igranje u Photoshopu

Šutnja ih skupo košta: Evo što sve otkriva sporna fotografija Kate Middleton

11.03.2024 u 19:06

Bionic
Reading

Kensingtonska palača objavila je fotografiju Kate Middleton i njezino troje djece u nedjelju ujutro povodom obilježavanja Majčinog dana. To je bila prva službena fotografija objavljena nakon Kateine operacije abdomena u siječnju - ali je izazvala poprilične kontroverze

Nakon što su velike foto agencije povukle fotografije princeze od Walesa i njezino troje djece objavljene povodom Majčinog dana, Kate se osobno ispričala za bilo kakvu 'pomutnju' te je rekla da je uredila sliku.

Nasljednici kralja Charlesa III na tronu Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević/tportal

Sada je Sky News odlučio do kraja raskrinkati spornu fotografiju te dati odgovore na neka od ključnih pitanja.

Kada i zašto je fotografija objavljena?

Fotografija je objavljena u nedjelju ujutro na društvenim mrežama princa i princeze od Walesa povodom proslave Majčinog dana, a na njoj je Kate okružena sa svoje troje djece: prinčevima Georgeom i Lousieom i princezom Charlotte. Fotografiju je pratila poruka: 'Hvala vam na lijepim željama i kontinuiranoj podršci tijekom posljednja dva mjeseca. Svima želim sretan Majčin dan. C.' U tekstu je također pisalo da je fotografiju 2024. snimio princ William.

Analiza metapodataka fotografije koju je provela jedinica za podatke i forenziku Sky Newsa otkrila je da je slika bila spremljena u softveru za uređivanje fotografija Adobe Photoshop dva puta na Apple Macu - ali nije jasno je li spremljena na istom uređaju. Prvi put je spremljena u 21.54 u petak navečer, a drugi put u 9.39 u subotu ujutro.

Slika je snimljena u Adelaide Cottageu - obiteljskom domu u Windsoru – i to sa Canonom 5D mark IV, koji se prodaje po cijeni od 3 400 eura, a korišten je Canon 50mm objektiv, čija je cijena oko 1 900 eura.

Inače, kraljevska obitelj redovito objavljuje vlastite fotografije kako bi obilježila obiteljske prigode, uključujući rođendane i Božić. A ovo je bila fotografija koju je palača objavila otkako je 42-godišnja Kate podvrgnuta operaciji abdomena u siječnju.

Američka novinska kuća za slavne osobe TMZ objavila je prošli tjedan neslužbenu paparazzi snimku princeze. Tada je princeza uočena u automobilu koji je vozila njezina majka Carole Middleton u blizini dvorca Windsor. Kate je posljednji put viđena u javnosti na Božić kada se pridružila ostalim članovima kraljevske obitelji na njihovoj godišnjoj crkvenoj službi i šetnji.

Princeza je početkom ove godine provela gotovo dva tjedna u The London Clinic. Palača je otkrila vrlo malo detalja o njezinom zdravstvenom stanju, ali je rekla da ono nije povezano s rakom. Kensingtonska palača priopćila je da se ne očekuje da će se princeza vratiti službenim dužnostima prije Uskrsa i da će javnost obavijestiti o svom oporavku samo kada bude novih, značajnih informacija. Također se u priopćenju dodaje da princeza želi držati svoje osobne podatke privatnima, istaknuvši da žali održati što više normalnosti za svoju djecu.

  • +3
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Zašto su novinske agencije povukle spornu fotografiju?

Velike međunarodne agencije za fotografije povukle su fotografiju u nedjelju navečer, a ta naredba naložila je medijskim organizacijama koje su koristile fotografiju da je uklone iz svojih članaka i arhiva. Agencije koje distribuiraju novinske fotografije zabranjuju objavljivanje slika koje su pretjerano uređene.

Obavijesti o povlačenju fotografija su neuobičajene i obično su povezani s problemima oko autorskih prava ili novinarskim postupkom - no povlačenje kraljevskih fotografija je rijetkost. Associated Press (AP) prvi je povukao fotografiju zbog 'nedosljednosti u položaju lijeve ruke princeze Charlotte'.

Agencija je izjavila za Sky News u priopćenju: 'Associated Press je prvobitno objavio fotografiju, koju je izdala Kensingtonska palača. AP je kasnije povukao sliku jer se pomnijim promatranjem čini da je izvor manipulirao fotografiju na način da je ne zadovoljava AP-ove foto standarde.'

Ubrzo je uslijedio i Reuters s povlačenjem naovodeći da je povukao sliku nakon 'pregleda nakon objavljivanja', a glasnogovornik je dodao da agencija 'preispituje stvar'. U međuvremenu, agencija France-Presse (AFP) rekla je da je 'izašlo na vidjelo' da je fotografija 'princeze od Walesa i njezine djece promijenjena' i da je stoga uklonjena iz njihovog sustava.

Glasnogovornik Getty Imagesa također je rekao za Sky News: 'Ranije danas identificirali smo problematičnu sliku koju je Kensingtonska palača dostavila Getty Imagesu. Možemo potvrditi da je dotična slika uklonjena s naše stranice u skladu s našom uređivačkom politikom.' Novinska agencija Press Association u početku nije ukinula sliku na svojoj usluzi. Glasnogovornik je rekao da od Kensingtonske palače traži hitno pojašnjenje oko zabrinutosti u vezi s manipulacijom. No kasnije je rečeno da će povući sliku iz svoje ponude slika, rekavši: 'Kao i druge novinske agencije, PA Media je jučer u dobroj vjeri objavila sliku princeze od Walesa i njezine djece koju je Kensingtonska palača ustupila u dobroj vjeri. Postali smo svjesni zabrinutosti oko fotografije i objavili smo izvješće o tome sinoć, te jasno dali do znanja da tražimo hitno pojašnjenje iz Kensingtonske palače. U nedostatku tog pojašnjenja, povlačimo fotografiju s našeg servisa.'

A ispod objave na X-u, bivšem Twitteru, također je u bilješka zajednice navedeno da je fotografija 'digitalno promijenjena'. Inače, bilješke zajednice omogućuju čitateljima da dodaju kontekst objavama kako bi pomogli drugim korisnicima da bolje razumiju ono što čitaju ili gledaju.

  • +4
Princ William na dodjeli BAFTA nagrada Izvor: Profimedia / Autor: James Whatling / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Koja pitanja je potaknula sporna fotografija?

najočitiji problem je očita promjena na rukavu princeze Charlotte - AP je to naveo kao glavni razlog zašto je povukao sliku. No postoje i drugi problemi koje su ljudi istaknuli na fotografiji. Kateina desna ruka mutna je u usporedbi s lijevom, neki kažu da joj se lijeva čeljust čini vrlo namještenom, a patentni zatvarač na lijevoj strani jakne nije ravan. Kao i kardigan princeze Charlotte, čini se da je ubačen i pojas njezine suknje. Uzorak na džemperu princa Louisa također je neravan, a zid s njegove desne strane nije ravan.

Kate na fotografiji ne nosi svoje vjenčani ili zaručnički prsten. Ipak, uređivanje fotografija nakon što su snimljene u profesionalne svrhe uobičajena je praksa.

Što je rekla Kensingtonska palača?

Palača je isprva odbila davati komentare nakon što su fotografske agencije povukle fotografiju. Ali u ponedjeljak ujutro izjava je ipak objavljena na profilu princa i princeze od Walesa na društvenim mrežama - koju je potpisala Kate. 'Kao i mnogi fotografi amateri, povremeno eksperimentiram s montažom,' napisala je Kate, 'Želim izraziti svoje isprike zbog bilo kakve zabune koju je izazvala obiteljska fotografija koju smo jučer podijelili. Nadam se da su svi koji slave imali sretan Majčin dan. C.' Kensingtonska palača kasnije je priopćila da neće ponovno objaviti originalnu, neuređenu fotografiju Kate i njezine djece.

Zašto se toliko spekuliralo o princezi od Walesa?

Nakon što je Kate primljena na operaciju u siječnju, dugotrajan oporavak rezultirao je širenju brojnih nagađanja na internetu o njezinom zdravlju. Osim toga, kralj je podvrgnut liječenju od raka, a princ William se 27. veljače nije pojavio na komemoraciji za svog kuma, pokojnog grčkog kralja Konstantina, zbog 'osobne stvari' - što je dodatno potaknulo teorije zavjere na stranicama društvenih medija.

Kraljevska dopisnica Skya Rhiannon Mills rekla je u to vrijeme da je odluka princa Williama da ne objasni svoju odsutnost na komemoraciji 'razotkrila koliko je njihova strategija šutnje rizična - prazninu informacija brzo popune glasine i nagađanja'.