivola (Steffie), Jodie Turner-Smith (Winnie)… Temeljen je na knjizi Dona DeLilla. '

Pročitao sam roman na koledžu kasnih 1980-ih, savršeno je dočarao apsurd, užas i ludilo Amerike tog vremena. Ponovo sam ga pročitao u prvim mjesecima 2020. i činilo mi se kao da se događa sada. Ali nekoliko tjedana kasnije, svijet se zatvorio. Krenuo sam u adaptaciju knjige jer sam želio snimiti film koji će biti lud kao što mi se svijet činio. To je portret jedne zemlje, ali i priča o obitelji, o kaosu koji pokušavaju sakriti, o katastrofama koje ih snalaze, o načinu na koji se okupljaju i preživljavaju. Kao što DeLillo piše: Iz nekog upornog osjećaja propasti velikih razmjera, nastavljamo izmišljati nadu', rekao je Baumbach.

White Noise Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix