'MORBIDNA EMISIJA'

Svećenik napao 'Trenutak istine'

19.11.2008 u 15:00

Bionic
Reading

Don Stanko Jerčić, župnik iz Jelse, crkvenim je letkom žestoko napao emisiju 'Trenutak istine' nazvavši je crnom kronikom, a sve njene aktere morbidnima

Letak koji je osvanuo u župiUznesenja Marijina u Jelsi svojim je sadržajem žestoko napao kontraverzni show 'Trenutakistine', njegove natjecatelje, goste, pa čak i publiku u studiju, aspomenuti letak potpisao je župnik don Stanko Jerčić, izvještavaSlobodna Dalmacija.

'Neku večer sam prvi put zastao na emisiji 'Trenutak istine' Nove TV.Gospođa – o kojoj je publika već saznala da je rastavljena i da ima ljubavnika,i još puno toga – upravo je na 'trećoj razini' (valjda prema dolje!) i bori seza 50.000 kuna, ako odgovori istinito na još tri delikatna i sve neugodnijapitanja.

Voditeljica pita: 'Jeste li počinili više od tri abortusa?' Bezoklijevanja i bez promišljanja – očito je ženska dobro pobrojila sve svoje'trofeje' - odgovor je: 'Da!'

Slijedi nekoliko trenutaka napetog iščekivanja da 'deus ex machina'potvrdi:

Vaš odgovor je – istina, a onda se čuju povici i pljesak odobravanja timubojstvima nevine djece, čemu se pridružuju također 'junakinjina' majka i kćikoje joj 'kumuju' s počasnog sjedišta', napisao je u letku župnik don StankoJerčić te nastavio:

'Nedostaju otac koji ju je, jer je 'konzervativan', razbaštinio i bivšimuž koji se, izgleda, na vrijeme – spasio! Na kraju - da bi kakva-takva pravdabila zadovoljena - 'zvijezda večeri' je pala na pitanju iz svoje užespecijalnosti:

Zadovoljava li je njezin ljubavnik? Stroj ju je uhvatio u laži! Ali,doista je pala čim je pristala sjesti na tu sramotnu stolicu, ona i svi akterite morbidne emisije.'

A ova emisija, tvrdi svećenik, i nije posve iznimna, ona je možda samostršeći pokazni model suvremenih medija, uz naznaku da u većini naših novina,pogotovo na naslovnicama, prevladava crna kronika.

Zato bi bilo poželjno da zakon uredništva obveže na makar jednu stranicu'bijele kronike' na kojoj bi se isticalo primjere ljudske dobrote ipožrtvovnosti, isto kao što su Stari Grci u interesu općenarodnog zdravlja proklamiralizdravi ideal 'kalohagatije': ljepote i dobrote, a antički Rimljani isticalipotrebu osobne higijene: 'Si vis esse sanus, ablue saepe manus' – ako hoćešbiti zdrav, često peri ruke!' zaključio je don Stanko.