PRIVREMENI SPORAZUM

Štrajk je trajao 146 dana: Holivudski scenaristi napokon postigli dogovor sa studijima

25.09.2023 u 10:30

Bionic
Reading

Sindikat holivudskih scenarista postigao je u nedjelju preliminarni ugovor o radu s velikim studijima i očekuje se da će time prekinuti štrajk dug 146 dana koji je zaustavio većinu filmske i televizijske produkcije i prouzročio gubitke u milijardama dolara kalifornijskoj ekonomiji

Predloženi trogodišnji ugovor, koji bi još moralo ratificirati 11.500 članova sindikata, povećao bi plaće i preostale isplate za streaming emisije te nametnuo nova pravila o korištenju umjetne inteligencije, piše agencija dpa.

Trogodišnji ugovor još mora odobriti čelništvo Američkog udruženja pisaca (WGA) kao i članovi sindikata prije nego što stupi na snagu. Udruženje WGA, koja zastupa 11.500 filmskih i televizijskih scenarista, opisalo je ugovor kao 'izniman' sa 'velikim' dobitcima i zaštitom za pisce.

Scenaristi su prekinuli rad 2. svibnja pošto su pregovori zapeli na pitanju kompenzacija, minimalnog broja osoblja u sobama za pisce, korištenja umjetne inteligencije i nagrada scenaristima za popularne streaming emisije te drugog. Jedan je pisac na društvenim mrežama objavio sliku natpisa na kojem je jednostavno pisalo: 'Kraj'.

nastavlja se štrajk

Richard Gere snimljen na protestima u društvu slavnih glumica

Pogledaj galeriju

Jedini komentar Saveza filmskih i televizijskih producenata, trgovačke grupe koja predstavlja Walt Disney, Netflix, Warner Bros Discovery i druge velike studije, došao je u kratkom priopćenju sa sindikatom. 'WGA i AMPTP postigli su načelni sporazum', stoji u priopćenju BNA.

Milijarde izgubljenih

Prekidi rada ostavili su ozbiljne posljedice na kamermane, stolare, asistente produkcije i druge članove filmske ekipe, kao i na ugostitelje, cvjećare, dobavljače kostima i druge male poslovne subjekte koji podržavaju filmsku i tv produkciju.

Očekuje se da će ekonomska šteta iznositi barem 5 milijardi dolara u Kaliforniji i drugim američkim središtima za produkciju kao što su savezne države Novi Meksiko, Georgia i New York, prema procjeni ekonomista Milken Institutea, Kevina Klowdena. Strane su započele pregovore u srijedu, prvi put od kraja kolovoza. Scenaristi širom Los Angelesa prosvjedovali su u blizini sjedišta Walt Disney Co. u Burbanku, Paramount Picturesa u Hollywoodu, Universal Picturesa u Universal Cityju i Fox studija u Century Cityju.

Holivudski filmski i televizijski glumci, organizirani pod SAG-AFTRA-om, također su stupili u štrajk sredinom srpnja, dodatno podržavajući scenariste u kritičnom trenutku onoga što je postalo poznato kao 'vruće radno ljeto'. SAG-AFTRA i AMPTP nisu vodili službene pregovore od početka štrajka glumaca.